Έρευνες - Μελέτες

Έξι στις δέκα εταιρείες στην περιοχή ECEMEA έχουν υιοθετήσει λύσεις Cloud

cloudnew

Αυξανόμενη βαίνει η χρήση των υπηρεσιών Cloud και η υιοθέτηση λύσεων SaaS (λογισμικό με τη μορφή υπηρεσίας) στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (Eastern Europe, Meadle East, Africa-ECEMEA). Ήδη σήμερα πάνω από το 60% του συνόλου των εταιρειών σε σημαντικούς επιμέρους κλάδους έχουν υιοθετήσει λύσεις cloud ή βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησής τους. Περίπου επτά στις δέκα επιχειρήσεις (69%) θεωρούν πως το Cloud προσφέρει σημαντικά χειροπιαστά πλεονεκτήματα, ενώ το 55%, αν και πιστεύει ότι προσφέρει αξία, σημειώνει ότι το κόστος και η διαθεσιμότητα εύρους ζώνης εμποδίζουν την υιοθέτηση σε τοπικό επίπεδο.

Έξι στις δέκα εταιρείες στην περιοχή ECEMEA έχουν υιοθετήσει λύσεις CloudΈρευνα της IDC, με την υποστήριξη της Oracle, αναφορικά με την υιοθέτηση λύσεων SaaS στην περιοχή ECEMEA, διαπιστώνει ότι σήμερα το 48% των εταιρειών χρησιμοποιεί τεχνολογία SaaS, ενώ ένα 31% σχεδιάζει να τη χρησιμοποιήσει μέσα στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια. Επί του παρόντος, το 22% χρησιμοποιεί λύσεις PaaS (λειτουργίες πλατφόρμας με τη μορφή υπηρεσιών) και ένα επιπλέον 36% σχεδιάζει να τις χρησιμοποιήσει μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες.

Όσον αφορά τους λόγους που ωθούν τις επιχειρήσεις της περιοχής στην υιοθέτηση τεχνολογιών Cloud, αυτοί σχετίζονται με την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και φυσικά με την εξοικονόμηση κόστους.

Η πρόσβαση σε καλύτερη τεχνολογία (58%) και η ταχύτερη υλοποίηση πρόσθετων πόρων IT (53%) ήταν οι δύο κύριοι παράγοντες για την υιοθέτηση λύσεων SaaS. Η υλοποίηση περισσότερων έργων χωρίς πρόσληψη επιπλέον προσωπικού (51%) και η προτυποποίηση (50%) αναδείχτηκαν ως ο τρίτος και τέταρτος κύριος παράγοντας. Άλλοι βασικοί λόγοι για την υιοθέτηση λύσεων SaaS περιελάμβαναν την πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας δεξιότητες IT (49%) και την πρόσβαση στο πιο σύγχρονο λογισμικό και τεχνικές (48%).

Προβληματισμο
Η μελέτη, πάντως, εντοπίζει και ορισμένους προβληματισμούς ειδικά αναφορικά με την ασφάλεια. Ενώ η συνδεσιμότητα επισημάνθηκε ως βασικός προβληματισμός, για ορισμένους οργανισμούς τα προβλήματα συνδεσιμότητας επιλύθηκαν με τη χρήση λύσεων SaaS. Οι οργανισμοί που υιοθέτησαν λύσεις SaaS επένδυσαν στη βελτιστοποίηση του δικτύου και σε πρόσθετες λύσεις ασφάλειας, για συνολική βελτίωση της ποιότητας των λύσεων SaaS.

Δυναμικά οι τράπεζες
Ο χρηματοοικονομικός τομέας και ειδικά οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν τις σχετικές τεχνολογίες στις εταιρικές τους δομές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 59% όλων των τραπεζών, που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύει ότι το Cloud προσφέρει σημαντικά χειροπιαστά πλεονεκτήματα, με το 52% των ερωτηθέντων να χρησιμοποιεί ήδη λύσεις SaaS στους οργανισμούς τους.

Επιπλέον, το 64% των τραπεζών προσδοκά ότι ο αριθμός των χρηστών λύσεων SaaS εντός του οργανισμού θα αυξηθεί κατά το επόμενο έτος, ενώ το 38% εξετάζει πρώτα λύσεις SaaS όταν αναζητά νέες εφαρμογές. Η πρόσβαση σε καλύτερη τεχνολογία και δεξιότητες IT ήταν οι κύριοι παράγοντες για τις λύσεις SaaS, ενώ η παραγωγικότητα του προσωπικού αναφέρθηκε ως ένα βασικό πλεονέκτημα που αποκόμισε το 87% των τραπεζών (Infographic).