Έρευνες - Μελέτες

Σε συμπληγάδες η παγκόσμια αγορά smartphones και το 2023

smartphonepeopl2

Τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών κατέγραψε η αγορά smartphones το 2022, με τις προοπτικές για το 2023 να μην είναι ευοίωνες, καθώς, στην καλύτερη περίπτωση, αναμένεται οριακή ανάπτυξη της αγοράς.

Οι πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά smartphones μειώθηκαν κατά 11% το περασμένο έτος, για να κλείσουν - σε επίπεδο όγκου - σε κάτι λιγότερο από 1,2 δισ. τεμάχια.

 

Συρρίκνωση της αγοράς το 2022: Κατά 11% μειώθηκαν οι πωλήσεις smartphones-Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 10 ετώνΗ Canalys προβλέπει σταθερή έως οριακή ανάπτυξη για την αγορά smartphones το 2023, με τις συνθήκες για την αγορά να παραμείνουν δυσχερείς. “Παρ’ όλο που οι πληθωριστικές πιέσεις θα αμβλυνθούν σταδιακά, οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων, της οικονομικής επιβράδυνσης και της ολοένα και πιο προβληματικής αγοράς εργασίας θα περιορίσουν τις δυνατότητες της αγοράς smartphones”, διαπιστώνει η εταιρεία ερευνών.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το ασφυκτικό για την αγορά περιβάλλον θα επηρεάσει δυσμενώς τις “ώριμες” και κορεσμένες αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική. Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, αγορά για τα smartphones, αυτή της Κίνας, θα παραμείνει και αυτή προβληματική για το 2023.

 

“Ενώ η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των εγχώριων καταναλωτών και των επιχειρήσεων, τα κυβερνητικά κίνητρα θα έχουν απτά αποτελέσματα μόνο μετά από έξι έως εννέα μήνες, με αποτέλεσμα και η κινεζική αγορά smartphones να παραμείνει σε πίεση”, εξηγεί η Canalys. Στον αντίποδα, άλλες αγορές, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, είναι πιθανό να δουν θετική ανάπτυξη στις πωλήσεις smartphones κατά το 2ο εξάμηνο του 2023.

  

Οι επιδόσεις των κατασκευαστών

Την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την παγκόσμια αγορά των smartphones επιβεβαιώνει η πορεία των πωλήσεων των κορυφαίων κατασκευαστών κατά το 4ο τρίμηνο του 2022, στη διάρκεια του οποίου το πρόσημο για την αγορά ήταν αρνητικό κατά 17%.

 

Η Apple ανέκτησε την πρώτη θέση το 4ο τρίμηνο και πέτυχε το υψηλότερο τριμηνιαίο μερίδιο αγοράς που είχε ποτέ, στο 25%, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε συρρικνούμενη ζήτηση και προβλήματα παραγωγής στο Zhengzhou.

 

Η Samsung τερμάτισε δεύτερη το 4ο τρίμηνο με μερίδιο αγοράς 20%, αλλά κατέκτησε την πρώτη θέση της αγοράς - σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys - στο σύνολο της χρήσης του 2022.

 

Στο μεταξύ, η Xiaomi διατήρησε την τρίτη θέση παρά το γεγονός ότι το μερίδιό της έπεσε στο 11% το 4ο τρίμηνο, κυρίως λόγω των προκλήσεων στην αγορά της Ινδίας.

 

Από την πλευρά τους, OPPO και vivo ήταν οι δύο κατασκευαστές που συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, παίρνοντας μερίδια αγοράς 10% και 8% αντίστοιχα.

  

Οι προκλήσεις

“Οι κατασκευαστές smartphones έχουν δυσκολευτεί σε ένα δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον καθ' όλη τη διάρκεια του 2022. Τα κανάλια διανομής είναι πολύ προσεκτικά όσον αφορά την συσσώρευση νέων αποθεμάτων, γεγονός που συνέβαλε στις χαμηλές πωλήσεις κατά το 4ο τρίμηνο”, αναφέρουν οι αναλυτές.

 

Προσθέτουν δε ότι οι επιδόσεις της αγοράς το 4ο τρίμηνο του 2022 έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτές έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς το 4ο τρίμηνο του 2021 η αγορά είδε τη ζήτηση να εκτοξεύεται.

 

“Οι πωλητές θα προσεγγίσουν προσεκτικά το 2023, δίνοντας προτεραιότητα στην κερδοφορία και προστατεύοντας τα μερίδια  αγοράς τους. Η οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών με τα κανάλια διανομής θα είναι σημαντική για την προστασία των μεριδίων αγοράς, καθώς οι δύσκολες συνθήκες τόσο για τους συνεργάτες του καναλιού, όσο και για τους κατασκευαστές μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε επίπονες διαπραγματεύσεις”, καταλήγει η ανάλυση της Canalys.