Έρευνες - Μελέτες

Στην 40η θέση μεταξύ 124 χωρών η Ελλάδα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού

peoplenew1

Το ταλέντο και όχι το κεφάλαιο είναι ο βασικός παράγοντας, που συνδέει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη τον 21ο αιώνα. Η δε πλήρης αξιοποίηση του ταλέντου και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού θα αύξανε το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 20%. Βέβαια, ο στόχος της πλήρους αξιοποίησης παραμένει μακρινός σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και στις αναπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με το World Economic Forum, το οποίο δημοσιοποίησε - για πρώτη φορά - το δείκτη Human Capital Index, μια μελέτη που αφορά 124 χώρες και αξιολογεί 46 επιμέρους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με το πώς η κάθε χώρα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της.

Το ταλέντο και όχι το κεφάλαιο είναι ο παράγοντας που συνδέει καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη στον 21ο αιώνα - Η πλήρης αξιοποίηση του θα αύξανε το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 20%Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Human Capital Index κατατάσσεται στην 40η θέση μεταξύ 124 χωρών, που αξιολογεί ο δείκτης, έχοντας επιτύχει το στόχο της ανάπτυξης των ταλέντων και δεξιοτήτων του πληθυσμού σε ποσοστό 73,7%.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, για το 2015, βρίσκεται η Φινλανδία, η οποία έχει αναπτύξει και αξιοποιήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο σε ποσοστό 86%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιοποίησε το World Economic Forum, συνολικά η Ευρώπη συγκεντρώνει πολύ υψηλή βαθμολογία στο δείκτη Human Capital Index, με τη Νορβηγία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, την Ελβετία να ακολουθεί στην τρίτη, με τον Καναδά και την Ιαπωνία να συμπληρώνουν το παγκόσμιο “top five”.

Οι δε υπόλοιπες χώρες, που περιλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα του δείκτη, πλην μιας, προέρχονται όλες από τη Γηραιά Ήπειρο, με τη Σουηδία να βρίσκεται στην 6η θέση διεθνώς, τη Δανία να ακολουθεί στην 7η, την Ολλανδία στην 8η, τη Νέα Ζηλανδία στην 9η και το Βέλγιο στη 10η.

Από τις αναπτυγμένες οικονομίες, η Γαλλία καταλαμβάνει την 14η θέση της κατάταξης, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στη 17η, με βαθμολογίες κάτω από το 80%. Η Μεγάλη Βρετανία κατέχει τη 19η θέση, ενώ η Γερμανία την 22η. Από τις χώρες που ανήκουν στην ενότητα των BRICS, η Ρωσία βρίσκεται στην 26η θέση, η Κίνα στην 64η, η Βραζιλία στην 78η, ενώ η Νότιος Αφρική καταλαμβάνει την 92η θέση και η Ινδία την 100η.

Παγκόσμια εικόνα
Συνολικά, 14 χώρες έχουν αξιοποιήσει τα ταλέντα και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό κοντά στο 80%, 38 κράτη μεταξύ 70% και 80%, 40 χώρες μεταξύ 60% και 70%, ενώ 23 κράτη συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 50% και 60% και εννέα χώρες κάτω από 50%.

Όπως σημειώνει το World Economic Forum σε σχετικό report του, οι ηγέτες του Human Capital Index είναι χώρες υψηλής εισοδηματικής στάθμης, που δίνουν έμφαση στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και έχουν μεγάλο μερίδιο εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης.

Αναφορά κάνει το report στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι - όπως και η Ιταλία και η Ισπανία - έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά η δυναμική της εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από τις σχετικά χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά την ποιότητα των μέτρων της εκπαίδευσης, τις ευκαιρίες δια βίου μάθησης, τα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και την ανεργία.

Όπως σημειώνεται, τη συνολική επίδοση της Ελλάδας στο Human Capital Index επηρεάζει αρνητικά ο επιμέρους δείκτης της ανεργίας, αλλά και η αδύναμη επίδοση στο δείκτη της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος. Αντίθετα, στις θετικές επιδόσεις της χώρας, που επηρεάζουν τη συνολική διαμόρφωση του δείκτη, περιλαμβάνεται το γεγονός ότι διαθέτει ένα καλά εκπαιδευμένο πληθυσμό, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών, καθώς και υψηλό προσδόκιμο υγιούς ζωής.