Τι ζητούν σήμερα τα ταλέντα από τους εργοδότες

Έρευνες - Μελέτες

19 Μαΐου 2023

Τεκτονικές αλλαγές στον χώρο εργασίας αφήνει πίσω της η πανδημία, με τους Gen Z and τους Millennials να αλλάζουν πλέον τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την εργασία, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους εργοδότες, που αναζητούν ταλέντα.

 

Ευέλικτες εργασιακές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων μερικής απασχόλησης, που γίνονται πιο ελκυστικέςΜε την πανδημία COVID-19 να έχει υποχωρήσει, έκθεση της Deloitte εξετάζει πώς έχουν εξελιχθεί οι εμπειρίες των Gen Z και των millennials στον εργασιακό χώρο. Διαπιστώνει δε ότι, ενώ η πανδημία άφησε σαφώς σημαντική αρνητική κληρονομιά, εισήγαγε επίσης ορισμένες θετικές τάσεις στον χώρο εργασίας.

 

Στο 12ο έτος της πλέον, η έρευνα συγκεντρώνει στοιχεία από περισσότερους από 22.000 Gen Z και millennial ερωτηθέντες σε 44 χώρες. Οι απαντήσεις τους, αποκαλύπτουν ότι, ενώ αναγνωρίζουν κάποια θετική αλλαγή, εξακολουθούν να είναι βαθιά ανήσυχοι για το μέλλον τους.

 

Αρχικά, οι Gen Z και οι millennials αναγνωρίζουν την πρόοδο στον χώρο εργασίας, αλλά αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία και ισορροπία μεταξύ εργασίας/ζωής. Οι ερωτηθέντες Gen Z και millennials βλέπουν τους εργοδότες να σημειώνουν πρόοδο σε ορισμένους βασικούς τομείς ακόμη και πριν από την πανδημία.

 

Περίπου το ένα τρίτο των Gen Z και millennials εργαζομένων πλήρους ή μερικής απασχόλησης δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι με την ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της ζωής τους, σε σύγκριση με μόνο έναν στους πέντε το 2019. Σημειώνεται, επίσης, ότι η ικανοποίηση από την ευελιξία στην εργασία, μαζί με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη (DEI) έχουν επίσης αυξηθεί.

 

Τι ζητούν από τους εργοδότες

Οι Gen Z και οι millennials, σύμφωνα με την έρευνα, θέλουν ευελιξία στο πού και πότε εργάζονται. Πολλοί ερωτηθέντες έχουν πλέον υβριδικά μοντέλα εργασίας, ένα όφελος το οποίο εκτιμούν βαθιά.

 

Την ίδια στιγμή, οι ευέλικτες εργασιακές συμφωνίες, οι οποίες προσφέρουν μια σειρά από εργασιακές δομές που αλλάζουν όταν ολοκληρώνεται η δουλειά ή ο αριθμός των ωρών εργασίας, αποτελούν αυξανόμενες προτεραιότητες. Οι Gen Z και οι millennials θα ήθελαν να δουν τους εργοδότες τους να προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και σταδιοδρομίας για υπαλλήλους μερικής απασχόλησης, περισσότερες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης συνολικά και την επιλογή για πιο ευέλικτο ωράριο για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (π.χ. τετραήμερη εργασία τη βδομάδα).

 

Ενώ οι Gen Z και οι millennials αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι εργοδότες τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης.  Ανησυχούν δε ότι αυτή η δυναμική θα σταματήσει, καθώς οι επιχειρήσεις υπολογίζουν τις εξωτερικές προκλήσεις, όπως η οικονομική αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Κόστος ζωής

Το κόστος ζωής παραμένει μια από τις κύριες ανησυχίες και η οικονομική αβεβαιότητα εμποδίζει την ικανότητα των ερωτηθέντων να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Περίπου έξι στους δέκα Gen Zs και τα δύο τρίτα των millennials πιστεύουν ότι η οικονομία θα επιδεινωθεί ή θα παραμείνει στάσιμη στη χώρα τους τον επόμενο χρόνο.

 

Μεταξύ αυτών, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει πιο δύσκολο ή αδύνατο να ζητήσουν αύξηση ή προαγωγή, να βρουν μια νέα δουλειά ή να αναζητήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία.

 

Οι οικονομικές τους ανησυχίες επηρεάζουν, επίσης, την ικανότητά τους να σχεδιάσουν το μέλλον τους σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, με πολλούς να λένε ότι θα γίνει πιο δύσκολο ή αδύνατο να αγοράσουν ένα σπίτι ή να δημιουργήσουν οικογένεια.

 

Οι Gen Z και οι millennials συνεχίζουν να αναφέρουν το κόστος ζωής ως την κύρια κοινωνική τους ανησυχία, πάνω από την ανεργία και την κλιματική αλλαγή. Περισσότεροι από τους μισούς Gen Z (51%) και millennials (52%) σημειώνουν ότι ζουν από μισθό σε μισθό (αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2022).

 

Παρά τις επιθυμίες τους για καλύτερη ισορροπία εργασίας/ζωής και την ικανότητα μείωσης των ωρών εργασίας, πολλοί Gen Z (46%) και millennials (37%) έχουν αναλάβει είτε μερικής είτε πλήρους απασχόλησης αμειβόμενη εργασία σε συνδυασμό με την κύρια εργασία τους, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα.

 

Οι κορυφαίες θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο, την περιστασιακή  εργασία (gig work), όπως το delivery φαγητού ή εφαρμογές που προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς, την επιδίωξη καλλιτεχνικών φιλοδοξιών και το influencing στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021