Έρευνες - Μελέτες

Η Ελλάδα στο “top 5” της Ευρώπης στη διαθεσιμότητα του 5G

5gnetwork

Στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του 5G, βρίσκεται η Ελλάδα. Μπορεί οι επιδόσεις της χώρας μας, όπως και της Ευρώπης συνολικά, να απέχουν από αυτές των ΗΠΑ και άλλων διεθνών ανταγωνιστών, ωστόσο, τόσο η Ελλάδα, αλλά και η ευρωπαϊκή αγορά, κινούνται συστηματικά προς την εποχή του 5G.

 

Στο 40% φτάνει σήμερα η διαθεσιμότητα του 5G στην Ελλάδα, μια από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκάΗ διαθεσιμότητα του 5G στην Ελλάδα - πρακτικά το ποσοστό των πολιτών με 5G συσκευές, που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους κάνοντας χρήση δικτύων 5G - φθάνει πλέον το 37,3%. Η επίδοση αυτή είναι η 5η καλύτερη μετά από τις ΗΠΑ, όπου η διαθεσιμότητα διαμορφώνεται στο 56%, την Κύπρο, την Ελβετία και τη Δανία, με 49,8%, 46,1% και 42,7%, αντίστοιχα.

 

Μάλιστα, η διαθεσιμότητα του 5G στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τις αντίστοιχες επιδόσεις εξαιρετικά “ώριμων” ψηφιακά αγορών, όπως η Νότια Κορέα, όπου ο σχετικός δείκτης είναι στο 35,1%, η Ολλανδία με 34,8% ή η Κίνα με 25,7%.

 

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της OOKLA, στα περισσότερα ευρωπαϊκά παρατηρείται πλέον (4ο τρίμηνο του 2022) αύξηση της διαθεσιμότητας 5G, γεγονός που αποδίδεται στη διογκούμενη διείσδυση των 5G smartphones και στην ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5G πανευρωπαϊκά.

  

Επιβραδύνει το 5G

Αν και η διαθεσιμότητα του 5G επί ευρωπαϊκού εδάφους επιταχύνεται, εντούτοις, δεν ισχύει το ίδιο με τις ταχύτητες, οι οποίες βαίνουν μειούμενες τόσο στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, όσο και στην Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται στην 13η θέση όσον αφορά τη μέση ταχύτητα 5G (download), αν και η επίδοση αυτή είναι μειωμένη έναντι του 2021.

 

Για την ακρίβεια, το 4ο τρίμηνο του 2022, η μέση ταχύτητα download στα 5G δίκτυα στην Ελλάδα ήταν 165,10 Mbps, όταν έναν χρόνο νωρίτερα το 5G στη χώρα έτρεχε με 194,4 Mbps.

 

Ρεκόρ ταχύτητας, παγκοσμίως, κάνουν τα δίκτυα 5G στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 549,71 Μbps, η Νότια Κορέα με 496,93 Mbps, η Σιγκαπούρη με 388,66 Mbps και η Σαουδική Αραβία με 344,41 Mbps.

 

Από το report της Ookla, το οποίο εξετάζει την πρόοδο του 5G επί ευρωπαϊκού εδάφους, προκύπτει ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέση ταχύτητα λήψης (download) 5G κάτω από 200 Mbps. Κι αυτό αφορά ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία, όπου η μέση ταχύτητα του 5G φτάνει τα 139,12 Mbps, 130,64 Mbps, 125,87 Mbps και 98,01 Mbps αντίστοιχα.

 

Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη στην κατηγορία των λεγόμενων 5G Improvers, δηλαδή των χωρών που επιδέχονται βελτιώσεις. Από τα ευρωπαϊκά κράτη μόνο η Βουλγαρία ανήκει στην κατηγορία των 5G Leaders, μια λίστα κρατών, που περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και το Κατάρ, με μέση ταχύτητα λήψης 5G 342,71 Mbps.

 

Άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες και συγκριμένα η Σουηδία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Δανία και η Νορβηγία ανήκουν στην κατηγορία των High Performers, με μέση ταχύτητα λήψης 5G άνω 200 Mbps.



  

Θέμα τιμής

Ένα κρίσιμο στοιχείο, που οδηγεί στη διαθεσιμότητα 5G, είναι η οικονομική προσιτότητα και η διαθεσιμότητα smartphones με δυνατότητα 5G. Σύμφωνα με την Counterpoint Research, το 4ο τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις smartphone 5G σε όλη την Ευρώπη ανήλθαν συνολικά σε 26,8 εκατ., που ισοδυναμεί με το 67% των συνολικών πωλήσεων smartphone.

 

Το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Αμερική είναι 84% και 87% σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Συνεπώς, η Ευρώπη φαίνεται ότι χρειάζεται ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο, για να φτάσει σε άλλες προηγμένες αγορές στην υιοθέτηση 5G smartphones.

 

Εντός της Ευρώπης, υπάρχει επίσης μεγάλη διακύμανση, με τη Γερμανία να βρίσκεται στο 90%, τη Σουηδία στο 88%, το Ηνωμένο Βασίλειο στο 86% και τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης στο 49%.