Έρευνες - Μελέτες

Deloitte: Χρονιά των phablets και των φορέσιμων τεχνολογικών προϊόντων το 2014

tabletnew2013_s



Η κυριαρχία των phablets (smartphones με οθόνη 5,0 - 6,9 ιντσών) έναντι των tablets και η άνοδος της αγοράς των φορέσιμων (wearable) τεχνολογικών προϊόντων είναι κάποιες από τις κυρίαρχες τάσεις της διεθνούς αγοράς τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ για το 2014. Σύμφωνα με τη 13η έκθεση της Deloitte με τίτλο “Προβλέψεις για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών για το 2014”, τα phablets θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις των tablets κατά $25 δις. Επιπλέον, τη χρονιά που διανύουμε, οι πωλήσεις των phablets θα αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των 300 εκατ. τεμαχίων smartphones που θα πωληθούν, αριθμός διπλάσιος του όγκου του 2013 και 10πλάσιος των πωλήσεων του 2012. Επιπρόσθετα, η έκθεση προβλέπει ότι μετά την αρχική ταχεία διείσδυση, το 2014 μπορεί να σηματοδοτήσει την χρονιά του “ζενίθ των phablets”, καθώς μόνο μία μειοψηφία (ωστόσο σημαντικού μεγέθους), χρηστών smartphones θα επιθυμούσε να χειρίζεται μια τόσο μεγάλη συσκευή.



Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την έρευνα, για φέτος αναμένονται παγκοσμίως πωλήσεις 10 εκατομμυρίων “φορέσιμων” προϊόντων (ρολόγια, γυαλιά κ.ά.). Από τα φορέσιμα τεχνολογικά προϊόντα, τα έξυπνα γυαλιά αναμένεται να αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα από πωλήσεις περίπου 4 εκατομμυρίων τεμαχίων, με μέση τιμή λιανικής πώλησης της τάξεως των $500. Υπολογίζεται να πωληθούν 4 εκατομμύρια έξυπνα βραχιόλια φυσικής κατάστασης, με μέση τιμή πώλησης τα $140 και περίπου δύο εκατομμύρια έξυπνα ρολόγια με μέση τιμή πώλησης τα $200.

Παράλληλα οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι οι συνολικές, ανά τον κόσμο, πωλήσεις smartphones, tablets, ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεων και κονσόλων παιχνιδιών θα υπερβούν τα $750 δις μέσα στο 2014, ενώ τα smartphones, το κυριότερο προϊόν των διασυνδεδεμένων συσκευών (με $375 δις κύκλο εργασιών κατά το 2014), πλησιάζουν σε σημείο κορεσμού στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, εκτός από την ομάδα 55+ ετών.

Εξάλλου, η μελέτη προβλέπει ότι 50 εκατομμύρια νοικοκυριά θα διπλασιάσουν τις τηλεοπτικές συνδρομές τους, εκτιμώντας ότι η συνολική αξία των δικαιωμάτων αναμετάδοσης των δημοφιλέστερων αθλητικών διοργανώσεων θα σημειώσει αύξηση της τάξεως του 14%, καθοδηγούμενη από αθλητικά πρωταθλήματα της Βόρειας Αμερικής και από το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Τηλεπικοινωνίες
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2014, τα άμεσα μηνύματα κινητών τηλεφώνων θα καλύψουν περίπου το 70% όλων των γραπτών μηνυμάτων που θα σταλούν μέσω κινητών τηλεφώνων, αλλά μόνο το 3% της αξίας του συνόλου των γραπτών μηνυμάτων. Κάθε μέρα, 70 δις μηνύματα θα αποστέλλονται από κινητά, από τα οποία μόνο 21 δις θα αφορούν τα παραδοσιακά σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS). Τα έσοδα από τα μηνύματα υπολογίζονται σε περίπου $100 δις φέτος, ενώ μόλις $2 δις θα προέλθουν από υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων (IM) κινητών τηλεφώνων. Παγκοσμίως, ο όγκος των άμεσων μηνυμάτων κινητών τηλεφώνων και των μηνυμάτων κειμένου θα μεγαλώσει, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες αναπτυγμένες αγορές μπορεί να μειωθούν τα παραδοσιακά σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS).

Επιπλέον, το 2014 θα είναι το έτος των λεγόμενων “baby boomers” (άτομα με χρονολογία γέννησης μεταξύ 1946 - 1964) ενός καταναλωτικού κοινού με τις δικές του προκλήσεις και ευκαιρίες. Το να οδηγηθούν οι “baby boomers” στο να αξιοποιούν όλες τις λειτουργίες των smartphones τους και όχι απλά να το χρησιμοποιούν σαν ένα παραδοσιακό κινητό τηλέφωνο, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Το καταναλωτικό κοινό των άνω των 55 θα είναι η ηλικιακή ομάδα εκείνη στην οποία χρόνο με τον χρόνο, θα παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη διείσδυση των smartphones στις αναπτυγμένες αγορές. Το ποσοστό των κατόχων smartphones στις ηλικίες των 55 ετών αναμένεται να φθάσει στο 45% έως 50% ως το τέλος του έτους, (ποσοστό αύξησης 25% περίπου σε σχέση με το 2013), αλλά χαμηλότερο από το ποσοστό διείσδυσης 70% στις ηλικιακές ομάδες 18 - 54 ετών.

Tablets
Η μελέτη βλέπει την αγορά των tablets να διαβαθμίζεται. Η εγκατεστημένη βάση των “μικρών αλλά δυνατών” (compact) tablets (με οθόνη μικρότερη των 9 ιντσών) θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τη βάση των κλασσικών tablets (από 9 ίντσες και πάνω). Μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου, αναμένουμε ότι η βάση των “μικρών αλλά δυνατών” tablets θα είναι 165 εκατομμύρια τεμάχια, θα είναι δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη βάση των κλασικών tablets με 160 εκατ. τεμάχια.

e-Υγεία
Οι φετινές προβλέψεις μελετούν επίσης και τα eVisits (ηλεκτρονικές ιατρικές επισκέψεις) και προβλέπουν ότι αυτές θα αρχίσουν να εξελίσσονται σε επικρατούσα τάση. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 100 εκατομμύρια eVisits σε παγκόσμιο επίπεδο, εξοικονομώντας πάνω από $5 δις, σε σύγκριση με το κόστος των κατά πρόσωπο ιατρικών επισκέψεων, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση 400% από τα επίπεδα του 2012.

Θα παρατηρηθεί ένα σημείο καμπής μέσα στο 2014 όσον αφορά την υιοθέτησή τους, εν μέρει λόγω της πίεσης που ασκείται για μείωση των ιατρικών δαπανών και τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, αλλά κυρίως λόγω των αλλαγών στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.



Νατάσα Φραγκούλη