Έρευνες - Μελέτες

Πρόσθετα εισοδήματα στο Sharing Economy αναζητούν οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων

sharingeconomy

Σε μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τους Έλληνες πολίτες, αλλά και σε σημαντική “χείρα βοηθείας” για τον τουρισμό, μπορεί να εξελιχθεί η τάση του Sharing Economy, που οφείλει την ανάπτυξη της στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Αν και στην Ελλάδα μόλις το 8% του πληθυσμού να έχει κάνει χρήση σχετικών υπηρεσιών, η νέα τάση, στη βάση της οποίας οι καταναλωτές μοιράζονται ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, όπως το διαμέρισμα, το αυτοκίνητο ή το ποδήλατο τους μέσω Ίντερνετ, χωρίς ενδιάμεσους, έχει αρχίσει, σταδιακά, να αποκτά οπαδούς.

Μόνο η κοινότητα της Airbnb, που παρέχει υπηρεσίες Sharing Economy στη φιλοξενία, συνεισέφερε €69 εκατ. στην ελληνική οικονομίαΣύμφωνα με έρευνα, που παρουσίασε χθες η Airbnb, κοινότητα φιλοξενίας που δραστηριοποιείται διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, η δραστηριότητά της στη χώρα μας έχει συνεισφέρει €69 εκατ., υποστηρίζοντας 1.000 θέσεις εργασίας. Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι οικοδεσπότες της Airbnb αποκτούν ένα επιπλέον εισόδημα, για να επιβιώσουν τη δύσκολη οικονομική περίοδο, την ίδια στιγμή, που ο τουρισμός επωφελείται από την προσέλκυση νέων επισκεπτών, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να επισκεφτούν εκ νέου την Αθήνα.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ένας τυπικός Αθηναίος οικοδεσπότης νοικιάζει το σπίτι του για περίπου 68 διανυκτερεύσεις το χρόνο, μέσω της Airbnb, με το 68% των οικοδεσποτών να δηλώνουν ότι βασίζονται σε αυτά τα έσοδα για να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι τους. Μάλιστα, το 73% των οικοδεσποτών της Airbnb δεν απασχολείται σε τυπικές θέσεις εργασίας, με το 28% να δηλώνει ότι με το εισόδημα από τη φιλοξενία μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά, ενώ απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι ιδιοκτησίες της Airbnb εκτείνονται σε 25 γειτονιές της Αθήνας, εκ των οποίων το  69%  βρίσκονται εκτός των περιοχών που τυπικά βρίσκει κανείς ξενοδοχείο, συμπληρώνοντας, έτσι, την υφιστάμενη τουριστική βιομηχανία και κατανέμοντας τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού σε όλη τη Αθήνα, σε νέες κοινότητες και μικρές επιχειρήσεις. Σχεδόν τα μισά χρήματα των επισκεπτών (47%) ξοδεύονται στις γειτονιές στις οποίες διαμένουν.

Βοήθεια στον τουρισμό
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η Airbnb προσελκύει νέους επισκέπτες στην Αθήνα, καθώς το 71% των πολιτών, που κάνουν χρήση των σχετικών υπηρεσιών, επισκέφτηκε την Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 67% δήλωσε ότι είναι πιθανό να επιστρέψουν στην Αθήνα λόγω της εμπειρίας τους με την Airbnb.

Οι επισκέπτες της Airbnb διανυκτερεύουν, κατά μέσο όρο, 3,6 νύχτες και ξοδεύουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους €551. Το 26% δήλωσε ότι δεν θα επισκεπτόταν ή δεν θα έμενε τόσο πολύ στην Αθήνα χωρίς την Airbnb. Το 91% των επισκεπτών θα συνιστούσαν το Airbnb κατάλυμα, στο οποίο διέμειναν στην Αθήνα, σε φίλους και στην οικογένειά τους.

Το 75% δήλωσε ότι ήθελαν να μείνουν σε μια συγκεκριμένη γειτονιά, με το 98% των οικοδεσποτών να προτείνουν τα αγαπημένα μέρη της γειτονιάς τους ή να τους προτείνουν την εξερεύνηση εναλλακτικών γειτονιών. Το 70% των οικοδεσποτών προσφέρουν στους επισκέπτες τους τοπικά προϊόντα.

Επιπλέον, το επιχειρηματικό μοντέλο της Airbnb έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει τον αποτελεσματικό τρόπο χρήσης των υφιστάμενων πόρων, καθώς και έναν περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο ταξιδιού. Η επιλογή διαμονής σε καταλύματα Airbnb, αντί των παραδοσιακών επιλογών διαμονής, έχει υπολογιστεί  ότι εξοικονομεί ενέργεια που αντιστοιχεί σε 621 σπίτια, ενώ η μείωση χρήσης νερού αντιστοιχεί σε δέκα πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων (infographic).

Η έρευνα
Η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις της Airbnb στην κοινότητα της Αθήνας, σε συνέχεια παρόμοιων εκθέσεων, που έχουν παρουσιαστεί στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ. Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Χρήστο Γκενάκο και τα στοιχεία της προέρχονται από τη δραστηριότητα ενοικίασης των καταλυμάτων της Airbnb στην Αθήνα, από τον Οκτώβριο 2013 έως το Σεπτέμβριο 2014.