1 στους 5 Έλληνες ανακυκλώνει το smartphone του

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

16 Ιανουαρίου 2023

Οικολογική συνείδηση, όσον αφορά τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, αποκτούν σταδιακά οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, ασχολούνται με την ανακύκλωση των κινητών, των laptop και των tablet τους. Για την ακρίβεια, σήμερα το 21,3% των Ελλήνων, ηλικίας 16-74 ετών, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, αφήνουν το κινητό ή “έξυπνο” τηλέφωνό τους στους ειδικούς χώρους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών ή σε κατάστημα πώλησης για ανακύκλωση.

 

Το 19,8% των Ελλήνων οδηγεί στην ανακύκλωση και τον φορητό υπολογιστή ή το tablet τουΣτο μεταξύ, σχεδόν ένας στους πέντε (το 19,8%) οδηγεί και τον φορητό του υπολογιστή ή το tablet του στους ειδικούς χώρους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών ή σε κατάστημα πώλησης για ανακύκλωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, ένα ποσοστό 15,3% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου αφήνει και τον επιτραπέζιο ηλεκτρονικό υπολογιστή στους ειδικούς χώρους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών ή σε κατάστημα πώλησης για ανακύκλωση.

 

Θέμα που επίσης σχετίζεται με τις “πράσινες” συνήθειες των πολιτών, είναι και το τι θεωρεί κάποιος σημαντικό κατά την αγορά των προαναφερθεισών ηλεκτρονικών συσκευών. Το 36,9% αυτών που αγόρασαν κάποια από αυτές τις συσκευές, θεώρησαν σημαντικό, κατά την πιο πρόσφατη αγορά συσκευής (κινητού τηλεφώνου, laptop, tablet, επιτραπέζιου ηλεκτρονικού υπολογιστή), τη μεγαλύτερη διάρκεια εγγύησης της συσκευής.

 

Από τους Έλληνες, που προχώρησαν πρόσφατα σε μια αγορά ηλεκτρονικής συσκευής, το 31,5% την επέλεξε λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της ενεργειακής απόδοσης της συσκευής.

 

Οικολογικά κριτήρια

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, σήμερα το 25,2% των Ελλήνων, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και αγόρασαν πρόσφατα μια ηλεκτρονική συσκευή, έκαναν την αγορά τους, λαμβάνοντας υπόψη τον οικολογικό σχεδιασμό της (συμπεριλαμβανομένου του οικολογικού σχεδιασμού και της συσκευασίας).

 

Επίσης, για το 12,2% των αγοραστών βάρυνε ως κριτήριο η δυνατότητα που παρέχεται από τον κατασκευαστή ή τον πωλητή για ανακύκλωση της συσκευής. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που θεωρήθηκε πιο σημαντικό κατά την αγορά, ήταν η τιμή της συσκευής (87,9%) και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως η ταχύτητα (χρόνος απόκρισης) και η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου (hdd/ssd) ή η ταχύτητα επεξεργαστή (CPU) (75%).

 

Αγοράζουν ηλεκτρονικά

Όσον αφορά την αγορά ηλεκτρονικών προϊόντων, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες επιλέγουν όλο και πιο συστηματικά πλέον την ψηφιακή οδό για τις αγορές - και - των ηλεκτρονικών τους ειδών. Το 24% όσων έκαναν μια online αγορά το 1ο τρίμηνο του 2022 αγόρασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ αυτών (εκτυπωτές, καλώδια, θήκες, ακουστικά κ.ά.).

 

Όσον αφορά συνολικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, 5 στους 10 (53,2%) πραγματοποίησαν κάποια ηλεκτρονική αγορά ή παραγγελία αγαθών ή υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου, για προσωπική χρήση το 1ο τρίμηνο του 2022. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό ένα έτος πριν (58,3%) καταγράφεται μείωση 8,7%, ενώ σε σχέση με το ποσοστό του 1ου τριμήνου του 2020 (47,8%), δηλαδή λίγο πριν την έναρξη των πρωτόγνωρων υγειονομικών συνθηκών στη χώρα, καταγράφεται αύξηση 11,3%.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021