Έρευνες - Μελέτες

Ελληνικό ρεκόρ: 1.000 αιτήσεις για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας το 2022

peoplework28

Με μια εξαιρετικά αισιόδοξη είδηση για την καινοτομία made in Greece κλείνει το 2022. Η Ελλάδα πέτυχε - τη χρονιά που ολοκληρώνεται - ρεκόρ στις αιτήσεις για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας με 1.020 αιτήσεις στη διάρκεια του έτους.

 

Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο από το 2019, που συνιστά διαχρονικά εθνικό ρεκόρ για τη χώραΣύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, πρόκειται για αριθμό αιτήσεων διπλάσιο από τον αντίστοιχο του 2019, ο οποίος συνιστά ρεκόρ για την Ελλάδα. Το 2021, η Ελλάδα είχε 924 αιτήσεις για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, έναντι 768 το 2020 και 596 το 2019.

 

“Το ρεκόρ αυτό, αναδεικνύει μια συνολικότερη και πολύ ελπιδοφόρα αναγέννηση της καινοτομίας στη χώρα μας, με τους   απλούς πολίτες, τους επιστήμονες και τις εταιρείες να μετουσιώνουν τις νέες ιδέες σε Ευρεσιτεχνίες και να οδηγούν σταθερά τους ίδιους και την Ελλάδα στην πρόοδο και την ανάπτυξη”, αναφέρει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

 

Από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων του Οργανισμού, προκύπτει ότι το 40% των αιτήσεων υποβλήθηκε από την Ελλάδα και το 60% από Έλληνες ιδιώτες, ελληνικές επιχειρήσεις και ελληνικά πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας.

 

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 41% των αιτήσεων για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας προήλθε από φυσικά πρόσωπα, το 57% από επιχειρήσεις και το 2% από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα.


  

Από την Αττική 1 στις 2 αιτήσεις

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το 45% των αιτήσεων για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας προήλθε από την περιοχή της Αττικής. Ένα επιπλέον 25% είχε προέλευση τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ με μικρότερα ποσοστά εκπροσωπήθηκαν η Πελοπόννησος (9%), η Κρήτη (6%), η Στερεά Ελλάδα (5%), η Θεσσαλία (4%), τα Νησιά του Αιγαίου και η Ήπειρος (με 2%).

 

“Η δική μας προσπάθεια είναι να διευκολύνουμε διαρκώς την καθημερινή επαφή των πολιτών με τον Οργανισμό. Με πολύ υψηλά επίπεδα τεχνογνωσίας και εξατομικευμένης βοήθειας, την πλήρη πλέον ηλεκτρονικοποίηση όλων των διαδικασιών κατάθεσης, καθώς και την τήρηση  σύντομων χρόνων απόκρισης, στόχος μας είναι η φιλική και αποτελεσματική προσέγγιση των χρηστών των υπηρεσιών”, σχολιάζει ο ΟΒΙ.

 

Θυμίζουμε ότι στο θέμα του ρεκόρ των ελληνικών αιτήσεων για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. “Φέτος η χώρα μας έκανε ρεκόρ στην κατάθεση και τη χορήγηση εγκρίσεων για νέες πατέντες. Αυτό κάτι μας λέει για τον τρόπο με τον οποίο κινείται και η ίδια η τεχνολογική κοινότητα για να κατοχυρώσει την πνευματική ιδιοκτησία νέων καινοτομιών που αναπτύσσονται εδώ στην Ελλάδα”, τόνισε σε πρόσφατη εκδήλωση ο Πρωθυπουργός.