Έρευνες - Μελέτες

Σε ψηφιακό σκοτάδι παραμένει τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της γης

techworldnew

Τεράστια ψηφιακή ανισορροπία συνεχίζει να επικρατεί σήμερα στον πλανήτη. Τη στιγμή που, περίπου, 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο - από 400 εκατ. το 2000 - άλλα 4 δις θα βρίσκονται σε ψηφιακό σκοτάδι. Αν και η διείσδυση του Ίντερνετ έχει σχεδόν επταπλασιαστεί μέσα σε 15 χρόνια, φθάνοντας από το 6,5% το 2000 στο 43% φέτος, η “ψαλίδα” ανάμεσα στις ψηφιακά ώριμες περιοχές της γης και σε εκείνες, που στερούνται της πρόσβασης σε βασικές τεχνολογικές υποδομές παραμένει μεγάλη.

Περίπου 3,2 δις άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, θα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έως το τέλος του 2015 - Άλλα 4 δις θα είναι offlineΣύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, από τα 4 δισεκατομμύρια των ανθρώπων, που μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους δεν θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τα 2/3 θα βρίσκονται σε υπό ανάπτυξη αγορές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, παρά το γεγονός ότι ο ψηφιακός πληθυσμός της γης διευρύνεται με ταχύτατους ρυθμούς, οι ανισότητες είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, έως τα τέλη του 2015, μόλις το 34% των νοικοκυριών στις αναπτυσσόμενες αγορές θα έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όταν στις αναπτυγμένες οικονομίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 80%. Στις δε ελάχιστα αναπτυγμένες περιοχές της γης, το ποσοστό των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Ίντερνετ αντιστοιχεί σε μόλις 7%, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 46%.



Για να κάνουν πιο αντιληπτά τα μεγέθη, οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζουν, ενώ στην Ευρώπη σχεδόν τέσσερις στους πέντε κατοίκους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στην Αφρική μόλις ένας στους πέντε κατοίκους χρησιμοποιεί σήμερα το Ίντερνετ, τη στιγμή που η αντίστοιχη αναλογία στην Ασία και τον Ειρηνικό είναι δύο στους πέντε, ενώ στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τρεις στους πέντε.

Ρεκόρ για το mobile broadband
Όσον αφορά τη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την έκθεση της ΙΤU, σήμερα υπάρχουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, 7 δισεκατομμύρια χρήστες κινητής τηλεφωνίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό διείσδυσης 97%, έναντι μόλις 738 εκατ. το 2000.

Η κινητή ευρυζωνικότητα είναι το πιο δυναμικό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς, καθώς για το τρέχον έτος το ποσοστό διείσδυσης εκτιμάται σε 47%, δώδεκα φορές υψηλότερο έναντι του 2007. Τα υψηλότερα ποσοστά των συνδέσεων μέσω φορητών συσκευών εντοπίζονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν, περίπου, 78 ενεργές συνδρομές ανά 100 κατοίκους. Στον αντίποδα, η Αφρική είναι η μόνη περιοχή του πλανήτη, όπου το ποσοστό διείσδυσης του mobile broadband είναι κάτω από το 20%.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις αναπτύσσονται με ηπιότερους ρυθμούς, καθώς, έως τα τέλη του 2015, η διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας θα αντιστοιχεί στο 11%, καταγράφοντας ετήσια αύξηση μόλις 7% την τελευταία τριετία. Η Αφρική και τα αραβικά κράτη είναι οι περιοχές της γης με τη μικρότερη διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας, καθώς αντιστοιχούν μόλις μία και τέσσερις σταθερές συνδέσεις πρόσβασης στο Διαδίκτυο ανά 100 κατοίκους.

Ψηφιακές ανισότητες
Όσον αφορά τις υποδομές, έως τα τέλη του 2015, το 69% του παγκόσμιου ψηφιακού πληθυσμού θα χρησιμοποιεί δίκτυα τρίτης γενιάς (3G), από 45% το 2011. Οι ψηφιακές ανισότητες, πάντως, δεν αφορούν μόνο τις διαφορετικές περιοχές της γης, αλλά είναι ορατές και εντός των διαφορετικών περιοχών της ίδιας χώρας. Για παράδειγμα, ενώ στα αστικά κέντρα η διείσδυση των δικτύων 3G είναι 89% στις αγροτικές περιοχές το αντίστοιχο ποσοστό μόλις που φθάνει το 29%.