Έρευνες - Μελέτες

Θα ξεπεράσουν τα 5 δις οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας το 2010, σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ

mobile2009b_s

Θα ξεπεράσουν, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΕΙΤΟ, τα 5 δισεκατομμύρια οι χρήστες της κινητής τηλεφωνίας το 2010 διεθνώς. Η αγορά κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να τερματίσει στο τέλος της χρονιάς με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 12%, ποσοστό που θα αντιστοιχεί στα 5,1 δισεκατομμύρια συνδρομητές. Από αυτό το σύνολο τα 800 περίπου εκατομμύρια αντιστοιχούν σε χρήστες UMTS υπηρεσιών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 37% του συνόλου των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Το 2011 ο αριθμός αυτός υπολογίζεται να φτάσει ξεπεράσει το 1 δις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΙΤΟ, κ. Β. Lamborghini, “την αύξηση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας οδηγούν οι αναδυόμενες αγορές. Εν τω μεταξύ στις βιομηχανικές χώρες οι χρήστες υιοθετούν όλο και περισσότερο τα λεγόμενα έξυπνα κινητά τηλέφωνα που παρέχουν κινητή πρόσβαση στο Διαδίκτυο”.

Αναλυτικά, την τελευταία πενταετία ο αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας έχει διπλασιαστεί και στο τέλος του 2011 υπολογίζεται να φτάσει τα 5,6 δισεκατομμύρια. Ειδικά στις αναδυόμενες αγορές ο ρυθμός ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου είναι αλματώδης. Σύμφωνα με την ITU, περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στις χώρες των αναδυόμενων αγορών διαθέτει μία τουλάχιστον σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, σε αντίθεση με τη σταθερή τηλεφωνία και τις σταθερές τηλεπικοινωνιακές γραμμές που θεωρούνται είδος εν ανεπάρκεια. Στην Ευρώπη ο αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται στο τέλος του 2010 να φτάσει τα 650 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου κατά 3%. Ήδη το ένα τρίτο αυτών είναι χρήστες UMTS υπηρεσιών. Η Γερμανία διαθέτει τα περισσότερα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη που φτάνουν περίπου τα 111 εκατομμύρια. Ακολουθεί η Ιταλία με 87 εκατομμύρια, η Μεγάλη Βρετανία με 81 εκατομμύρια, η Γαλλία με 62 εκατομμύρια, η Ισπανία με 57 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2010 θα υπάρχουν 220 εκατομμύρια συμβόλαια στη Ρωσία και 287 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Η χρήση της κινητής τηλεφωνίας αυξάνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς στην Ασία και τη Νότια Αμερική απ' ό,τι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Στην Κίνα, ο αριθμός των συνδρομητών εμφανίζει ετήσιο ρυθμό αύξησης σχεδόν κατά 13%, φτάνοντας περίπου τα 844 εκατομμύρια. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο φτάνοντας στο επόμενο έτος τα 930 εκατομμύρια. Στην Ινδία, ο αριθμός συνδρομών θα ανεβεί κατά 30% φτάνοντας τα 680 εκατομμύρια. Στη Βραζιλία υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 193 εκατομμύρια συνδέσεις μέχρι το τέλος του έτους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 11%. Το 96% όλων των χρηστών κινητής επικοινωνίας στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν ήδη υπηρεσίες UMTS. 

Λέττα Καλαμαρά

 © Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2010