Έρευνες - Μελέτες

Το 2024 η ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς smartphones

smartphones2022

Μια χρονιά προκλήσεων θα είναι το 2023 για την παγκόσμια αγορά smartphones, η οποία αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά ανόδου από το 2024 και μετά. Οι πωλήσεις smartphones, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν ποσοστιαία κατά 1,1% το 2023 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με την ανάκαμψη να τοποθετείται το 2024.

 

Οι πωλήσεις smartphones αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 1,1% το 2023, πριν ανακάμψουν το 2024Στο νέο report της (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker forecast), η IDC αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της αγοράς smartphones το 2023, διευκρινίζοντας ότι η ανάκαμψη της αγοράς δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 2024, λόγω της βραδύτερης ανάκαμψης της ζήτησης.

 

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, οι αποστολές smartphone θα μειωθούν κατά 1,1% το 2023 σε 1,19 δισεκατομμύρια μονάδες, καθώς η αγορά συνεχίζει να υποφέρει από την αδύναμη ζήτηση και τις συνεχιζόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις. Θυμίζουμε ότι η αρχική πρόβλεψη της εταιρείας έκανε λόγο για αύξηση κατά 2,8% το 2023.

 

“Η πραγματική ανάκαμψη της αγοράς δεν αναμένεται να συμβεί μέχρι το 2024, χρονιά κατά την οποία αναμένουμε ετήσια ανάπτυξη 5,9%. Ο ρυθμός αυτός μεταφράζεται σε μονοψήφιο σύνθετο ρυθμό αύξησης (CAGR) 2,6%”, αναφέρει η IDC.

  

Σε ανάπτυξη το 2024

“Με το αυξανόμενο κόστος και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στη ζήτηση των καταναλωτών, οι κατασκευαστές είναι αρκετά προσεκτικοί για το 2023. Ενώ επιτέλους έρχονται κάποια καλά νέα από την Κίνα με την πρόσφατη επαναλειτουργία της οικονομίας, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και έλλειψη καταναλωτικής ζήτησης”, προσθέτουν οι αναλυτές του τμήματος Mobility and Consumer Device Trackers της IDC.

 

Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν βέβαιοι ότι η παγκόσμια αγορά θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2024, αφού ξεπεράσει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, καθώς υπάρχει ένας σημαντικός κύκλος ανανέωσης στις ανεπτυγμένες αγορές, όπως και περαιτέρω περιθώρια διείσδυσης των smartphones στις αναδυόμενες αγορές.

  

Ο ρόλος του 5G

Το 5G, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνεχίζει να αναπτύσσεται και θα αντιπροσωπεύει το 62% των smartphones που θα αποστέλλονται παγκοσμίως το 2023, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 83% έως το 2027.

 

Η δυναμική της αγοράς συνεχίζει, επίσης, να αναπτύσσεται γύρω από τα foldable τηλέφωνα, καθώς ο τομέας αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν 22 εκατ. μονάδες φέτος - 50 % αύξηση, ενώ η συνολική αγορά συρρικνώνεται. Αυτό το τμήμα θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς το κόστος μειώνεται και περισσότεροι κατασκευαστές λανσάρουν αναδιπλούμενα κινητά, όπως φάνηκε και στο φετινό Mobile World Congress.

 

Περί τιμής

Όσον αφορά τη μέση τιμή πώλησης smartphone (ASP), που σημείωσε ταχεία αύξηση τα τελευταία χρόνια (από $334 το 2019 σε $415 το 2022) θα αρχίσει να μειώνεται από το 2023 και αναμένεται να φτάσει τα $376 μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης.

 

“Το 2023 θα είναι ένα έτος δύο ημιχρόνων, με το 1ο εξάμηνο να ξεκινά με πτώση. Οι περισσότερες περιοχές του πλανήτη θα αντιμετωπίσουν διψήφια πτώση το 1ο εξάμηνο του έτους και θα γυρίσουν σε θετικό έδαφος από το 3ο τρίμηνο, για να ενισχυθούν με διψήφια ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του έτους”, προσθέτουν οι αναλυτές της IDC.