Έρευνες - Μελέτες

Τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες, πρωταγωνιστές στις επιχειρηματικές συμφωνίες

technology_1

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή είχε - και - το 2022 ο κλάδος της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, με τη δυναμική αυτή να επιβεβαιώνεται από την αξία των συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις κατά το περασμένο έτος.

 

Το 17,8% των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ελλάδα το 2022 αφορούσε τον κλάδο ΤΠΕΑπό τη συνολική αξία των εξαγορών και σaυγχωνεύσεων, που έγιναν το 2022 στην Ελλάδα και έφτασε τα €10,4 δισ. από 4,3 δισ. το 2021- ποσοστό 17,8% αφορούσε την αγορά της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

 

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος 29 επιχειρηματικά deals πέριξ του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, των ΜΜΕ και της Τεχνολογίας, από τα 94 που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα συνολικά. Πρακτικά, ο τομέας ήταν ο τρίτος κατά σειρά όσον αφορά της αξία των συναλλαγών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2022.

 

Την πρώτη θέση μεταξύ των πιο κινητικών κλάδων σε συμφωνίες Ε&Σ κατέκτησε ο τομέας των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (26,2%), των Τροφίμων και Ποτών (22,9%), των Τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και Τεχνολογίας (17,8%) και της Ενέργειας (10,8%).

 

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC Ελλάδας για τις συμφωνίες Ε&Σ, το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσελκύουν κεφάλαια €12 δισ., υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021. Τα κεφάλαια αυτά ήταν τα υψηλότερα ιστορικά και αντλήθηκαν μέσα από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικοποιήσεις.



Αντληθέντα κεφάλαια

Ενδεικτικό της αλματώδους αύξησης είναι πως μόλις η αξία των πέντε μεγαλύτερων Ε&Σ κατά το 2022 ανήλθε σε €4,25 δισ., που ισοδυναμεί με το σύνολο των Ε&Σ που καταγράφηκαν το 2021. Αντίστοιχα, το μέσο ύψος συναλλαγής ήταν €110 εκατ., ενώ χαρακτηριστικό του νέου τοπίου, που διαμορφώθηκε, είναι ότι το 2022 ο αριθμός των Ε&Σ αυξήθηκε κατά 23,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η μέση αξία της κάθε αλλαγής αυξήθηκε κατά €54 εκατ., αντανακλώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για συναλλαγές μεγαλύτερου μεγέθους.

 

Σε απόλυτους αριθμούς, το 2022 οι εισερχόμενες συναλλαγές ξεπέρασαν το ένα τρίτο του συνόλου, έχοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη μέση αξία συναλλαγής, η οποία άγγιξε τα €203 εκατ.

 

Συνολικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν περίπου €6,2 δισ. από ξένους επενδυτές σημειώνοντας αύξηση 227% συγκριτικά με το 2021 ενώ παράλληλα, αυξήθηκαν και οι εγχώριες συναλλαγές κατά 148%. Στον αντίποδα, ασθενέστερη ήταν η δραστηριότητα στο σκέλος της έκδοσης εταιρικών ομολόγων ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων της ενεργειακής κρίσης και του υψηλότερου επιπέδου πληθωρισμού, αντλώντας €530 εκατ. μέσω τεσσάρων διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων .

 

Αντίστοιχα, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2022 ήταν περιορισμένες σε αριθμό (μόλις 6), αντλώντας κεφάλαια ύψους €489 εκατ., ενώ κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν δύο Δημόσιες Εγγραφές (IPOs) και τέσσερις διαγραφές μετοχών από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

 

Το μέλλον

Αναφορικά με το 2023, η μελέτη της PwC Ελλάδας προβλέπει πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, που θα ολοκληρωθούν εντός του έτους, πιθανότατα να αγγίξουν τα επίπεδα του 2022, ως αποτέλεσμα ήδη συμφωνηθέντων συναλλαγών ή συναλλαγών, που βρίσκονται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων.

 

“Οι ελληνικές επιχειρήσεις πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο διεθνών επενδυτικών σχημάτων, που πραγματοποιούν σημαντικές τοποθετήσεις σε μια σειρά από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στη σημαντική αύξηση της μέσης αξίας των συναλλαγών, θέτοντας αντίστοιχα τις βάσεις για μια εξίσου δυναμική πορεία εντός του 2023”, αναφέρει η PwC.