Έρευνες - Μελέτες

Το financial technology βοηθά τις τράπεζες να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας

techworldnew

Σε βασικό εργαλείο, για το διεθνές τραπεζικό σύστημα, μπορούν να εξελιχθούν οι υπηρεσίες του κλάδου της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (financial technology - FinTech). Ο τομέας του Financial Technology εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει τράπεζες και χρηματοπιστωτικό τομέα σε μια ουσιαστική “επανεκκίνηση” των βασικών διαδικασιών, των συστημάτων και των υποδομών, εξασφαλίζοντας μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.

$4 δις χάνονται εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας στη διαχείριση των εγγυήσεων στον κλάδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης (asset leasing)Οι δύο τομείς, που δείχνουν να συγκεντρώνουν για τις τράπεζες τα μεγαλύτερα οφέλη από την ενεργοποίηση των υπηρεσιών της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας, είναι τα στεγαστικά δάνεια και η διαχείριση των εγγυήσεων στον κλάδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης. Όπως διαπιστώνει σχετική μελέτη των εταιρειών Santander InnoVentures, Oliver Wyman και Anthemis Group, οι σημαντικές ευκαιρίες για τον κλάδο εντοπίζονται στον εξορθολογισμό των διαδικασιών γύρω από τα νέα στεγαστικά δάνεια $25 τρις, που χορηγούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, εκτιμάται ότι $4 δις χάνονται εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας στη διαχείριση των εγγυήσεων στον κλάδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης (asset leasing).

Η μελέτη με τίτλο “Επανεκκίνηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών” επισημαίνει ότι - από το 2000 έως σήμερα - κεφάλαια άνω των $23,5 δις έχουν επενδυθεί, με τη μορφή venture capital, σε 200 κορυφαίες εταιρείες FinTech. Εξ αυτών, περισσότερα από τα τρία τέταρτα κατευθύνθηκε σε εταιρείες Financial Technology της Βόρειας Αμερικής. Σύμφωνα με την έρευνα, τα στελέχη των τραπεζών στην περιοχή της ΕΜΕΑ αναγνωρίζουν μεγάλες ευκαιρίες για το FinTech σε δύο τομείς: τις πληρωμές και τα εμβάσματα.

Πάντως, όπως παρατηρούν οι συντάκτες της μελέτης, δεν πρόκειται για επενδυτική δραστηριότητα, που περιορίζεται εντός των αμερικανικών συνόρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μάλιστα, η περαιτέρω διείσδυση του “Internet of Things” (IoT) θα προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία για περαιτέρω τόνωση της παρουσίας των εταιρειών Financial Technology.

Η δυναμική
Οι εταιρείες του κλάδου του Financial Technology, οι οποίες παρέχουν ψηφιακές λύσεις για το χρηματοοικονομικό τομέα, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτικών funds, συγκεντρώνοντας επενδύσεις - ρεκόρ $12,21 δις το 2014. Μάλιστα, το ποσό που επένδυσαν διεθνή venture capitals σε εταιρείες του κλάδου, το 2014, ήταν τριπλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς το 2013 κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις του τομέα κεφάλαια της τάξης των $4 δις.

Ειδικότερα, έρευνα της εταιρείας Accenture αναδεικνύει τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται τους τομείς payment processing, του financial software και των λύσεων big data για τον τραπεζικό τομέα, σε κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς για τα διεθνή venture capitals.

Τη “μερίδα του λέοντος” των διεθνών επενδύσεων σε εταιρείες με αντικείμενο το Financial Technology απορρόφησε η εξαιρετικά κινητική αγορά των ΗΠΑ, με την Ευρώπη να κερδίζει, πάντως, σταδιακά μια θέση στις προτιμήσεις των venture capitals, που επενδύουν στο συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, τα κεφάλαια, που επενδύθηκαν σε ευρωπαϊκές εταιρείες του financial technology, το 2014 ήταν αυξημένα κατά 215% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.