Έρευνες - Μελέτες

Αυξάνει τις επενδύσεις στην τεχνολογία μία στις τρεις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

fisikoaerio

Κόντρα στο επενδυτικό ρεύμα της εποχής κινείται η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς μία στις τρεις εταιρείες του κλάδου - ποσοστό 25% - σκοπεύει να αυξήσει τον προϋπολογισμό της για την ψηφιακή τεχνολογία. Παράλληλα, το ένα τρίτο του κλάδου διεθνώς - ποσοστό 32% - όχι μόνο δεν υποστέλλει την επενδυτική σημαία, αλλά δηλώνει ότι θα αφιερώσει στις ψηφιακές τεχνολογίες ποσά ανάλογα με αυτά που επενδύει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, η επενδυτική ατζέντα είναι άμεση, με τις εταιρείες να δηλώνουν ότι δρομολογούν τις συγκεκριμένες επενδύσεις τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Η πρόθεση για διατήρηση του επενδυτικού βηματισμού της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ψηφιακή τεχνολογία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι επενδύσεις δρομολογούνται στη διάρκεια μεγάλης κρίσης στον κλάδο, με τις τιμές των δύο προϊόντων να βρίσκονται σε μέγγενη.

Με ορίζοντα πενταετίας, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα “τρέξει” επενδύσεις στους τομείς των big data, του Internet of Things (IoT) και του αυτοματισμούΤην παραπάνω εικόνα αποτυπώνει νέα έρευνα των Accenture και Microsoft Corp, με τίτλο  “Oil and Gas Digital and Technology Trends Survey 2015,” η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα πολυεθνικών της πετρελαϊκής βιομηχανίας και της βιομηχανίας φυσικού αερίου, αλλά και σε εθνικές εταιρείες των δύο κλάδων. Σύμφωνα με την έρευνα, πέραν από τις επενδύσεις, που δρομολογούν για την τρέχουσα περίοδο, εντός των επομένων τριών έως πέντε ετών, το 80% της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου θα επενδύσει σε ψηφιακές πλατφόρμες το ίδιο ποσό που δαπανά μέχρι σήμερα (18%), μεγαλύτερο (44%) ή σημαντικά μεγαλύτερο (18%).

Στην ερώτηση γιατί επενδύουν ψηφιακά, οι επικεφαλής της πετρελαϊκής βιομηχανίας και του φυσικού αερίου σχολιάζουν ότι η τεχνολογία του digital συμβάλλει στη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, στην ταχύτερη λήψη αποφάσεων και στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Γενικά, βλέπουν τις νέες τεχνολογίες ως ένα εύχρηστο εργαλείο, προκειμένου να αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος, ειδικά σε αυτόν το χρονικό κύκλο των χαμηλών τιμών του αργού πετρελαίου.

Που επενδύουν
Όσον αφορά δε το που σκοπεύουν να κατευθύνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις, οι εταιρείες των δυο κλάδων απαντούν ότι το mobility και οι υποδομές αντιπροσωπεύουν τους κύριους τομείς επενδύσεων. Με ορίζοντα τριών έως πέντε ετών, θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των επενδύσεων στους τομείς των big data, του Internet of Things (IoT) και του αυτοματισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 89% θεωρεί ότι η αξιοποίηση των big data analytics μπορεί να αυξήσει την αξία του κλάδου, το 90% απαντά ότι οι τεχνολογίες του mobile είναι αυτές που, κυρίως, θα προσθέσουν αξία στην αγορά, με το 86% να εντοπίζει τις μεγάλες ευκαιρίες στο IoT και τον αυτοματισμό.

Συνολικά, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι εταιρείες του κλάδου, που δεν επενδύουν ψηφιακά, κινδυνεύουν να χάσουν έδαφος σε σχέση με τον ανταγωνισμό.