Έρευνες - Μελέτες

Οριακή μείωση στην παγκόσμια αγορά Πληροφορικής το 2015 - Υποχώρηση κατά 1,3% στα $3,66 τρις

technology_people

Χρονιά ισορροπίας αναμένεται να είναι η φετινή για την παγκόσμια αγορά Πληροφορικής, με τις δαπάνες για ΙΤ να περιορίζονται, πάντως, κατά 1,3% στα $3,66 τρις. Η οριακή υποχώρηση αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στην ανοδική πορεία του δολαρίου και στις επιπτώσεις, που αυτή φέρνει στη διεθνή αγορά Πληροφορικής και δεν οφείλεται σε δομικά προβλήματα του ίδιου του κλάδου. Να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για Πληροφορική το 2014 ήταν αυξήθηκαν οριακά κατά 0,9%, ανερχόμενες σε $3,71 τρις.

Η άνοδος της τιμής του δολαρίου και οι συνεπαγόμενες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων Πληροφορικής από τις βασικές αιτίες της υποχώρησηςΗ νέα πρόβλεψη της Gartner για την πορεία της αγοράς, κατά το τρέχον έτος, είναι αναθεωρημένη επί τα χείρω, καθώς η αρχική εκτίμηση της εταιρείας έβαζε τον πήχη της ανάπτυξης για τον κλάδο στο 2,4%. Πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, η συγκεκριμένη αναθεώρηση δεν μεταφράζεται σε “κατάρρευση” για τον κλάδο, καθώς συνδέεται ευθέως με την άνοδο της τιμής του δολαρίου.

Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, αναγκάζει τους κατασκευαστές, ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, σε αυξήσεις τιμών, προκειμένου να διατηρήσουν κάποια περιθώρια κερδοφορίας, με δεδομένη την αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων. Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ κάνει πιο ακριβές τις εισαγωγές πρώτων υλών, που τιμολογούνται σε αμερικανικό νόμισμα και έτσι αυξάνει το κόστος παραγωγής στον κλάδο.

Αυτή η άνοδος των τιμών, που προβλέπουν οι αναλυτές, θα αποθαρρύνει επιχειρήσεις και καταναλωτές από την αντικατάσταση συσκευών, τάση, που είναι ιδιαίτερα έντονη στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η άνοδος της τιμής του δολαρίου αναμένεται να λειτουργήσει ανασταλτικά για όλους τους υποκλάδους της διεθνούς αγοράς Πληροφορικής, καθώς στο σύνολο τους θα “δουν” το 2015 αρνητικά πρόσημα με εξαίρεση τους τομείς των συστημάτων για Data Centres και του Επιχειρηματικού Λογισμικού, που θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά.

Επιμέρους κλάδοι
Η αξία της αγοράς των συσκευών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ultramobiles, κινητά τηλέφωνα, tablets και εκτυπωτές), με δεδομένο το πλήγμα από το “σκληρό” δολάριο, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος κατά 1,2% στα $685 δις έναντι αύξησης 2,4% κατά το 2014, όταν είχε ανέλθει σε $693 δις. Η εκτίμηση για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς των συσκευών, κατά το τρέχον έτος, είναι αναθεωρημένη προς τα κάτω, εξαιτίας των επιβράδυνσης των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Στις συγκεκριμένες περιοχές - όπως σχολιάζουν οι αναλυτές - το τοπικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου.

Στον άλλο μεγάλο υποκλάδο της αγοράς Πληροφορικής, στις υπηρεσίες ΙΤ, αναμένεται οριακή υποχώρηση κατά 0,7% το 2015 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με την αξία της αγοράς να εκτιμάται σε $942 δις από $948 δις το 2014.

Περαιτέρω, οι δαπάνες για υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών, επίσης, θα περιοριστούν φέτος κατά 2,6% στο $1,57 τρις από $1,61 τρις το 2014. Για την υποχώρηση του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς ευθύνεται - κατά κύριο λόγο - η υποδεέστερη έναντι της αρχικά αναμενόμενης πορείας των “ώριμων” αγορών των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης.

Εξαιρέσεις
Στο πεδίο με τα θετικά πρόσημα θα βρεθεί, κατά το τρέχον έτος, ο τομέας των συστημάτων για Data Centres, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι θα φτάσει - σε παγκόσμια βάση - τα $142 δις το 2015, καταγράφοντας μια οριακή αύξηση κατά 0,4% έναντι του 2014. Τέλος, στον τομέα του enterprise software, επίσης, αναμένεται άνοδος η οποία εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2,3%, με την αξία της αγοράς να υπολογίζεται σε $320 δις.

Προβλέψεις δαπανών για ΙΤ, παγκοσμίως (σε δις $ Η.Π.Α)


Σημ.: Τα σύνολα μπορεί να μην συμφωνούν λόγω στρογγυλοποίησης.
Πηγή
: Gartner (Απρίλιος 2015)