Έρευνες - Μελέτες

Στα επίπεδα των €10 τρισ. το κόστος του κυβερνοεγκλήματος το 2023

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν - και το 2023 - πολίτες και επιχειρήσεις εξαιτίας του κυβερνοεγκλήματος, το κόστος του οποίου θα διογκωθεί και το τρέχον έτος, όπως και - συνολικά - την επόμενη πενταετία. Φέτος, το ψηφιακό έγκλημα αναμένεται να κοστίσει στον πλανήτη περί τα €10 τρισ. έναντι περίπου €7,7 τρισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

 

Το αντίστοιχο κόστος το 2022 ήταν περίπου €7,7 τρισ., ενώ μέχρι το 2027 θα εκτιναχθεί στα €21,6 τρισ.Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος του κυβερνοεγκλήματος σε δυσθεώρητα ύψη σε ορίζοντα πενταετίας. Για το 2024, πολίτες και επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα επωμιστούν ένα κόστος της τάξης των €13 τρισ., ενώ και για τα έτη 2025, 2026 και 2027 οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με τις απώλειες να εκτιμώνται σε €16 τρισ., €18,8 τρισ. και €21,6 τρισ. αντίστοιχα.

 

Την ξέφρενη πορεία του ψηφιακού εγκλήματος επιβεβαιώνει και η αύξηση των τρωτών σημείων, που καταγράφονται ετησίως στα ηλεκτρονικά συστήματα, ήτοι στις κερκόπορτες που εντοπίζει το κυβερνοέγκλημα, για να πλήξει τους στόχους του.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Pricefox, τα ευάλωτα συστήματα αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2022 καταγράφηκε η μία από τις δύο μεγαλύτερες ιστορικά αυξήσεις τρωτών σημείων στα ηλεκτρονικά συστήματα.  

 

Το περασμένο έτος ανακαλύφθηκαν 25.227 τρωτά σημεία σε σύγκριση με 20.171 του 2021, ενώ για το 2023 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

  

Το τοπίο στην Ελλάδα

Υπό αυτά τα δεδομένα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι και στην Ελλάδα οι κυβερνο-επιθέσεις είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος, που αναγνωρίζουν οι CEOs ότι μπορεί να ναρκοθετήσει τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Όταν τα στελέχη καλούνται να κατονομάσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της εταιρείας τους το επόμενο 12μηνο, το 40% των CEOs στην Ελλάδα αναφέρει τις αυξανόμενες απειλές κυβερνοασφάλειας.

 

Το ποσοστό αυτό είναι ίδιο με τον φόβο για κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων (40%) και μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα ποσοστά, που συγκέντρωσαν η αβεβαιότητα γύρω από τη νομισματική πολιτική και η αύξηση του κόστους κεφαλαίων (37%).

 

Στο μεταξύ, η εξέλιξη των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Κίνα (30%) και οι περιοριστικές ρυθμιστικές, εμπορικές και επενδυτικές πολιτικές (27%), αναφέρονται ως οι σημαντικότερες αρνητικές παγκόσμιες εξελίξεις.

 

Το μέλλον των κυβερνοαπειλών

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κυβερνοέγκλημα θα συνεχίσει την ξέφρενη πορεία του, καθώς στο τοπίο των κυβερνο-απειλών μπαίνει πλέον και το ChatGPT, το οποίοι οι επιτήδειοι έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούν ως εργαλείο για την αναπαραγωγή τύπων κακόβουλου λογισμικού και τη διάπραξη διαφορετικών τύπων επιθέσεων. Το δημόσιο εργαλείο AI, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022, έχει προκαλέσει σημαντική ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα ενίσχυσης της σοβαρότητας και της πολυπλοκότητας των κυβερνοαπειλών.

 

Πράγματι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας από την OpenAI, πολλοί ήταν οι ειδικοί ασφαλείας που προέβλεψαν ότι είναι θέμα χρόνου η χρήση του AI chatbot από επιτιθέμενους για τη δημιουργία malware ή ακόμα και ενίσχυσης των επιθέσεων phishing.