Έρευνες - Μελέτες

Έξι στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη θεωρούν ότι η τεχνολογία βελτιώνει τη δουλειά τους

technology-internet-wallpaper

Κάθε άλλο παρά τεχνοφοβικοί αποδεικνύονται οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, οι οποίοι όχι μόνο υιοθετούν σταδιακά τα νέα ψηφιακά εργαλεία στην εργασιακή τους καθημερινότητα, αλλά τα θεωρούν εργαλείο για τη βελτίωση της. Σήμερα, έξι στους δέκα Ευρωπαίους εκτιμά ότι οι τεχνολογικές τάσεις, όπως τα mobile apps, τα data analytics, ακόμη και τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν “εργαλείο”, που βελτιώνει την εργασιακή τους εμπειρία. Στον αντίποδα, ένα μικρό μόνο ποσοστό, της τάξης του 8%, αντιδρά ακόμη φοβικά προς τις νέες τεχνολογίες, εκτιμώντας ότι θα επιδεινώσουν τους όρους εργασίας. Έρευνα της Accenture, που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.500 εργαζομένων και 500 στελεχών διοίκησης στην Ε.Ε., δείχνει ότι το εργατικό δυναμικό στην Ευρώπη είναι αισιόδοξο για την επίδραση των ψηφιακών τεχνολογιών, με την πλειοψηφία να εκτιμά ότι θα βελτιώσει την εργασιακή ζωή τους και εκείνους, που πιστεύουν ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, να περιορίζονται σε χαμηλά ποσοστά.

Ισπανοί και Ιταλοί εργαζόμενοι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των νέων τεχνολογιών - Δηλώνουν πιο αισιόδοξοι ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα βελτιώσει την επαγγελματική τους ζωήΣύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι σε Ισπανία και Ιταλία είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των νέων τεχνολογιών, δηλώνοντας πιο θετικοί στην επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην επαγγελματική τους ζωή απ’ ό,τι οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι.

Συνολικά, το 50% των εργαζομένων στην Ευρώπη θεωρεί ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες βελτιώνουν τις προοπτικές εργασίας, έναντι ενός ποσοστού 12%, το οποίο εκτιμά ότι η τεχνολογία και οι εφαρμογές της αλλάζουν επί τα χείρω τις προοπτικές απασχόλησης. Η έρευνα διαπιστώνει - όπως ήταν αναμενόμενο - ότι μεταξύ των εργαζομένων, οι νεότεροι σε ηλικία είναι και οι πιο αισιόδοξοι για την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην εργασία. Για παράδειγμα, στις ηλικίες 18 έως 34 ετών, ανεβαίνει στο 69% το ποσοστό των Ευρωπαίων εργαζομένων, που εκτιμά ότι η τεχνολογία θα βελτιώσει την εργασιακή εμπειρία, σε σύγκριση με 53% στις ηλικίες άνω των 45 ετών.



Τι λένε οι εταιρείες
Η έρευνα διαπιστώνει, πάντως και μια σύγχυση στην εταιρική κουλτούρα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Έτσι, ενώ η πλειοψηφία των διοικήσεων αντιλαμβάνεται ως σημαντική την ψηφιακή στρατηγική για την περαιτέρω εξέλιξη του εργατικού δυναμικού, δηλώνει ότι δεν νιώθει έτοιμη να την εφαρμόσει. Επίσης, ενώ το 45% εκτιμά ότι η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ψηφιοποίηση μιας επιχείρησης, μόνο το 34% νιώθει προετοιμασμένο να αναπτύξει αυτές τις ψηφιακές δεξιότητες για το προσωπικό του.

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που 9 στους 10 managers παραδέχονται ότι είναι σημαντικό να επενδύσουν και να πάρουν έγκαιρα μέτρα για την ψηφιακή εκπαίδευση του προσωπικού, μόνο το 34% απαντά ότι είναι έτοιμο να αλλάξει το μείγμα των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Αυτή ακριβώς η σύγχυση και η έλλειψη εμπιστοσύνης των διοικήσεων των ευρωπαϊκών εταιρειών αντικατοπτρίζεται και στις ευρύτερες δυσκολίες τους για την ανάπτυξη της κατάλληλης ψηφιακής στρατηγικής. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το 77% θέλει να εξελιχθεί σε μια ψηφιακή επιχείρηση εντός της επόμενης τριετίας, η πλειοψηφία (55%) δεν έχει την κατάλληλη στρατηγική, για να υποστηρίξει συνολικά αυτή την εταιρική μετεξέλιξη.

Ψηφιακός ενθουσιασμός
Παρά τον “ψηφιακό ενθουσιασμό” τους, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι διατηρούν ένα σκεπτικισμό για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της τεχνολογικής επανάστασης στους χώρους εργασίας. Όταν καλούνται να εκφράσουν αυτόν το σκεπτικισμό, κατονομάζουν, σύμφωνα με την έρευνα, ως “νούμερο ένα” φόβο την πιθανή πίεση από τους εργοδότες, ώστε να υιοθετήσουν τάχιστα τις νέες τεχνολογίες (78%). Σε ποσοστό 66% δηλώνουν ότι φοβούνται μήπως η τεχνολογία επιτρέψει στους εργοδότες να παρακολουθούν την κάθε τους κίνηση, ενώ, αναφερόμενοι στην τηλεργασία, εκφράζουν την ανησυχία ότι θα διασπάσει το ομαδικό πνεύμα στην εταιρεία.