Έρευνες - Μελέτες

Αναλφάβητοι στη χρήση βασικών υπηρεσιών του Διαδικτύου οι Έλληνες

internet

Άγνοια, για βασικές γνώσεις ορθής χρήσης δημοφιλών υπηρεσιών του Διαδικτύου και των διαδραστικών τεχνολογιών, έχουν σήμερα οι χρήστες – και - στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, επτά στους δέκα δεν γνωρίζουν από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουμε λογαριασμό “gmail” και η οποία είναι τα 13 έτη. Μόνο το 30% δίδει τη σωστή απάντηση, ενώ το 23% θεωρεί ότι δεν υπάρχει ουδείς περιορισμός. Μάλιστα, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των χρηστών, το 20,4%, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει από ποια ηλικία και μετά μπορεί κάποιος να δημιουργήσει έναν λογαριασμό “gmail”.

Άγνοια βασικών γνώσεων ορθής χρήσης δημοφιλών υπηρεσιών του ΔιαδικτύουΕπιπλέον, αν και επτά στους δέκα γνωρίζουν ότι επιτρέπεται να έχουμε προφίλ στο Facebook, όταν είμαστε τουλάχιστον 13 ετών, τρεις στους δέκα είτε δεν γνωρίζουν, είτε θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιορισμός, είτε δηλώνουν ως επιτρεπόμενη ηλικία τα 12 έτη. Συγκεκριμένα, το 11,5% πιστεύει ότι δεν υπάρχει περιορισμός, το 9,65 απαντά ότι η δημιουργία προφίλ στο Facebook επιτρέπεται στις ηλικίες από 12 ετών και άνω, το 67,4% απαντά από 13 ετών και άνω, ενώ ένα 11,5% απαντά ότι δεν γνωρίζει.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα διαδικτυακού ερωτηματολογίου της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, που πραγματοποιήθηκε με συμμετέχοντες το ευρύ κοινό την περίοδο 19/12/2014 έως 15/03/2015 με τη στήριξη της Wind. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι τέσσερις στους δέκα χρήστες δεν γνωρίζουν σε τι μας ενημερώνει η “Πολιτική Απορρήτου” ενός ιστοχώρου, ενώ τρεις στους δέκα αγνοούν τι προσδιορίζουν οι “Όροι Χρήσης” και μάλιστα, τη στιγμή που σε πολλές δημοφιλείς ιστοσελίδες καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε διαβάσει και κατανοήσει τα κείμενα αυτά.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τι είναι η πολιτική απορρήτου μιας ιστοσελίδας, το 6,7% απαντά “κείμενο που προσδιορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας σε έναν ιστοχώρο”, το 62% δηλώνει ότι πρόκειται για κείμενο που προσδιορίζει τον τρόπο που ένας ιστοχώρος χειρίζεται τα προσωπικά μας δεδομένα, ενώ το 18,1% κείμενο που μας ενημερώνει πώς μπορούμε να προστατεύουμε τα δεδομένα που αναρτούμε στον ιστοχώρο.

Διαγραφές
Επιπλέον, ένας στους δέκα χρήστες δεν γνωρίζει αν μπορούμε να διαγράψουμε κάποιο άτομο από τη λίστα των φίλων μας στο Facebook. Εξάλλου, δύο στους δέκα πιστεύουν ότι, αν και μπορούμε να το διαγράψουμε, το άτομο θα παρεξηγηθεί, όταν ειδοποιηθεί για την ενέργεια αυτή, αγνοώντας ότι το Facebook δεν ειδοποιεί ποτέ για τέτοιες ενέργειες, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να διαγράψουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε οποιονδήποτε από τους “φίλους” μας.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση “Μπορούμε να διαγράψουμε κάποιο άτομο από τη λίστα των φίλων μας στο Facebook” το 19% απαντά “Ναι, αν και το άτομο αυτό θα παρεξηγηθεί, όταν ειδοποιηθεί γι' αυτή μας την ενέργεια”, το 70,3% δηλώνει “Ναι και μάλιστα, δεν θα ειδοποιηθεί για την ενέργεια αυτή”, μόλις το 1,1% απαντά “Όχι, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα”, ενώ ένα ποσοστό 9,5% των χρηστών απαντά ότι δεν γνωρίζει.