Έρευνες - Μελέτες

Σε πίεση η παγκόσμια αγορά Πληροφορικής: Μείωση 5,5% το 2015

technology_people

Ευρύτερη, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, αναμένεται να είναι το 2015 η πτώση των παγκόσμιων δαπανών για ΙΤ, με τη διεθνή αγορά να υποχωρεί κατά 5,5%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Gartner, η αγορά θα διαμορφωθεί στα $3,5 τρις, με τους αναλυτές να αποδίδουν την πτώση - κατά κύριο λόγο - στην ανοδική πορεία του δολαρίου και στις επιπτώσεις, που αυτή φέρνει στη διεθνή αγορά Πληροφορικής. Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για την παγκόσμια αγορά ΙΤ κατά την τρέχουσα χρήση, με τη Gartner να προβλέπει αρχικά άνοδο κατά 2,4%, για να διαφοροποιήσει την πρόβλεψη της τον Απρίλιο, κάνοντας λόγο για πτώση κατά 1,3%.

Η άνοδος της τιμής του δολαρίου και οι συνεπαγόμενες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων Πληροφορικής από τις βασικές αιτίες της - μεγαλύτερης της αρχικά αναμενόμενης - υποχώρησηςΝα σημειωθεί ότι οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν πως, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών διαφορών και με βάση τις τρέχουσες ισοτιμίες, η αγορά θα κινούνταν φέτος ανοδικά κατά 2,5%. Να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για Πληροφορική το 2014 αυξήθηκαν οριακά κατά 0,9%, ανερχόμενες σε $3,71 τρις.

Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, αναγκάζει τους κατασκευαστές, ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, σε αυξήσεις τιμών, προκειμένου να διατηρήσουν κάποια περιθώρια κερδοφορίας, με δεδομένη την αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων. Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ κάνει πιο ακριβές τις εισαγωγές πρώτων υλών, που τιμολογούνται σε αμερικανικό νόμισμα και έτσι αυξάνει το κόστος παραγωγής στον κλάδο.

Αυτή η άνοδος των τιμών, που προβλέπουν οι αναλυτές, θα αποθαρρύνει επιχειρήσεις και καταναλωτές από την αντικατάσταση συσκευών, τάση, που είναι ιδιαίτερα έντονη στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η άνοδος της τιμής του δολαρίου αναμένεται να λειτουργήσει ανασταλτικά για όλους τους υποκλάδους της διεθνούς αγοράς Πληροφορικής, καθώς στο σύνολο τους θα “δουν” το 2015 αρνητικά πρόσημα.

Οι συσκευές
Η αξία της αγοράς των συσκευών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ultramobiles, κινητά τηλέφωνα, tablets και εκτυπωτές), που θα παραμείνει “ατμομηχανή” της αγοράς, αν και υφιστάμενη σημαντική μείωση, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος κατά 5,72% στα $654 δις, έναντι αύξησης 2,4% κατά το 2014, όταν είχε ανέλθει σε $693 δις. Η εκτίμηση για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς των συσκευών, κατά το τρέχον έτος, είναι αναθεωρημένη προς τα κάτω, εξαιτίας της επιβράδυνσης των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Στις συγκεκριμένες περιοχές - όπως σχολιάζουν οι αναλυτές - το τοπικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου.

Στις επιμέρους κατηγορίες, τα κινητά τηλέφωνα θα παραμείνουν ο βασικός καταλύτης του τομέα, αν και η ανάπτυξη της αγοράς των smartphones έχει αρχίσει να γίνεται πιο υποτονική, ενώ οι τομείς των PCs και των tablets θα συνεχίσουν να αποδυναμώνονται.

Στον άλλο μεγάλο υποκλάδο της αγοράς Πληροφορικής, στις υπηρεσίες ΙΤ, αναμένεται υποχώρηση κατά 4,3% το 2015, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με την αξία της αγοράς να εκτιμάται σε $914 δις από $955 δις το 2014.

Περαιτέρω, οι δαπάνες για υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών, επίσης, θα περιοριστούν φέτος κατά 7,2% στο $1,492 τρις, από $1,61 τρις το 2014. Για την υποχώρηση του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς ευθύνεται - κατά κύριο λόγο - η υποδεέστερη έναντι της αρχικά αναμενόμενης πορείας των “ώριμων” αγορών των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης.

Data centers
Στο πεδίο με τα αρνητικά πρόσημα θα βρεθεί, κατά το τρέχον έτος, και ο τομέας των συστημάτων για Data Centres, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι θα φτάσει - σε παγκόσμια βάση - τα $136 δις το 2015, καταγράφοντας μια μείωση κατά 3,8% έναντι του 2014. Τέλος, στον τομέα του enterprise software, επίσης, αναμένεται πτώση, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 1,2%, με την αξία της αγοράς να υπολογίζεται σε $310 δις.

Πίνακας 1. Προβλέψεις για δαπάνες Πληροφορικής ανά κλάδο, παγκοσμίως (σε $Η.Π.Α.)

Πηγή: Gartner (Ιούνιος 2015)