Έρευνες - Μελέτες

H ψηφιακή τεχνολογία κορυφαία προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο

peoplewalk

Την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας ως μέσου για την υπέρβαση της κρίσης υποδεικνύουν ως πολιτική τους προτεραιότητα τα κυβερνητικά στελέχη και οι διοικήσεις των δημοσίων υπηρεσιών ανά τον κόσμο. “Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μοχλό προόδου, προσφέροντας πεδίο εφαρμογής για την επίτευξη υψηλότερης παραγωγικότητας και καλύτερων αποτελεσμάτων, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος”. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, μελέτη της PwC, με τίτλο “Κυβερνήσεις & Διευθύνοντες Σύμβουλοι: Παράγωντας αποτελέσματα, δημιουργώντας αξία (Government & the Global CEO: Delivering outcomes, creating value)”, που καταγράφει τις απόψεις 50 κυβερνητικών εκπροσώπων και διευθυνόντων συμβούλων του δημόσιου τομέα σε διεθνές επίπεδο.

Στις προτεραιότητες κυβερνητικών στελεχών και διευθυνόντων συμβούλων του Δημοσίου η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίαςΗ πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα αντιμετωπίζει την ψηφιακή τεχνολογία ως εργαλείο καινοτομίας και μετασχηματισμού της αλληλεπίδρασης με τους πολίτες. Εκτιμά δε ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση της μεγάλης ευκαιρίας, που προσφέρει στο Δημόσιο, η ανάλυση δεδομένων για την εξαγωγή πληροφοριών από τα Big Data.

Η μελέτη αναδεικνύει συνολικά πέντε σημεία, που πρέπει να απασχολήσουν όλες τις κυβερνήσεις. Εκτός από την ψηφιακή τεχνολογία, τα άλλα τέσσερα σημεία σχετίζονται με: την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, την αντιμετώπιση των επιβαρύνσεων, που δημιουργούνται από το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη φορολογία, την επένδυση στην ανάπτυξη και τη συνεργασία Κράτους - επιχειρήσεων για την επίτευξη κοινωνικών αποτελεσμάτων.

Δημοσιονομικά
Όπως είναι αναμενόμενο, τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν στο επίκεντρο των κρατικών στελεχών ανά τον κόσμο, με το 72% των ερωτηθέντων διευθυνόντων συμβούλων να δηλώνει “σχετικά” ή “ιδιαίτερα” ανήσυχο σχετικά με το θέμα.

Επιπλέον, το υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των παραγόντων, που αντιμετωπίζονται ως απειλές για την επιχειρηματικότητα, με πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (78%) να είναι “σχετικά” ή “ιδιαίτερα” ανήσυχοι και με το αυξημένο φορολογικό φορτίο να ακολουθεί από κοντά (70%).

Στο μεταξύ, για την πλειοψηφία (60%) των διευθυνόντων συμβούλων, που συμμετείχαν στη φετινή έρευνα, η εξασφάλιση ικανού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού θα πρέπει να αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Αυτή η απαίτηση έρχετα μόλις δεύτερη μετά από τη διαμόρφωση ενός διεθνώς ανταγωνιστικού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, ενώ την τρίτη θέση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων καταλαμβάνει το αίτημα για επαρκείς φυσικές υποδομές.

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις
Το υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το έλλειμμα δεξιοτήτων και τα δημοσιονομικά ελλείμματα αποτελούν τις κύριες ανησυχίες των διευθυνόντων συμβούλων, όπως τις αποτυπώνει η 18η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους Διευθύνοντες Συμβούλους.

Το παρεμβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο έρχεται πρώτο στη λίστα, καθώς αναφέρεται από το 78% των διευθυνόντων συμβούλων, σημειώνοντας άνοδο κατά 6 μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Άλλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, είναι η έλλειψη βασικών δεξιοτήτων, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και δημόσια χρέη, η αυξανόμενη φορολογία και η γεωπολιτική αβεβαιότητα, με τους εφτά στους δέκα ή και περισσότερους ερωτηθέντες διευθύνοντες συμβούλους να δηλώνουν “σχετικά»” ή “ιδιαίτερα” ανήσυχοι για όλους αυτούς τους παράγοντες.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τοποθετούν στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική τα ακόλουθα: ένα ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα (67%), ικανό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό (60%) και επαρκείς φυσικές υποδομές (49%).

Η έρευνα
Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από συνεντεύξεις σε περισσότερους από 50 εκπρόσωπους κυβερνήσεων και διευθύνοντες συμβούλους δημόσιων οργανισμών. Τα συμπεράσματα αυτής της ποιοτικής έρευνας χρησιμοποιήθηκαν για να συμπληρώσουν την ποσοτική έρευνα για την οποία πραγματοποιήθηκαν 1.322 συνεντεύξεις με διευθύνοντες συμβούλους από 77 χώρες το τελευταίο τρίμηνο του 2014.