Ήπια υποχώρηση του δείκτη προσδοκιών σε Πληροφορική - Ανάπτυξη Λογισμικού το Μάρτιο

Έρευνες - Μελέτες

01 Απριλίου 2015

Ήπια υποχώρηση τόσο έναντι του Φεβρουαρίου, όσο και σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισµικού το Μάρτιο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 61,8 μονάδες από 66,4 μονάδες το Φεβρουάριο και χαμηλότερα από τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού µήνα, όταν είχε βρεθεί στις 78,2 μονάδες.

Υποχώρηση διαπιστώθηκε τόσο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014, όσο και σε σχέση με το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτουςΟι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων των δύο κλάδων ενισχύθηκαν, µε το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο να διπλασιάζεται στις -8 µονάδες, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (-24 από -13 µονάδες το ισοζύγιο).

Αντίθετα, σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το μήνα Μάρτιο, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, περιορίζονται ελαφρά, µε το σχετικό δείκτη στις -16 µονάδες, ενώ και οι προβλέψεις για την απασχόληση κερδίζουν έδαφος (-12 από -21 µονάδες το ισοζύγιο).

Ως προς τις τιµές, ο σχετικός δείκτης παραμένει έντονα αποπληθωριστικός, στις -20 μονάδες. Τέλος, το ¼ των επιχειρήσεων δηλώνει εκ νέου ακώλυτη επιχειρηματική λειτουργία, µε το 45% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 19% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

Συνολικά, στον τομέα των Υπηρεσιών, όπου υπάγονται οι δύο κλάδοι, στο ∆είκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών διαπιστώθηκε επιδείνωση των προσδοκιών το Μάρτιο και περαιτέρω εξασθένηση της ζήτησης. Μάλιστα, ο δείκτης επιδεινώθηκε το Μάρτιο, για τέταρτο κατά σειρά μήνα, υποχωρώντας στις 71 μονάδες (από 77 μονάδες το Φεβρουάριο), χαμηλότερα συγκριτικά µε την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (79,8 μονάδες).

Μόλις 12% (από 14%) των επιχειρήσεων στον τομέα των Υπηρεσιών δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, όταν αντίθετα το 35% επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του και το 25% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης. Άλλοι παράγοντες, που επισημαίνονται ως τα κύρια επιχειρηματικά προσκόμματα, είναι η γενικότερη οικονομική ύφεση, η καθυστέρηση εισπράξεων Δημοσίου, η ανεπάρκεια ρευστότητας, ο έντονος ανταγωνισμός, η υψηλή φορολογία κ.α.

Συνολική εικόνα
Ο ∆είκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον τρίτο μήνα του έτους επιδεινώθηκε, συνολικά, το Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 96,8 μονάδες από 98,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σε αντίθεση µε την προηγούμενη καταγραφή του δείκτη, αυτή τη φορά οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Σχετική ενίσχυση της απαισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας καταγράφεται, σχεδόν, σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η ανάκαμψη των δυσμενών προβλέψεων μπορεί να αποδοθεί στις συνθήκες πιστωτικής στενότητας και στην παρατεινόμενη υψηλή αβεβαιότητα για τη γενική πορεία της οικονομίας.

Συνολικά, η οικονοµία φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, πριν την ενδεχόμενη διαμόρφωση νέων συνθηκών που θα ορίσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το πλαίσιο αποφάσεων και προσδοκιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα, στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν, µε το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει στα ίδια επίπεδα, με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να εξασθενούν, ωστόσο, περαιτέρω.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις δεν μεταβάλλονται, όμως, οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη τους επιδεινώνονται και πάλι. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η ρευστοποίηση των αποθεμάτων.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού δεν μεταβάλλονται, ενώ εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12µηνο βελτιώνονται, όπως συμβαίνει και µε τις προθέσεις για αποταμίευση, µε τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας να επιδεινώνονται οριακά.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ