Έρευνες - Μελέτες

Πόλος έλξης για τους επενδυτές το financial technology - Προσέλκυσε τριπλάσια κεφάλαια το 2014

technology_people

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτικών funds βρίσκεται ο τομέας του financial technology (fintech), με τις εταιρείες του κλάδου να συγκεντρώνουν επενδύσεις - ρεκόρ $12,21 δις το 2014. Το ποσό, που επένδυσαν διεθνή venture capitals σε εταιρείες του κλάδου financial technology (ψηφιακές λύσεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα), το 2014 ήταν τριπλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς το 2013 κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις του τομέα κεφάλαια της τάξης των $4 δις. Μάλιστα, το ενδιαφέρον των venture capitals για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο financial technology κάθε άλλο παρά δείχνει να εκτονώνεται, αφού ο ρυθμός αύξησης του 201% είναι μακράν ταχύτερος έναντι της αύξησης του 63%, που διαπιστώθηκε το 2013 (έναντι του 2012).

Το ποσό ρεκόρ των $12,21 δις επένδυσαν διεθνή venture capitals σε εταιρείες του κλάδου financial technologyΈρευνα της εταιρείας Accenture αναδεικνύει τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται τους τομείς payment processing, του financial software και των λύσεων big data για τον τραπεζικό τομέα, σε κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς για τα διεθνή venture capitals. “Είναι σαφές ότι η ψηφιακή επανάσταση στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι σε εξέλιξη”, αναφέρει σε σχετικό της report η εταιρεία Accenture.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου financial technology είναι εκείνες που, κατά κύριο λόγο, συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, με τις επενδύσεις πρώτου γύρου σε start-ups του τομέα να αυξάνονται κατά 48%. Για την ακρίβεια, σύμφωνα πάντα με την Accenture, τα δυο πέμπτα των συνολικών επενδύσεων σε εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην παροχή ψηφιακών λύσεων για τον χρηματοοικονομικό τομέα, πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο λειτουργίας τους (early-stage).

Πρωτοπόρος αγορά οι ΗΠΑ
Τη “μερίδα του λέοντος” των διεθνών επενδύσεων σε εταιρείες με αντικείμενο το financial technology απορρόφησε η εξαιρετικά κινητική αγορά των ΗΠΑ, με την Ευρώπη να κερδίζει, πάντως, σταδιακά μια θέση στις προτιμήσεις των venture capitals, που επενδύουν στο συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, τα κεφάλαια, που επενδύθηκαν σε ευρωπαϊκές εταιρείες του financial technology, το 2014 ήταν αυξημένα κατά 215% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας προσέλκυσαν, κατά κύριο λόγο, το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών, συγκεντρώνοντας το 42% των σχετικών επενδύσεων, που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη ($623 εκατ. το 2014, αυξημένες κατά 163%). Συνολικά, οι κορυφαίοι επενδυτικοί προορισμοί της Ευρώπης στον τομέα του financial technology περιλαμβάνουν τις Σκανδιναβικές χώρες ($345 εκατ.), την Ολλανδία ($306 εκατ.) και τη Γερμανία ($82 εκατ.).



Τι κάνουν οι τράπεζες
Σύμφωνα με την έρευνα της Accenture, που διενεργήθηκε μεταξύ ανώτατων στελεχών διοίκησης στον τομέα του fintech, η μεγάλη πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 72%, εκτιμά ότι η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται έχει μόνο μια αποσπασματική ή ευκαιριακή στρατηγική για την αντιμετώπιση της ψηφιακής καινοτομίας.



Ανησυχητικός κρίνεται και ο ρυθμός με τον οποίο οι τράπεζες υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα να εκτιμά ότι οι επιδόσεις αυτές θα βελτιωθούν στο προσεχές μέλλον. Πάντως, τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντας στην έρευνα εκτιμά ότι, σήμερα, ο ρυθμός με τον οποίο οι τράπεζες ενσωματώνουν την ψηφιακή καινοτομία είναι τέτοιος, που είτε επηρεάζει αρνητικά την αξία τους, είτε δεν παρέχει καθαρό όφελος σε όλους.