Έρευνες - Μελέτες

Σημαντική υποχώρηση στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάρτιο

technolo728

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Μάρτιο τόσο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όσο και συγκριτικά με έναν χρόνο νωρίτερα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 91,2 μονάδες, από 105,7 μονάδες τον Φεβρουάριο και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα  από τον αντίστοιχο μήνα του 2022, όταν είχε κινηθεί στις 108 μονάδες.

 

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική περιορίστηκε στις 91,2 μονάδες, από 105,7 μονάδες τον ΦεβρουάριοΣύμφωνα με την έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Μάρτιο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησαν σημαντικά. Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, καθώς διαμορφώθηκαν στις +8 μονάδες από +22 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.

 

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης υποχώρησαν αισθητά και διαμορφώθηκαν στις +15 μονάδες, από +39 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, όπως και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες εξασθένησαν και από τις +44 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +23 μονάδες.

 

Ταυτόχρονα, περιορίστηκαν οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (στις +8 μονάδες από +44 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το 46% των επιχειρήσεων στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 15% να αναφέρεται σε ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και ένα 23% στη χαμηλή ζήτηση ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία της.

 

Υποχώρηση στην ελληνική αγορά

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνολικά στην Ελλάδα υπήρξε τον Μάρτιο μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, καθώς ο σχετικός δείκτης διέκοψε την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών και υποχώρησε ελαφρά στις 106,8 μονάδες τον Μάρτιο, από 107,6 μονάδες τον Φεβρουάριο.

 

Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προσδοκιών στη Βιομηχανία, καθώς στους υπόλοιπους τομείς οι μεταβολές ήταν ανοδικές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

 

Στην Ελλάδα, τον προηγούμενο μήνα κυριάρχησε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο απειλήθηκε δυνητική κρίση στον τραπεζικό τομέα, με έναυσμα την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Αν και η επίπτωση των δύο γεγονότων στο επίπεδο της εγχώριας οικονομίας θα μπορούσε να είναι έντονη, αυτό δεν έχει καταγραφεί, τουλάχιστον ακόμη.

 

“Τα κεντρικά δεδομένα της οικονομίας, που προϋπήρχαν αυτών των εξελίξεων, φαίνεται να εξακολουθούν να διατηρούν μάλλον θετικά τις προσδοκίες, όπως συμβαίνει από την αρχή του έτους”, αναφέρει η έκθεση του ΙΟΒΕ.

 

“Στο οικονομικό πεδίο, η επίπτωση των υψηλών τιμών ενέργειας έχει αμβλυνθεί, ο πληθωρισμός διατηρείται υψηλά, αλλά έχει πτωτική τάση, οι πρόδρομοι δείκτες για την τουριστική περίοδο είναι ισχυροί και συνολικά η κατανάλωση διατηρείται υψηλά. Ταυτόχρονα, υπάρχει σημαντική επιβράδυνση της εγχώριας όπως και της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε σχέση με πέρυσι, με συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων”, αναφέρει το Ινστιτούτο.

 

Η εικόνα στην Ευρώπη

Οριακά υποχώρησε, στο μεταξύ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 97,4 μονάδες στην Ε.Ε. και στις 99,3 μονάδες στην Ευρωζώνη από 97,7 και 99,6 τον προηγούμενο μήνα.

 

Η εξασθένιση του δείκτη στην Ε.Ε. οφείλεται στην υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στο Λιανικό εμπόριο και στις Κατασκευές, καθώς στις Υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι προσδοκίες διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

 

Στη Βιομηχανία, ο δείκτης υποχώρησε, παρουσιάζοντας περαιτέρω εξασθένιση των προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς 3 μήνες και μικρή επιδείνωση στις εκτιμήσεις του επιπέδου παραγγελιών, με τα αποθέματα να διατηρούνται αμετάβλητα.

 

Όσον αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή διατηρήθηκε ανοδική για 5 πλέον συνεχόμενους μήνες, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι ως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, περισσότερο πρόθυμοι να προβούν σε μείζονες αγορές, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση και οι προβλέψεις τους για την μελλοντική τους κατάσταση παραμένουν αμετάβλητες.