Έρευνες - Μελέτες

Η χρήση του mobile internet, μέσω smartphone, θα δεκαπλασιαστεί έως το 2020

mobileinternet12

Ταχύτατη διείσδυση των “έξυπνων” κινητών προβλέπεται για την προσεχή πενταετία, οπότε εκτιμάται ότι τα δεδομένα, που διακινούνται μέσω smartphone θα αυξηθούν κατά δέκα φορές. Επιπλέον, μέχρι το 2020, το 80% του συνόλου κυκλοφορίας δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα προέρχεται από τα smartphones, αναδεικνύοντας τις συγκεκριμένες συσκευές σε αδιαφιλονίκητη “ατμομηχανή” του κλάδου. Σύμφωνα με το Ericsson Mobility Report, μέχρι το 2020 η προηγμένη τεχνολογία κινητών επικοινωνιών θα είναι κοινός τόπος σε όλο τον κόσμο: οι συνδρομές smartphone θα υπερδιπλασιαστούν, φτάνοντας τα 6,1 δις, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρησιμοποιεί smartphones και το 90% θα καλύπτεται από δίκτυα κινητής ευρυζωνικότητας.

Το 80% του συνόλου κυκλοφορίας δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα προέρχεται από τα smartphones - 26 δις συνδεδεμένες συσκευές την επόμενη πενταετίαΌπως διαπιστώνει η έκθεση, το κύμα των νέων συνδρομητών θα προέλθει από τις αναπτυσσόμενες περιοχές, καθώς τα smartphones γίνονται πιο προσιτά. Μάλιστα, σχεδόν το 80% των συνδρομών smartphone, μέχρι το τέλος του 2020, θα προέρχονται από την περιοχή Ασίας Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στο μεταξύ, η συνεχής άνοδος των smartphones προκαλεί ταχεία αύξηση στη χρήση δεδομένων: τα δεδομένα των smartphones αναμένεται να αυξηθούν δέκα φορές μέχρι το 2020, όταν το 80% του συνόλου της κίνησης δεδομένων κινητών επικοινωνιών θα προέρχεται από τα smartphones. Η μέση μηνιαία χρήση δεδομένων ανά smartphone στη Βόρεια Αμερική θα αυξηθεί, από 2,4GB που είναι σήμερα, στα 14GB μέχρι το 2020.


Συνδεδεμένες συσκευές
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, το εκτεταμένο φάσμα εφαρμογών και επιχειρηματικών μοντέλων, σε συνδυασμό με την πτώση του κόστους των μόντεμ, είναι οι βασικοί παράγοντες, που καθορίζουν την αύξηση των συνδεδεμένων συσκευών. Σε αυτό, προστίθενται οι νέες περιπτώσεις χρήσης που αναπτύσσονται για εφαρμογές μικρής και μεγάλης εμβέλειας, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των συνδεδεμένων συσκευών.

Η πρόβλεψη της Ericsson, που περιγράφεται στην έκθεση, εκτιμά 26 δις συνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2020, επιβεβαιώνοντας - σύμφωνα με την εταιρεία - πως είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη του οράματος των 50 δις συνδεδεμένων συσκευών.

Ανοδικά το βίντεο
Το Ericsson Mobility Report προβλέπει ότι, κάθε χρόνο μέχρι το 2020, η κίνηση δεδομένων βίντεο μέσω κινητού τηλεφώνου θα αυξάνεται κατά το εντυπωσιακό 55% το χρόνο και θα αποτελεί, περίπου, το 60% του συνόλου της κίνησης δεδομένων κινητών επικοινωνιών μέχρι το τέλος της εν λόγω περιόδου. Η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την αλλαγή των προτιμήσεων των χρηστών προς τις υπηρεσίες video streaming και την αυξανόμενη επικράτηση του βίντεο σε online περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων ειδήσεων, διαφημίσεων και  μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η έκθεση διαπιστώνει, επίσης, παρατηρώντας την κατανάλωση δεδομένων στις προηγμένες αγορές κινητής ευρυζωνικότητας, πως ένα σημαντικό ποσοστό της κυκλοφορίας προέρχεται από ένα περιορισμένο αριθμό συνδρομητών. Αυτοί οι συχνοί χρήστες δεδομένων αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των συνδρομητών, αλλά παράγουν το 55% της συνολικής κυκλοφορίας δεδομένων. Το βίντεο είναι κυρίαρχο ανάμεσα στους συχνούς χρήστες, οι οποίοι, συνήθως, παρακολουθούν περίπου μία ώρα βίντεο ανά ημέρα, το οποίο είναι 20 φορές περισσότερο από το μέσο χρήστη.