Έρευνες - Μελέτες

Συγχωνεύσεις και εξαγορές σε τομείς υψηλής καινοτομίας επιδιώκει το 73% των εταιρειών διεθνώς

kainotomia2

Καινοτόμες επενδύσεις, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, εξετάζουν τα τρία τέταρτα των διεθνών εταιρειών (ποσοστό 73%). Οι ανατρεπτικές καινοτομίες προσελκύουν νέους παίκτες στην αγορά, οι οποίοι εστιάζουν σε εξαγορές, που θα τους βοηθήσουν να μετατοπίσουν το πεδίο των δραστηριοτήτων τους, συχνά σε νέους κλάδους. Οι δε κλάδοι, όπου παρατηρείται η εντονότερη διάθεση για εξαγορές, είναι η τεχνολογία, η αυτοκινητοβιομηχανία, τα καταναλωτικά προϊόντα και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 

Παρά την αβεβαιότητα και στην Ελλάδα μια στις δύο επιχειρήσεις σκοπεύει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ή εξαγορές το 2015Συνολικά, η αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω εντός του 2015,  καθώς ένα ποσοστό 56% των διεθνών επιχειρήσεων σχεδιάζει να προχωρήσει σε εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα την εξαμηνιαία έρευνα της ΕΥ Global Capital Confidence Barometer, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.600 στελεχών σε 54 χώρες, ο αριθμός των αναμενόμενων συμφωνιών, εμφανίζεται αυξημένος κατά 19% έναντι του προηγούμενου 12μήνου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Αυστραλία είναι οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί για τους επενδυτές. Όσον αφορά την προέλευση των  αγοραστών, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία θα είναι οι κορυφαίοι αγοραστές.

Η εικόνα στην Ελλάδα
Αν και οι Έλληνες επιχειρηματίες εμφανίζονται συγκρατημένοι για τις προοπτικές της οικονομίας, ωστόσο το 43% δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε Σ&Ε στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Το ποσοστό αυτό δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλότερο σε σχέση με το 56% του διεθνούς δείγματος. Ωστόσο, μόνο το 11% των ελληνικών εταιρειών δηλώνει ότι σχεδιάζει περισσότερες εξαγορές από πέρσι, έναντι 47% του διεθνούς δείγματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και 21 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ το 83% των στελεχών δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, μόνο το 38% προβλέπει βελτίωση της εγχώριας οικονομίας, με το 42% να αναμένει στασιμότητα και το 20% επιδείνωση.

Σε ερώτηση σχετικά με τις στρατηγικές τους προτεραιότητες κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, μόνο το 20% από τους Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη (έναντι 31% από το διεθνές δείγμα), το 51% στον περιορισμό τους κόστους (έναντι 54%), το 24% στη διατήρηση της σταθερότητας (έναντι 14%) και το 5% στην επιβίωση (έναντι 1%).

Ειδικότερα, ως προς τις προοπτικές των Σ&Ε σε τοπικό επίπεδο, το 76% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα προέβλεψε στασιμότητα και το 25% επιδείνωση, ενώ κανείς δεν μίλησε για βελτίωση.

Η αξία των συμφωνιών
Με την αξία των συμφωνιών παγκοσμίως να έχει ήδη αυξηθεί κατά 13% το 2014, η ανάκαμψη των Σ&Ε φαίνεται να παγιώνεται σταθερά, καθώς το 47% των επιχειρήσεων σκοπεύει να ολοκληρώσει περισσότερες συμφωνίες κατά το επόμενο έτος σε σύγκριση με το 2014.

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες συμφωνίες σε εξέλιξη είναι αυτές που σκοπεύουν να αυξήσουν περαιτέρω τους στόχους τους για την επόμενη χρονιά.

Επισημαίνεται ότι το 78% των εταιρειών έχουν αλλάξει τη στρατηγική τους ως προς τις Σ&Ε λόγω της αυξημένης δραστηριότητας κατά το 2014. Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (98%) εκτιμούν ότι η αγορά των Σ&Ε θα βελτιωθεί, ή τουλάχιστον θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Οι διασυνοριακές συμφωνίες στο επίκεντρο
Οι διασυνοριακές συμφωνίες, σύμφωνα με την έρευνα, θα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του νέου κύματος Σ&Ε,  με το 84% των στελεχών να έχουν στο στόχαστρο επενδυτικές ευκαιρίες εκτός των συνόρων τους. Η πλειοψηφία των στελεχών (54%) εστιάζει τις στρατηγικές Σ&Ε σε διασυνοριακές ευκαιρίες στην άμεση περιοχή τους, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (30%) επικεντρώνεται σε αγορές εκτός της άμεσης περιοχής τους, τη στιγμή που μόνο το 16% σχεδιάζει συμφωνίες στην εγχώρια αγορά τους.

Πάντως, το ενδιαφέρον για τις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να παραμείνει υποτονικό βραχυπρόθεσμα, καθώς το 65% των στελεχών σχεδιάζουν να διαθέσουν λιγότερο από το 10% των κεφαλαίων τους στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Απόκλιση των αποτιμήσεων

Η “απόκλιση των αποτιμήσεων” παραμένει σταθερή, με το 78% των ερωτηθέντων να προβλέπει διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης κατά τους επόμενους 12 μήνες. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (73%) εκφράζουν βεβαιότητα ως προς τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.

Ωστόσο, το 37% των ερωτηθέντων θεωρεί την αυξημένη παγκόσμια και περιφερειακή πολιτική αστάθεια ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους. Την ίδια ώρα, το 35% αναφέρει την πρόσφατη αβεβαιότητα που συνδέεται με την αστάθεια των βασικών εμπορευμάτων και των ισοτιμιών ως ένα άλλο σημαντικό κίνδυνο. Ωστόσο, ενώ ορισμένοι εκλαμβάνουν την αστάθεια ως αναπτυξιακή απειλή, άλλοι την αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία για Σ&Ε.