Έρευνες - Μελέτες

Εξαιρετικά ανήσυχοι οι Έλληνες για τα προσωπικά δεδομένα

data_people

Εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων εμφανίζονται οι Έλληνες. Το 80% των χρηστών στην Ελλάδα δηλώνει ότι προβληματίζεται ή ότι ανησυχεί αρκετά για την ασφάλεια της ψηφιακής τους ταυτότητας.

13η η Ελλάδα παγκοσμίως στον βαθμό ανησυχίας για την ασφάλεια των data - Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ και της Ισπανίας οι πλέον φοβικοίΓια την ακρίβεια, οι μισοί χρήστες στην Ελλάδα (το 49%) απαντούν ότι ανησυχούν αρκετά, ενώ προβληματισμένο δηλώνει περίπου το 1/3 (28%). Μόλις το 2% των πολιτών στην Ελλάδα απαντά ότι δεν τον απασχολεί καθόλου το θέμα της ασφάλειας, ενώ ένα 8% απαντά “όχι και τόσο”.

 

Μάλιστα, η Ελλάδα είναι 13η παγκοσμίως στον βαθμό ανησυχίας για την ασφάλεια των data. Οι πλέον προβληματισμένοι πολίτες για την ασφάλεια των δεδομένων τους είναι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ και οι πολίτες της Ισπανίας (σ.σ. το 84% απαντά ότι ανησυχεί από αρκετά έως πολύ για το θέμα αυτό).

 

Η Σιγκαπούρη (83%) και η Ινδία (81%) βρίσκονται επίσης ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, που έχουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για το θέμα των δεδομένων. Στον αντίποδα, Σουηδοί, Γερμανοί και Δανοί (με 55%, 53% και 43%, αντίστοιχα) είναι οι λαοί, που φαίνεται να δίνουν τη μικρότερη σημασία στην ασφάλεια των data.

 

Φοβούνται λιγότερο οι νέοι

Οι νέοι στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, ανησυχούν λιγότερο για την προστασία των δεδομένων τους, συγκριτικά με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Προφανώς λόγω της εξοικείωσης τους με το Διαδίκτυο, οι νεότεροι χρήστες δείχνουν πιο ατρόμητοι όσον αφορά την ασφάλεια της ψηφιακής τους ταυτότητας και την πιθανότητα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.

Έτσι, ενώ το 57% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά για την ασφάλεια των δεδομένων του, στις ηλικίες άνω των 55 το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 73%.


Αναζητούν ασφαλή
smartphones

Ο φόβος για μια πιθανή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων επηρεάζει σαφώς και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, όταν αγοράζουν ένα νέο smartphone, με τις απαιτήσεις ασφαλείας που παρέχει μια συσκευή να παίζουν κεντρικό ρόλο στην απόφαση αγοράς της.

 

Σε ερώτηση έρευνας της Focus Bari “ποια είναι τα επιθυμητά μέτρα ασφάλειας που θέλετε, όταν επιλέγετε μια συσκευή κινητού;”, οι Έλληνες απαντούν: να έχει ΡΙΝ ασφαλείας (57%), να κλειδώνει με κωδικό (48%), να έχει αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος (48%), να έχει δυνατότητα επαλήθευσης σε δύο στάδια (42%), να διαθέτει αναγνώριση προσώπου (29%), να σαρώνει την ίριδα του ματιού (17%) και να έχει αναγνώριση φωνής (12%).

 

Εμφανείς είναι οι διαφορές ανάμεσα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και στους νέους αναφορικά με τις δικλείδες ασφαλείας, που προτιμούν για τη θωράκιση των ψηφιακών τους δεδομένων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι νεαρές ηλικίες - και στην Ελλάδα και διεθνώς - προτιμούν την αναγνώριση προσώπου και την σάρωση της ίριδας του ματιού απ’ ό,τι οι μεγαλύτερες, ενώ οι μεγαλύτερες προτιμούν περισσότερο τον “κλασικό” προσωπικό κωδικό.