13% αύξηση τζίρου στα online φαρμακεία το 2022

Έρευνες - Μελέτες

27 Ιανουαρίου 2023

Με ρυθμό ανάπτυξης 13% κινήθηκε η αξία των online πωλήσεων στον κλάδο των online φαρμακείων το 2022 συγκριτικά με το 2021. Ακόμη και μετά το πέρας των επιπτώσεων του κορονοϊού, ο τζίρος των online φαρμακείων συνέχισε να κινείται ανοδικά, με τη συνολική αξία των αγορών να αγγίζει τα €271 εκατ. με ΦΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση  της Convert Group.

 

H συνολική αξία των αγορών άγγιξε τα €271 εκατ. με ΦΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Convert GroupΣύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής έρευνας, που περιλαμβάνει συνολικά 101 online φαρμακεία και όπου καταλήγει το 61% των συνολικών παραγγελιών των Ελλήνων καταναλωτών, ο κλάδος συνέχισε να παρέχει σημαντικές εκπτώσεις και το 2022: τα προϊόντα πωλήθηκαν online με κατά μέσο όρο 41% έκπτωση επί της προτεινόμενης λιανικής τιμής των κατασκευαστών.

 

Οι καταναλωτές αγόρασαν online διαγνωστικά test κορονοϊού φθηνότερα κατά 62%, μάσκες προστασίας φθηνότερα κατά 60%, μουρουνέλαιο φθηνότερα κατά 45%, μάσκες ματιών φθηνότερα κατά 44% και βιταμίνη C φθηνότερα κατά 44%. Οι εκπτώσεις από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία προς τον καταναλωτή έμειναν σταθερές σε σχέση με το 2021.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα).

  

Το μέσο καλάθι

Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο αγοραστικό καλάθι κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους μειώθηκε κατά €1,20 στα €43,60 συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

 

Η μέση ποσότητα προϊόντων αυξήθηκε 1% φτάνοντας στα 4,8 τεμάχια, με περίπου 2 από εκείνα να ανήκουν στην προϊοντική κατηγορία Περιποίησης και Προσωπικής Φροντίδας. Αντιθέτως, η μέση αξία των προϊόντων μειώθηκε κατά 4% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

 

Όσον αφορά τα marketing κανάλια, που επηρέασαν τις συναλλαγές, τα ευρήματα έδειξαν πως οι διαφημίσεις Google ήταν και πάλι το κανάλι με τη μεγαλύτερη επιρροή, καθώς έφερε το 41% του συνόλου των παραγγελιών. Ακολουθούν οι μηχανές σύγκρισης τιμών με 17%, τα οργανικά αποτελέσματα με 14% και οι direct επισκέψεις με 10%.

  

Πώς αγοράζουν

Η χρήση των mobile και tablet συσκευών συνεχίζει να κυριαρχεί για την πραγματοποίηση των online αγορών από πλευράς των καταναλωτών με ένα ποσοστό 66% έναντι των συσκευών desktop & laptops (34%).

 

Αναφορικά με την πραγματοποίηση των παραγγελιών, προτιμώνται οι μεσημεριανές ώρες μεταξύ 12:00-15:00, ενώ η Δευτέρα συνεχίζει να αποτελεί την πιο δημοφιλή ημέρα για τις online αγορές των Ελλήνων από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία.

 

Αγορές σε άνοδο

Στις κατηγορίες, που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών το 2021, παρατηρούμε τις παρακάτω μεταβολές σε σχέση με το 2020: +27% σε προϊόντα υγείας (με τις χειρουργικές και φαρμακευτικές μάσκες να συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία), +22% σε βρεφικά και παιδικά είδη, +10% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, +10% σε διάφορα προϊόντα και +9% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας.

 

Μάλιστα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της αξίας των πωλήσεων συνεχίζει να προέρχεται από την κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας (46%), οι κατηγορίες των προϊόντων υγείας, συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών και βρεφικών και παιδικών ειδών γνωρίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021