Έρευνες - Μελέτες

Ανθεκτική αποδείχθηκε το 2022 η ελληνική αγορά smartphones

smartphones2022

Ανθεκτική, δεδομένων των διεθνών συνθηκών, αποδείχτηκε το 2022 η ελληνική αγορά smartphones. Οι πωλήσεις “έξυπνων” κινητών στη χώρα μας υποχώρησαν ελαφρώς και συγκεκριμένα κατά 1,5% το περασμένο έτος έναντι του 2021, με την αγορά να κλείνει στο 1,88 εκατ. συσκευές. 

Υποχώρησε κατά 1,5% οι πωλήσεις σε όγκο, αλλά αυξήθηκαν κατά 10% σε αξία, όταν παγκοσμίως το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά 11,3%Η επίδοση αυτή είναι σημαντικά υποδεέστερη της αντίστοιχης πτώσης, που σημειώθηκε στην παγκόσμια αγορά το 2022, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν, σε διεθνές επίπεδο, κατά 11,3%, που συνιστά τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Επιπλέον, αν και ο όγκος των πωλήσεων smartphones στην Ελλάδα μειώθηκε το περασμένο έτος, η αξία της αγοράς ήταν σημαντικά αυξημένη και συγκεκριμένα κατά 10,2% σε σχέση με το 2021. Πρακτικά, οι Έλληνες διέθεσαν πέρσι κάτι παραπάνω από €700 εκατ. για την αγορά smartphone. Θυμίζουμε ότι το 2021 η ελληνική αγορά έκλεισε με πωλήσεις 1,9 εκατ. συσκευών και αξία €630 εκατ.

Η αύξηση των πωλήσεων σε αξία, παρά τη μείωση του όγκου των πωληθέντων smartphones, δείχνει ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα στρέφονται πλέον σε πιο premium συσκευές και σε πιο ακριβά μοντέλα, τα οποία πλέον οι Έλληνες - όπως και οι πολίτες παγκοσμίως - κρατούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιμηκύνοντας τον κύκλο ζωής τους.

Αν και οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες, το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς ήταν ενθαρρυντικό για τις πωλήσεις smartphones στην Ελλάδα: με αύξηση της τάξης του 4% σε επίπεδο τεμαχίων και τουλάχιστον 20% σε αξία.

Η διεθνής αγορά
Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της βρέθηκε το 2022 η αγορά των smartphones το 4ο τρίμηνο του 2022, ενώ συνολικά, σε επίπεδο έτους, οι πωλήσεις έκλεισαν πέρσι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. 

Το 2022 έκλεισε με πωλήσεις 1,21 δισ. συσκευών, που αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ετήσιο σύνολο αποστολών από το 2013. Η σημαντικά μειωμένη καταναλωτική ζήτηση, το άλμα του πληθωρισμού και η ένταση των οικονομικών αβεβαιοτήτων ήταν οι κύριες αιτίες της πτώσης της αγοράς.

“Ο δρόμος προς την ανάκαμψη για την αγορά των smartphones είναι σπαρμένος με αβεβαιότητες”, αναφέρει η εταιρεία αναλύσεων Canalys. Η εταιρεία προβλέπει σταθερή έως οριακή ανάπτυξη για την αγορά smartphones το 2023. 

“Παρ’ όλο που οι πληθωριστικές πιέσεις θα αμβλυνθούν σταδιακά, οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων, της οικονομικής επιβράδυνσης και της ολοένα και πιο προβληματικής αγοράς εργασίας θα περιορίσουν τις δυνατότητες της αγοράς smartphones”, διαπιστώνει η εταιρεία ερευνών. 

“Χρονιά προκλήσεων” χαρακτηρίζει το 2023 για την παγκόσμια αγορά smartphones και η εταιρεία IDC, που προβλέπει ότι οι πωλήσεις smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο θα υποχωρήσουν ποσοστιαία κατά 1,1% το 2023 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με την ανάκαμψη να τοποθετείται το 2024.