Έρευνες - Μελέτες

Η βιομηχανία του Διαδικτύου προσθέτει 10% στο ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας

internet

Τον τίτλο της μεγαλύτερης ψηφιακής οικονομίας, μεταξύ των χωρών της ομάδας του G-20, συνεχίζει να κρατά η Μεγάλη Βρετανία, με την οικονομία του Διαδικτύου να προσθέτει, πλέον, ποσοστό 10% στο βρετανικό ΑΕΠ. Μάλιστα, η συνεισφορά του Διαδικτύου στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας έχει, ήδη, ξεπεράσει αυτήν του κλάδου των Κατασκευών, αλλά και του Λιανεμπορίου. Σύμφωνα δε με σχετική έρευνα της Boston Consulting Group (BCG), η συμμετοχή της οικονομίας του Διαδικτύου στο βρετανικό ΑΕΠ υπολείπεται, σήμερα, μόνο έναντι του τομέα του Real Estate.

Η ψηφιακή οικονομία θα συνεισφέρει, φέτος, στο βρετανικό ΑΕΠ περί τα £180 δις έναντι £120 δις το 2010Οι αναλυτές της BCG εκτιμούν ότι το Διαδίκτυο θα συνεισφέρει, φέτος, στη βρετανική οικονομία περί τα £180 δις έναντι £120 δις, που ήταν η αντίστοιχη επίδοση του 2010. Μάλιστα, μέχρι το 2016 η βιομηχανία του Ίντερνετ θα συνδράμει τη βρετανική οικονομία σε ποσοστό 12,4%, με τη συμμετοχή του Διαδικτύου στο βρετανικό ΑΕΠ είναι η μεγαλύτερη μεταξύ της ομάδας των χωρών του G-20, όπου ο μέσος όρος είναι 5,3%.

Μεταξύ των χωρών του G-20, η ψηφιακή οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο εθνικό ΑΕΠ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της BCG, αυτή η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει.

“Η οικονομία του Διαδικτύου, η οποία συμπεριλαμβάνει το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις πωλήσεις συσκευών πρόσβασης στο Ίντερνετ, τις επενδύσεις στο IT και τις Τηλεπικοινωνίες, καθώς και τις κρατικές δαπάνες για το Διαδίκτυο, θα υπερβεί τα £200 δις, κατά τη θητεία της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, έχοντας διπλασιαστεί έναντι του 2010”,
σχολιάζει η σχετική μελέτη.

Πάντως, οι ίδιοι προειδοποιούν ότι άλλα κράτη - μέλη του G-20, τα οποία καταγράφουν σημαντικές επιδόσεις στους online τομείς του λιανεμπορίου, όπως η Κίνα και η Νότιος Κορέα, αναπτύσσονται με εξίσου γρήγορο ρυθμό, κλείνοντας σταδιακά την ψαλίδα με τη Μεγάλη Βρετανία.

Δομικό στοιχείο της οικονομίας
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαπιστώνει η μελέτη, το Διαδίκτυο αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο συστατικό της οικονομίας των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων αγορών, που απαρτίζουν την ομάδα G-20, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες, από το software και την ανάπτυξη εφαρμογών για “έξυπνες” συσκευές, μέχρι τις επιχειρήσεις που επιδιορθώνουν σπασμένες οθόνες.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η έρευνα της BCG, η στρατηγική της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να παραμείνει η “νούμερο ένα” ψηφιακή οικονομία του πλανήτη, πρέπει να εστιάσει σε μια σειρά από επιμέρους ενέργειες, όπως η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, η δημιουργία συνεργατικών μηχανισμών με αντικείμενο την ψηφιακή οικονομία, η τόνωση των χρηματοδοτήσεων για επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο, η ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών, κυρίως σε ό,τι αφορά στο mobile και φυσικά η κυβερνητική στήριξη σε όλες τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες.