Έρευνες - Μελέτες

7,5 φορές αυξήθηκε η αποτίμηση των ελληνικών startups την τελευταία 5ετία

startups

Εκτοξεύθηκαν οι αποτιμήσεις των ελληνικών startups την πενταετία 2017-2022, αγγίζοντας πλέον τα €8,2 δισ. από €1,1 δισ. το 2017. Ακολουθώντας τη γενικότερη ευρωπαϊκή, αλλά και διεθνή τάση, οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες αύξησαν συστηματικά τις αποτιμήσεις τους, οι οποίες, ωστόσο, σήμερα ακολουθούν πτωτική πορεία ελέω της οικονομικής κρίσης.

 

Στα €8,2 δισ. η αποτίμηση των ελληνικών startups, οι οποίες παράγουν 1 στις 4 νέες θέσεις εργασίας στη ΝΑ ΕυρώπηΠρακτικά, η αποτίμηση των ελληνικών startups έχει διευρυνθεί κατά 7,5 φορές μεταξύ 2017 και 2022, που συνιστά τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της αξίας των startups στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Υψηλότερη αποτίμηση από τις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες έχουν μόνο οι startups της Ρουμανίας, με το ρουμανικό οικοσύστημα να αποτιμάται πλέον στα €9,4 δισ., έχοντας αυξηθεί κατά 7,8 φορές την τελευταία εξαετία.

 

Πλέον, κεντρική θέση στον χάρτη της καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καταλαμβάνει το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα, το οποίο έχει τη δεύτερη υψηλότερη αποτίμηση μεταξύ των συστημάτων της περιοχής.

 

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από report της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank), του Dealroom και του Bulgarian Private Equity and Venture Capital Association (BVCA).

 

Σύμφωνα με το σχετικό report, οι startups της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αντιπροσωπεύουν σήμερα, από κοινού, το 70% της συνολικής αξίας του οικοσυστήματος καινοτομίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

 

Νέες θέσεις εργασίας

Το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα δεν εισφέρει μόνο σε επίπεδο αξίας στο σύνολο της ΝΑ Ευρώπης, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά παραγωγικό και όσον αφορά τη δημιουργία νέων - και καλοπληρωμένων - θέσεων εργασίας. Πρακτικά, οι ελληνικές startups παράγουν περισσότερες από 1 στις 4 (το 26%) νέες θέσεις εργασίας, που δημιουργούνται από νεοφυείς επιχειρήσεις στη ΝΑ Ευρώπη (για την περίοδο 2017-2022).

 

Καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα έχει η Ρουμανία, που έχει εισφέρει την εξεταζόμενη περίοδο το 33% των νέων θέσεων εργασίας από startups, ενώ η αντίστοιχη συμμετοχή της Βουλγαρίας στη δεξαμενή της απασχόλησης είναι 21%, για την Κροατία φτάνει στο 7% και για τη Σερβία στο 6%.

 

Παρούσα στον χάρτη των unicorns

Η Ελλάδα δεν έχει μόνο κομβική συμμετοχή στην αξία του οικοσυστήματος στη ΝΑ Ευρώπη και στη συνολική παραγωγή θέσεων εργασίας στην περιοχή. Είναι πλέον παρούσα και στον χάρτη με τα unicorns, που έχουν αναδυθεί στην περιοχή (startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ.).

 

Η χώρα μας έχει εισφέρει τους δύο από τους εννέα μονόκερους, που έχει “γεννήσει” η ΝΑ Ευρώπη, με τις Viva Wallet και PeopleCert να είναι τα πετράδια του ελληνικού στέμματος των unicorns.

 

Συνολικά, οι μονόκεροι στη ΝΑ Ευρώπη αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του οικοσυστήματος, εισφέροντας σχεδόν το ήμισυ της αξίας του (αντιπροσωπεύουν το 48% της αποτίμησης όλων των startups της περιοχής). 

 

Επίσης, η Ελλάδα έχει συμμετοχή και στα 11 αποκαλούμενα “soonicorns”, δηλαδή startups, που βρίσκονται καθοδόν για την κατάκτηση του ιερού δισκοπότηρου των unicorns, με αποτίμηση που κινείται προς το φάσμα του 1 δισ.