Έρευνες - Μελέτες

Σημαντική επιδείνωση του κλίματος στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού

technology_5

Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Ιανουάριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 92,9 μονάδες από 107,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο μήνα του 2022, όταν κινούνταν στις 108,1 μονάδες.

 

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 92,9 μονάδεςΟι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησαν έντονα, ενώ αντίστοιχα κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώθηκαν στις +5 μονάδες τον Ιανουάριο από +25 μονάδες τον Δεκέμβριο.

 

Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης υποχώρησαν αισθητά και διαμορφώθηκαν στις +26 μονάδες (από +41 μονάδες τον Δεκέμβριο).

 

Ανάλογα κινήθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες εξασθένησαν και από τις +35 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +21 μονάδες. Ταυτόχρονα υποχώρησαν ελαφρά οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (στις +21 μονάδες τον Ιανουάριο από +29 μονάδες τον Δεκέμβριο το σχετικό ισοζύγιο).

 

Τέλος, το 32% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 18% των επιχειρήσεων να αναφέρεται σε ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, το 13% σε ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, το 24% (από 15%) σε χαμηλή ζήτηση, ενώ το 11% των επιχειρήσεων επισημαίνει παράγοντες σχετικούς με τις τρέχουσες εξελίξεις ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία της.

 

Το κλίμα στην Ελλάδα

Σε τροχιά βελτίωσης κινήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 συνολικά το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε και τον Ιανουάριο στις 104,9 μονάδες έναντι 103,5 μονάδων τον Δεκέμβριο, στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών.

 

Η άνοδος προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Κατασκευές και στο Λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται. “Οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά αμβλύνονται συγκριτικά με πέρυσι και έως τώρα στον φετινό χειμώνα, οι τιμές ενέργειας δεν δημιούργησαν τόσο μεγάλο πρόβλημα, όσο υπήρχε φόβος ότι θα προκαλούσαν, μειώνοντας κατά συνέπεια και την απαισιοδοξία”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

 

Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι αναλυτές, “παρά την τάση μείωσης, ο πληθωρισμός κινείται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδίως σε κρίσιμες κατηγορίες, όπως τα τρόφιμα, και οι συνθήκες πίεσης στα νοικοκυριά και στην αγορά παραμένουν. Επίσης, οι έντονες αναταράξεις στον ενεργειακό τομέα ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν κλείσει τον κύκλο τους.

 

Η εικόνα στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, μικρή περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος σημειώθηκε σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 98 μονάδες και τις 99,9 μονάδες αντίστοιχα, από 95,7 και 97,1 μονάδες τον Δεκέμβριο.

 

Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε αισθητά στη Γαλλία (+4,4), στην Ισπανία (2,7), στη Γερμανία (+2,5) και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία (+1,7) και την Ολλανδία (+0,5), ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην Πολωνία (0,0).