Έρευνες - Μελέτες

Η βιομηχανία των εφαρμογών θα συνεισφέρει €63 δις στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ έως το 2018

mobapp1

Ισχυρότερα ερείσματα στη διεθνή αγορά ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά (Applications), που σήμερα κυριαρχείται από εταιρείες των ΗΠΑ, επιχειρεί να αποκτήσει η Ευρώπη. Η ενεργότερη ανάμειξη στη βιομηχανία των Applications, πέραν από τη συνεισφορά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, δημιουργεί μια νέα δεξαμενή άντλησης νέων θέσεων εργασίας και μάλιστα, σε μια εποχή, που η Ευρώπη αναζητά, διακαώς, τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας.

Τα έσοδα του κλάδου το 2014, μόλις μια πενταετία από την εμφάνιση των smartphones, που συμβαδίζουν με την εξέλιξη των apps, ανήλθαν σε €17,5 δις στην Ε.Ε., με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για €63 δις έως το 2018, που συνιστά αύξηση της τάξης του 260%.

Επιπλέον, ο τομέας των εφαρμογών για κινητά γνωρίζει άνθηση στην Ευρώπη σήμερα, με την αγορά applications να απασχολεί 1,8 εκατ. ανθρώπους (στοιχεία 2014), με εκτίμηση για 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2018.

“Δεξαμενή” νέων θέσεων εργασίας τα Apps - Σήμερα απασχολούν 1,4 εκατ. εργαζομένους - Στα 4,8 εκατ. οι συνολικές θέσεις εργασίας έως το 2018Ήδη η Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα ανέλιξης στη διεθνή αγορά των Apps, μειώνοντας την απόσταση που τη χωρίζει από την ανταγωνίστρια αγορά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελέτη των GIGAOM και NUI Galway, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαίοι και Βορειο-Αμερικανοί developers εφαρμογών αποδεικνύονται εξίσου παραγωγικοί, καθώς συμμετέχουν ισότιμα (με ποσοστό 42%) στα παραγόμενα από τα Apps έσοδα στις κομβικές αγορές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το σχετικό report, "Sizing the EU App Economy", οι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου δημιουργούν το 40% των 100 εφαρμογών για κινητά με τα μεγαλύτερα έσοδα. Επιπλέον, τρεις από τις εταιρείες, που βρίσκονται στο διεθνές “top-five”, έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή και συγκεκριμένα, προέρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες. Οι πλέον δυναμικοί Ευρωπαίοι παίκτες της διεθνούς βιομηχανίας των εφαρμογών έλκουν την καταγωγή τους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η αγορά σήμερα
Σήμερα, η ευρωπαϊκή βιομηχανία των εφαρμογών για κινητές συσκευές απασχολεί 1 εκατ. developers και επιπλέον 800.000 εργαζόμενους σε υποστηρικτικούς τομείς, όπως το marketing και οι συναφείς υπηρεσίες. Τα νούμερα αυτά, σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη, προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 2,7 εκατ. developers και 2,1 εργαζομένους σε τομείς σχετιζόμενους με τη βιομηχανία των Apps.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και διαφημιστές δαπάνησαν €6,1 δις (στοιχεία 2013) σε εφαρμογές για κινητές συσκευές, το 30% της συνολικής δαπάνης στη διεθνή αγορά των Apps, ποσό που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε €18,7 δις έως το 2018.

Όσον αφορά τις ποιοτικές διαφορές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας των Apps από αυτή των ΗΠΑ, το 38% των ίδιων των προγραμματιστών αναφέρει ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την αμερικανική αγορά σε επίπεδο μισθών, ένα ποσοστό περί το 30% δηλώνει ότι υπάρχει έλλειμμα σε επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ ένα 30% απαντά ότι υπάρχει έλλειψη εμπειρίας.