Έρευνες - Μελέτες

Μόλις το 8% των Ελλήνων έχει κάνει χρήση υπηρεσιών Sharing Economy

sharingeconomy

Χαμηλή δημοτικότητα, μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού, έχει η τάση του Sharing Economy, με μόλις το 8% του πληθυσμού να έχει κάνει χρήση σχετικών υπηρεσιών. Μέσω του Sharing Economy, που οφείλει την ανάπτυξη του στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι καταναλωτές μπορούν να μοιράζονται ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, όπως το διαμέρισμα, το αυτοκίνητο ή το ποδήλατο τους, χωρίς ενδιάμεσους, μέσω internet, μειώνοντας, έτσι, το κόστος και αποκτώντας νέες εμπειρίες.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η άνοδος των social media και η αυξανόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο ενισχύουν το “Sharing Economy”Αν και η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις αγορές του εξωτερικού, με τις σχετικές πλατφόρμες και εφαρμογές, που αφορούν το Sharing Economy, να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, το νέο αυτό σύστημα οικονομίας δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα για το Sharing Economy, που πραγματοποίησε η MRB Hellas για λογαριασμό της COSMOTE στην Ελλάδα, μόνο 1 στους 4 ερωτώμενους γνωρίζει καν τον όρο. Πάντως, αν και η τάση του Sharing Economy δεν έχει τύχει ακόμη ευρείας αποδοχής, ο βαθμός ενδιαφέροντος, που καταγράφει η έρευνα στο γενικό πληθυσμό συνολικά, είναι αρκετά μεγάλος. “Πρεσβευτές” του νέου αυτού του συστήματος οικονομίας, όπως είναι αναμενόμενο, είναι το κοινό των νέων 18-24 ετών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, από τις πιο γνωστές, στο ελληνικό κοινό, υπηρεσίες της Οικονομίας Διαμοιρασμού είναι: η ανταλλαγή σπιτιού (25%), η ενοικίαση καταλυμάτων για ανταλλαγή φοιτητών (17%), η ανταλλαγή βιβλίων (16%), η ενοικίαση ποδηλάτων (13%), το carpooling (13%) και οι online παραγγελίες για έτοιμα γεύματα μαγειρεμένα από τρίτους (13%).



Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του “Sharing Economy”, όπως τονίζει η έρευνα, παίζουν, η εξέλιξη της τεχνολογίας και τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αυξανόμενη πρόσβαση των Ελλήνων στο Διαδίκτυο.

Ευρυζωνικότητα
Τα παραπάνω στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε για φοιτητές και νέα στελέχη της αγοράς η Cosmote, σχετικά με τις δυνατότητες της νέας τάσης της επιχειρηματικότητας Sharing Economy (Οικονομία Διαμοιρασμού).

Υπερτoνίζοντας τη σημασία του δικτύου υψηλών ταχυτήτων, ενδεικτικά ήταν τα στοιχεία που ανέφερε, στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Διευθυντής Δικτύου Πρόσβασης ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Ονόπας. Σύμφωνα με αυτά, για κάθε 10% αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης, το ΑΕΠ αυξάνει κατά 1%, ενώ διπλασιάζοντας την ταχύτητα της ευρυζωνικότητας, το ΑΕΠ αυξάνει κατά 0,3%. Επιπλέον, περίπου 80 νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται για κάθε 1.000 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Sharing Economy στον τουρισμό
Τα οφέλη της παγκόσμιας τάσης του Sharing Economy αναζητά και ο ελληνικός τουρισμός, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του Ίντερνετ. Ήδη, υπολογίζεται ότι 80.000 ακίνητα, σε ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, διατέθηκαν και μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.