Έρευνες - Μελέτες

Φιλόδοξους θεωρεί τους στόχους της Ε.Ε. για την έρευνα και ανάπτυξη το 55% των Ελλήνων - Τι δείχνει το νέο Ευρωβαρόμετρο

helex_3



Σκεπτικισμό έναντι των στόχων, που έχει θέσει έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνα και ανάπτυξη - και μάλιστα εντονότερο έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαίων - εκφράζουν οι Έλληνες πολίτες. Συγκεκριμένα, το 55% των Ελλήνων πολιτών - δηλαδή περισσότεροι από ένας στους δύο - θεωρούν ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος που έχει θέσει η Ε.Ε., σύμφωνα με τον οποίο το μερίδιο των κεφαλαίων, που επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη πρέπει να φτάσει το 3% του ετήσιου ΑΕΠ της Ευρώπης. Το στόχο θεωρεί εφικτό μόνο το 45%, έναντι 56% της ΕΕ28. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το νέο Ευρωβαρόμετρο για την Ελλάδα, έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013.



Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου οι Έλληνες εμφανίζονται σκεπτικιστές και για άλλους στόχους, που έχει θέσει η Ε.Ε. έως το 2020. Συγκεκριμένα, ως ρεαλιστικούς στόχους, έως το 2020, χαρακτηρίζουν τους παρακάτω: να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση στην Ε.Ε. κατά 20% (Ελλάδα 48%, ΕΕ28 60%), να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ε.Ε. κατά 20% (Ελλάδα 47%, ΕΕ28 57%), τουλάχιστον το 40% των ατόμων ηλικίας 30 έως 34 ετών πρέπει να έχει πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης (Ελλάδα 42%, ΕΕ28 48%), να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε. κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020 σε σύγκριση με το 1990 (Ελλάδα 41%, ΕΕ28 54%).

Να σημειωθεί ότι οι ερωτήσεις, οι οποίες διατυπώθηκαν μέσω της έρευνας, αφορούν στην εικόνα που έχουν οι πολίτες για την Ε.Ε., στις προβλέψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και στην αίσθηση τους για το κατά πόσο ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρνητική εικόνα
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Ευρωβαρόμετρο υπογραμμίζει την αρνητική εικόνα, που έχουν οι Έλληνες πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση (σε ποσοστό 54% - το μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών - μελών της Ένωσης). Επίσης, οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης και θεωρούν ότι η Ε.Ε. οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση. Μέσα σ' ένα γενικευμένο κλίμα δυσπιστίας και δυσαρέσκειας οι Έλληνες στην πλειονότητά τους, τείνουν να μην εμπιστεύονται το θεσμό της Ε.Ε., συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό, που καταγράφει η έρευνα (72%).

Τέλος, αναφορικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι Έλληνες καταλαμβάνουν το δεύτερο υψηλότερο (αρνητικό) ποσοστό (71%) μετά από τους Κύπριους (87%), εκφράζοντας το φόβο τους ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμα.

Παράλληλα, οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες, θεωρούν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών (ποσοστό 60% έναντι 57% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), καθώς και η ειρήνη μεταξύ των κρατών - μελών (ποσοστό 53% τόσο για την Ελλάδα όσο και το σύνολο της Ε.Ε.) αποτελούν τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, παρ’ ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η οικονομία της διανύει μια δύσκολη περίοδο, η ελληνική κοινή γνώμη, στην πλειονότητα της (62%), συνεχίζει να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μια Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ένα νόμισμα, το ευρώ.

Νατάσα Φραγκούλη