Έρευνες - Μελέτες

7 στους 10 κατοίκους του πλανήτη θα χρησιμοποιούν smartphone έως το 2020

smartphonesnew1

Τη δημοτικότητα τους, μεταξύ των συσκευών, συνεχίζουν να αυξάνουν τα “έξυπνα” κινητά, καθώς μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια περίπου επτά στους δέκα κατοίκους της γης θα χρησιμοποιεί smartphone. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διπλασιασμό του σημερινού αριθμού των χρηστών, παγκοσμίως, έως το 2020, οπότε αναμένεται να υπερβαίνουν τα 6,1 δισεκατομμύρια (το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού της γης).

Η χρήση δεδομένων μέσω smartphone προβλέπεται να δεκαπλασιαστεί εντός της επόμενης πενταετίαςΤαχύτατη αναμένεται να είναι και η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, που - έως το 2020 - υπολογίζεται ότι θα καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που περιλαμβάνονται στο “Ericsson Mobility Report”, τόσο η αύξηση του αριθμού των συνδρομητών όσο και η διογκούμενη δημοτικότητα της χρήσης υπηρεσιών μέσω mobile data αναμένεται να οδηγήσουν σε τεράστια αύξησης της συνολικής κίνησης δεδομένων μέσω κινητών δικτύων.

Μάλιστα, όπως εκτιμάται, η χρήση δεδομένων μέσω smartphone προβλέπεται να δεκαπλασιαστεί εντός της επόμενης πενταετίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Βόρειας Αμερικής, όπου η μέση μηνιαία χρήση data ανά smartphone εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 14 GB το 2020 από 2,4 GB σήμερα.

Ενδεικτικό του δυναμισμού της αγοράς των smartphone είναι ότι έως το 2020, το 80% της συνολικής διακίνησης δεδομένων μέσω φορητών συσκευών θα πραγματοποιείται μέσω “έξυπνων” κινητών.



Στο μεταξύ, βασική δεξαμενή άντλησης νέων χρηστών smartphone θα αποτελέσουν οι περιοχές της Ασίας - Ειρηνικού, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, καθώς οι συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές θα ευθύνονται, έως το 2020, για το 80% των νέων συνδρομητών smartphone.

Συγκεκριμένα, η Ericsson εκτιμά ότι από τα 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες smartphone, που θα προστεθούν έως το 2020, τα 2 δις θα προέλθουν από την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού και τα 750 εκατ. νέων χρηστών από Μέση Ανατολή και Αφρική.

Πάντως, εντός της περιόδου αναφοράς, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη θα παραμείνουν οι περιοχές με την υψηλότερη χρήση δεδομένων ανά συσκευή smartphone.



26 δις συνδεδεμένες συσκευές
Συνολικά, η εικόνα, που περιγράφουν οι αναλυτές της Ericsson στο “Ericsson Mobility Report” για το 2020, δείχνει έναν υπερ-συνδεδεμένο πλανήτη, καθώς, για παράδειγμα, τα ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, μέχρι το 2020, θα καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όπως αναφέρει το “Ericsson Mobility Report”, εντός της προσεχούς πενταετίας θα υπάρχουν συνολικά περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές παγκοσμίως.

Έκρηξη της χρήσης βίντεο
Άλλη μια σημαντική αιτία για την αύξηση της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων αποτελούν οι υπηρεσίες video streaming. Η διακίνηση data μέσω βίντεο αναμένεται να αυξάνεται, ετησίως, κατά 55% έως το 2020, οπότε υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί στο 60% του συνόλου των δεδομένων, που διακινούνται μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.