Έρευνες - Μελέτες

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο επένδυσαν $895 δις στην τεχνολογία το 2014

peopletech12

Τη “μερίδα του λέοντος” των εταιρικών προϋπολογισμών για το 2014 απορρόφησε η Τεχνολογία, με τις μεγαλύτερες εταιρείες ανά τον κόσμο να επενδύουν κεφάλαια $895 δις στην τεχνολογική τους ανάπτυξη. Μεγαλύτερος, σε παγκόσμιο επίπεδο, επενδυτής στην Τεχνολογία αναδείχθηκε η αλυσίδα Wal-Mart Stores Inc, με τη Bank of America Corporation να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, διεθνώς, όσον αφορά τις επενδύσεις σε ΙΤ και τη Citigroup Inc να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Την πρώτη πεντάδα των διεθνών πρωταθλητών σε επενδύσεις στην Τεχνολογία για το 2014 συμπλήρωσε η AT&T Inc και η JPMorgan Chase & Co.

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις αύξησαν το 2014 το επενδυτικό τους budget για ΙΤ σε σχέση με το 2013Τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η International Data Corporation (IDC), υπογραμμίζουν με νόημα τη διαπίστωση ότι η Τεχνολογία έχει αναδειχθεί σε “νούμερο ένα’ επενδυτική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς ανά τον κόσμο. Από τα στοιχεία της IDC προκύπτει, εξάλλου, η διαπίστωση ότι, παρά το ασταθές μακροοικονομικό κλίμα διεθνώς, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις αύξησαν στη διάρκεια του 2014 το επενδυτικό τους budget για το ΙΤ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μεγαλύτεροι επενδυτές ΙΤ το 2014 δαπάνησαν, κατά μέσο όρο, το ένα τρίτο του εταιρικού προϋπολογισμού για την Τεχνολογία σε εσωτερικές αναβαθμίσεις συστημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθώς και σε μισθούς και προνόμια για το προσωπικό των δύο τομέων.

Η νέα έρευνα της IDC, με τίτλο “The Big Guns: IDC's Worldwide Top Ten IT Spenders”, σύμφωνα με την εταιρεία, δίνει μια εικόνα για το πώς οι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν την Τεχνολογία και πώς τη χρησιμοποιούν, προκειμένου να επιτύχουν τον εταιρικό μετασχηματισμό τους. Όπως υπογραμμίζει η IDC, οι εταιρείες που ηγούνται του επιχειρείν, διεθνώς, εισέρχονται για τα καλά στις τεχνολογίες της λεγόμενης “3ης Πλατφόρμας”, δίνοντας έμφαση σε τάσεις, όπως το Cloud, το mobility, τα social media και τα BigData/Analytics, καθώς, όπως εκτιμούν, με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουν να κεφαλαιοποιούν καλύτερα την επένδυση τους στο ΙΤ.

Επικρίσεις
“Όσον αφορά την καινοτομία του ΙΤ, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, συχνά, δέχονται επικρίσεις ότι είναι “υποτονικές” στις επενδύσεις τους και ότι αποστρέφονται το ρίσκο”, σχολιάζουν οι αναλυτές της IDC. Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι ίδιοι, πλέον οι ηγέτες του επιχειρείν, διεθνώς, έχουν αντιληφθεί τα μέγιστα τη σημασία της τεχνολογίας και έχουν προσανατολίσει σε αυτήν τους επενδυτικούς τους προϋπολογισμούς.

Συνολικά, η IDC, στις προβλέψεις της για την αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για το 2015, αλλά και για την επόμενη πενταετία, αποδίδει κομβικό ρόλο στις τεχνολογίες της “3ης Πλατφόρμας”. Η στροφή της βιομηχανίας στην “3η Πλατφόρμα” εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον επιταχυντή επενδύσεων στην Τεχνολογία, καταγράφοντας – φέτος - αύξηση κατά 13% και αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του συνόλου των εσόδων της βιομηχανίας των ΤΠΕ και το 100% της ανάπτυξης.