Έρευνες - Μελέτες

1 στα 4 mega-deals στην Ευρώπη αφορούσε τεχνολογία και telecoms

technologyyy

Ρόλο game changer στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική σκηνή συνεχίζει να παίζει ο κλάδος της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2022 ο τομέας των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας αντιπροσώπευε το 24% της αξίας των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

 

Ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας αντιπροσωπεύει το 24% της αξίας των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συμφωνιώνΠαράλληλα, αποτελούσε το 25% του συνολικού όγκου των 20 μεγαλύτερων συμφωνιών Ε&Σ, που έλαβαν χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους το 2022. Η δε συνολική αξία των σχετικών συμφωνιών ανήρθε σε €72,990 δισ., με το μέσο μέγεθος ανά συναλλαγή να φτάνει τα €14,598 δισ.

 

Οι μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στους κλάδους της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών (με τη μεγαλύτερη συναλλαγή να αφορά την απόκτηση της HIS Markit Ltd από την S&P Global) και των κατασκευών (με κυριότερη συμφωνία αυτή της Atlantia SpA από την Blackstone Group & Edizione S.r.l.)

 

Οι κατασκευές ήταν ο δεύτερος πιο δυναμικός κλάδος σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2022, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 20% της συνολικής αξίας των 20 μεγαλύτερων επιχειρηματικών συμφωνιών, που έγιναν πέρσι στην Ευρώπη. Ο τρίτος πιο ενεργός κλάδος για επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν αυτός της λιανικής με ποσοστό 16% της συνολικής αξίας των deals, που έγιναν το 2022.

  

Η εικόνα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC Ελλάδας για τις συμφωνίες Ε&Σ, ο τομέας της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή το 2022, με τη δυναμική αυτή να επιβεβαιώνεται από την αξία των συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις κατά το περασμένο έτος.

 

Από τη συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων, που έγιναν το 2022 στην Ελλάδα και έφτασε τα $10,4 δισ. - από €4,3 δισ. το 2021 - ποσοστό 17,8% αφορούσε την αγορά της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

 

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος 29 επιχειρηματικά deals πέριξ του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, των ΜΜΕ και της Τεχνολογίας, από τα 94 που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα συνολικά. Πρακτικά, ο τομέας ήταν ο τρίτος κατά σειρά όσον αφορά της αξία των συναλλαγών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2022.

 

Την πρώτη θέση μεταξύ των πιο κινητικών κλάδων σε συμφωνίες Ε&Σ κατέκτησε ο τομέας των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (26,2%), των Τροφίμων και Ποτών (22,9%), των Τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και Τεχνολογίας (17,8%) και της Ενέργειας (10,8%).

 

Συνολικά, στην Ελλάδα το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων, με τις εγχώριες επιχειρήσεις να προσελκύουν κεφάλαια €12 δισ., υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021. Τα κεφάλαια αυτά ήταν τα υψηλότερα ιστορικά και αντλήθηκαν μέσα από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικοποιήσεις.