Έρευνες - Μελέτες

Europe 2020 Competitiveness Report: Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα για το 2012, σύμφωνα με το World Economic Forum

europe2020_competitiveness_report_2012

Δύο θέσεις πριν από το τέλος στο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το “The Europe 2020 Competitiveness Report” του World Economic Forum για το 2012. Η χώρα μας βρίσκεται στην 25η θέση λίγο καλύτερα από τη Ρουμανία (26η θέση) και τη Βουλγαρία (27η θέση), στο σύνολο των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. Στη θέση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται από το 2010.

Οι οικονομικοί αναλυτές είναι κατηγορηματικοί. Χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει οικονομική ευημερία και ανάπτυξη. Επιχειρηματικό Περιβάλλον, Ψηφιακή Ατζέντα, Καινοτομία, Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Αγορά Εργασίας και Απασχόληση, Κοινωνική Ένταξη και Περιβαλλοντική Αειφορία είναι οι επτά πυλώνες που καθορίζουν το Δείκτη Ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας. Σε αυτούς τους επιμέρους τομείς η Ελλάδα έχει να επιδείξει πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Αναφορικά με το Επιχειρηματικό Περιβάλλον η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία - 27η θέση, την Ψηφιακή Ατζέντα βρίσκεται στην 25η θέση, την Καινοτομία βρίσκεται στην 23η θέση, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση βρίσκεται στην 24η θέση, την Αγορά Εργασίας και Απασχόληση στην 26η θέση, την Κοινωνική Ένταξη στην 22η θέση και την Περιβαλλοντική Αειφορία στην 20η θέση που είναι και η καλύτερη επίδοση της.

Στο ναδίρ
Η βαθμολογία της Ελλάδας που την κατέταξε στην 25η θέση του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, είναι η χαμηλότερη από τις χώρες της Ευρώπης των 15. Αν και η Ελλάδα δείχνει κάποιες καλές επιδόσεις σε επιμέρους δείκτες (6η θέση σχετικά με τη διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών, 2η θέση στο ποσοστό εγγραφής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και 9η θέση στην προσπάθεια περιβαλλοντικής προστασίας), αγωνίζεται για την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Υπάρχουν όμως δυνάμεις που εμποδίζουν αυτή την προσπάθεια.

Το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αδύναμο σε όλες τις 4 διαστάσεις του πυλώνα, έλλειψη Ανταγωνισμού (26η θέση), επιχειρηματικότητα (25η θέση), κακή Ανάπτυξη Συνεργατικών Σχηματισμών (26η θέση), Έλλειψη Χρηματοδότησης (23η θέση) που επιδεινώθηκε μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση. Επιπλέον, η Ψηφιακή Ατζέντα για την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις παραδοσιακές αδυναμίες, δεν έχει αξιοποιηθεί με αποτέλεσμα να βρίσκεται η χώρα στις χαμηλότερες θέσεις όσον αφορά τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (26η θέση) τόσο σε ατομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Η Ανάπτυξη χωρίς Αποκλεισμούς περιορίζεται από τις Ανεπάρκειες στην Αγορά Εργασίας (24η θέση) δημιουργώντας στρεβλή ανάπτυξη, δεν αξιοποιείται το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ οι Γυναίκες (25η θέση) και οι Νέοι (24η θέση) δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας.


Πίνακας 1. Κατάταξη και βαθμολογία των κρατών ‐ μελών της Ε.Ε. και επιλεγμένων χωρών, Πηγή: The Europe 2020 Competitiveness Report, World Economic Forum ‐ 2012, Επεξεργασία: ΣΕΠΕ
BRIC: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα
Στοιχεία: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Επιτροπή DG ECFIN βάση δεδομένων AMECO. Τα στοιχεία για τη Σερβία προέρχονται από το ΔΝΤ (IMF, World Economic Outlook Database 4/ 2012, επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία €/ $ΗΠΑ 31/12/2011


Πίνακας 2. Κατάταξη με βάση το δείκτη SMART, ο οποίος περιλαμβάνει το Επιχειρηματικό Περιβάλλον, την Ψηφιακή Ατζέντα, την Καινοτομία στην Ευρώπη και την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Πηγή: The Europe 2020 Competitiveness Report, World Economic Forum ‐ 2012, Επεξεργασία: ΣΕΠΕ
BRIC: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα


Πίνακας 3. Κατάταξη με βάση το δείκτη INCLUSIVE, ο οποίος περιλαμβάνει την Αγορά Εργασίας και Απασχόληση και την Κοινωνική Ένταξη, και το δείκτη SUSTAINABLE, ο οποίος περιλαμβάνει την Περιβαλλοντική Αειφορία, Πηγή: The Europe 2020 Competitiveness Report, World Economic Forum ‐ 2012, Επεξεργασία: ΣΕΠΕ
BRIC: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα