Έρευνες - Μελέτες

Ρεκόρ προσλήψεων στην ελληνική αγορά Πληροφορικής το 2023

peoplewalk

Τον ρόλο του ως ατμομηχανή της απασχόλησης επιβεβαιώνει ο κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα, ο οποίος αναδεικνύεται ο πιο ανταγωνιστικός σε επίπεδο προσλήψεων. Ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα, όσον αφορά την πρόθεση προσλήψεων το 1ο τρίμηνο του 2023, είναι η Πληροφορική με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 27%.

 

Ο πιο ισχυρός τομέας είναι η Πληροφορική με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 27%, αυξημένες κατά 22%Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 22% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ραγδαίας αύξησης των προοπτικών συνολικής απασχόλησης στον κλάδο της Πληροφορικής (27%) και να αναζητήσουμε τα ταλέντα εκείνα που θα ανταποκριθούν στους υπάρχοντες, αλλά και μελλοντικούς ρόλους”, σχολιάζει η ManpowerGroup Ελλάδας.

 

Συνολικά, η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup για το 1ο τρίμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Μάρτιος) αποτυπώνει ενθαρρυντικά σημάδια για τις προοπτικές απασχόλησης στην ελληνική αγορά.

 

Οι προοπτικές απασχόλησης επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο και διαμορφώνονται στο 7%, αυξημένες κατά 9% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022.

 

Επιπλέον, το 28% των 520 Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 46% δεν αναμένει κάποια αλλαγή, ενώ το 22% προβλέπει μείωση.

  

Πρωτιά για την Πληροφορική

Το πρόσημο του συνολικού αφηγήματος για τις Προοπτικές Απασχόλησης παραμένει θετικό για όλους σχεδόν τους κλάδους, καθώς οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν αύξηση του ρυθμού προσλήψεων σε 7 από τους 9 κλάδους. Στον κλάδο της “Επικοινωνίας” δεν αναμένεται διαφοροποίηση, ενώ μόνο στις “Λοιπές Υπηρεσίες” προβλέπεται μείωση κατά 6%.

 

Μετά από τον κλάδο της Πληροφορικής, που συγκεντρώνει τις πιο ισχυρές προοπτικές απασχόλησης, ακολουθούν η Βιομηχανία και οι Κατασκευές με προοπτικές απασχόλησης 13%, αυξημένες κατά 29% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου και μειωμένες κατά 6% έναντι του 1ου τριμήνου του 2022.

 

Η πιο ισχυρή περιφέρεια σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων στην Ελλάδα είναι η Βόρεια Ελλάδα με συνολικές προοπτικές απασχόλησης 18%, καταδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής και αποτυπώνοντας αύξηση κατά 21% έναντι του 4ου τριμήνου του 2022 και κατά 17% έναντι του 1ου τριμήνου του 2022.

 

Θετικές προοπτικές απασχόλησης (3%) καταγράφονται στην Ευρύτερη Περιφέρεια Ελλάδας σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και μείωση κατά 2% έναντι του 1ου τριμήνου του 2022. Αρνητικές προοπτικές απασχόλησης σημειώνονται στην περιφέρεια της Αττικής (-2%).

 

Οι εργοδότες σε οργανισμούς με περισσότερους από 250 εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι, καθώς αναμένουν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης +21% με αύξηση κατά 7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022 και κατά 11% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022. Πιο αδύναμο κλίμα στελέχωσης (-1%) επικρατεί στις επιχειρήσεις με προσωπικό 10-49 άτομα.

  

Οι προοπτικές στον κόσμο

H Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 1ο τρίμηνο του 2023 δείχνει ότι το παγκόσμιο κλίμα προσλήψεων παραμένει ισχυρό. Οι προθέσεις προσλήψεων είναι θετικές σε 39 από τις 41 αγορές της έρευνας, με συνολικές καθαρές προοπτικές απασχόλησης 23%, μειωμένες ωστόσο κατά 6% έναντι του 4ου τριμήνου του 2022.

 

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο αποτυπώνονται στον Παναμά (39%), την Κόστα Ρίκα (37%) και τον Καναδά (34%). Οι ασθενέστερες στην Πολωνία (-2%) και την Ουγγαρία (-8%).

 

Οι εργοδότες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ) αναφέρουν ανεπαίσθητα μειωμένες προσδοκίες προσλήψεων: 18% έναντι 21% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Το 36% των εργοδοτών στην περιοχή αναμένει αύξηση των προοπτικών απασχόλησης (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 28%), το 20% προβλέπει μείωση, ενώ το 40% καμία αλλαγή.