Έρευνες - Μελέτες

Η Ολλανδία η πιο “ώριμη” ψηφιακά αγορά του κόσμου

technologyword2

Το πιο υψηλό - διεθνώς - βαθμό ψηφιακής “ωριμότητας”, σε επίπεδο οικονομίας, κοινωνίας και διακυβέρνησης, κατέχει η Ολλανδία. Τον τίτλο της δεύτερης πιο “ώριμης” ψηφιακά αγοράς του κόσμου κατέχουν οι ΗΠΑ, με τη Σουηδία και τη Νότιο Κορέα να βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση της διεθνούς κατάταξης, αντίστοιχα. Την πεντάδα συμπληρώνει η Μεγάλη Βρετανία, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, ενώ μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών ανά τον κόσμο, όσον αφορά την ψηφιακή “ωριμότητα”, βρίσκονται η Φινλανδία, η Αυστρία, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Κίνα.



Στο δείκτη ψηφιακής ωριμότητας ακολουθούν ΗΠΑ, Σουηδία και Νότιος ΚορέαΤην παραπάνω κατηγοριοποίηση κάνει έρευνα της Accenture, σε συνεργασία με το Oxford Economics, η οποία αναδεικνύει τις χώρες, που βρίσκονται πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τις ψηφιακές τους επιδόσεις. Η αξιολόγηση βασίζεται στα δεδομένα του δείκτη Digital Density Index, ένα εργαλείο, με το οποίο Accenture και Oxford Economics μετρούν την ψηφιακή "ωριμότητα" των χωρών ανά τον κόσμο.

Ο δείκτης Digital Density Index εξετάζει μια σειρά από επιμέρους παράγοντες, που σχετίζονται με το ψηφιακό προφίλ κάθε χώρας. Για παράδειγμα, δείχνει ότι το 88% των Γάλλων εργαζομένων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, ποσοστό που φθάνει το 94% για την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Επίσης, η Γαλλία καταλαμβάνει, μόλις, την 55η θέση μεταξύ των χωρών, που εξασφαλίζουν απρόσκοπτη πρόσβαση των σχολείων στο Ίντερνετ, όταν η Ολλανδία κατέχει την πέμπτη θέση διεθνώς και η Φινλανδία την τέταρτη.

eSkills
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Digital Density Index, Βέλγιο, Αυστρία και Ολλανδία έχουν τις καλύτερες επιδόσεις, όσον αφορά την online διασύνδεση καταναλωτών και αγοράς, ενώ η Γαλλία βρίσκεται πολύ χαμηλά στη σχετική κατάταξη.

Στο μεταξύ, βέλτιστες πρακτικές στην καλύτερη αξιοποίηση του βιομηχανικού Ιnternet επιδεικνύει, σύμφωνα με το Digital Density Index, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τις ψηφιακές δεξιότητες, τις καλύτερες επιδόσεις έχουν η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νότιος Κορέα.

Ο δείκτης
Ο Digital Density Index αξιολογεί και κατατάσσει τις διεθνείς αγορές, ως προς την ψηφιακή τους “ωριμότητα”, με βάση 50 διαφορετικές παραμέτρους. Υψηλότερη βαθμολογία στο δείκτη αντανακλά, μεταξύ άλλων, την ευρύτερη υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών από πολίτες, κράτος και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, όσο υψηλότερα βρίσκεται μια χώρα στη σχετική κατάταξη, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και το ΑΕΠ.

Ο δείκτης εξετάζει στοιχεία, όπως η συνδεσιμότητα καταναλωτών και επιχειρήσεων ή ο βαθμός διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία των εταιρειών και το κατά πόσο οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία για το άνοιγμα νέων αγορών.

Επίσης, ο δείκτης Digital Density εξετάζει παραμέτρους, όπως η ψηφιακή ετοιμότητα του Δημοσίου και κατά πόσο το Κράτος διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις να συναλλάσσονται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ο δείκτης εξετάζει, επίσης, παραμέτρους όπως πόσο ευνοϊκό είναι το θεσμικό περιβάλλον για τις startups ή πόσο προσιτές είναι για τις επιχειρήσεις οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.