Έρευνες - Μελέτες

Αυξημένες online αγορές τη φετινή Cyber Monday

cyber-monday

Με την επίλυση των περσινών προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναμένεται ότι οι πωλήσεις και η συμμετοχή στη φετινή Cyber Monday θα αυξηθούν εκθετικά, καθώς οι αγοραστές συρρέουν στο διαδίκτυο για να αναζητήσουν προσφορές. Η Webloyalty επισημαίνει σε πρόσφατη μελέτη της ότι οι πωλήσεις τη σημερινή ημέρα θα αυξηθούν φέτος κατά 11% και η μέση δαπάνη θα ανέλθει σε περίπου €155, 5% περισσότερο σε σχέση με το 2021.

 

Με την επίλυση των περσινών προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι πωλήσεις της Cyber Monday θα αυξηθούν εκθετικάΣύμφωνα δε με νέα έκθεση της Adobe Analytics, η Cyber Monday στις ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ημέρα αγορών του έτους, οδηγώντας σε εντυπωσιακές δαπάνες ύψους $11,2 δισ. στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 5,1% σε σχέση με πέρυσι, έναντι αύξησης μόλις 1% για τις πωλήσεις της Black Friday.

 

«Σήμερα και οι δύο ημερομηνίες είναι πρακτικά το ίδιο και δεν έχουν καμία διαφοροποίηση, όχι μόνο όσον αφορά τις αγορές και τα νούμερα, αλλά και τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχονται και οι οποίες σχετίζονται με αυτές τις ημέρες "αγορών"», αναφέρει η Check Point Software. Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι απάτες ηλεκτρονικού "ψαρέματος", οι ψεύτικοι ιστότοποι και οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού αυξάνονται τη συγκεκριμένη περίοδο.

 

“Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών πολλοί, κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν να υποδυθούν εταιρείες, που συμμετέχουν σε τέτοιες προσφορές, όπως εταιρείες παράδοσης ή καταστήματα. Θα πρέπει να συνεχίσετε να είστε σε εγρήγορση, ώστε να μην πέσετε θύμα απάτης στο διαδίκτυο”, τονίζει η Check Point Software Technologies.

 

Πού χτυπάει το ηλεκτρονικό έγκλημα

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την Amazon Prime Day, αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των σελίδων που σχετίζονται με τον όρο "amazon", όσο και οι επιθέσεις phishing που χρησιμοποιούν αυτήν την εταιρεία ως δόλωμα. Σχεδόν 1.900 ιστοσελίδες, που σχετίζονται με το Amazon, δημιουργήθηκαν και το 10% από αυτές ήταν δόλιες.

 

Μόνο πέρσι, τις ημέρες που προηγήθηκαν της Black Friday, σημειώθηκε αύξηση 178% των κακόβουλων διαδικτυακών καταστημάτων παγκοσμίως.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν οφείλουν να είναι προσεκτικοί μόνο με τους ιστότοπους, καθώς οι προσπάθειες phishing είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα αυτές τις μέρες.

 

Μόλις αυτήν την εβδομάδα, η Check Point Software δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό στο 3ο τρίμηνο, η οποία αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μεταφορών και ταχυμεταφορών πακέτων χρησιμοποιούνται για να υποδυθούν οι απατεώνες ταυτότητες και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις phishing.

 

Η DHL κατέχει στη λίστα αυτήν την πρώτη θέση. Το γεγονός έχει στενή σχέση με την Cyber Monday, καθώς πολλές από τις αγορές γίνονται online και παραδίδονται με εταιρείες ταχυμεταφορών, καθιστώντας πιο πιθανό το ενδεχόμενο ένας αγοραστής να εξαπατηθεί.

 

Περί προστασίας

Προκειμένου οι καταναλωτές να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά την αγορά των αγαπημένων τους προϊόντων, η Check Point Software προτείνει μια σειρά συμβουλών:

- Αγοράζετε πάντα από μια γνήσια και αξιόπιστη πηγή: το ιδανικό είναι να αναζητήσουμε στη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιούμε τον σύνδεσμο του καταστήματος από τον οποίο θέλουμε να αγοράσουμε το προϊόν.

-Να είστε σε επιφυλακή για την ύπαρξη παρόμοιων domains: είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε προσοχή στους συνδέσμους και τα domains των ιστοσελίδων στις οποίες εισερχόμαστε.

 

- Οι προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, είναι και στην πραγματικότητα πολύ καλές για να είναι αληθινές: ελέγξτε αρκετές ιστοσελίδες για να δείτε αν η προσφορά είναι πραγματική ή όχι.

-Ψάχνετε πάντα για το λουκέτο: Οι ιστότοποι που έχουν το HTTPS αντί του HHTP είναι οι ασφαλείς και αυθεντικοί ιστότοποι. Ειδικά εκείνοι που έχουν ένα λουκέτο μπροστά τους για να ξεχωρίζουν από τους άλλους.

- Να έχετε λύσεις ασφαλείας για τα τελικά σημεία: Θα πρέπει να έχετε λύσεις ασφαλείας και για το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Με αυτό το μέτρο μπορούν να αποτραπούν πολλές κυβερνοεπιθέσεις και διαρροές πληροφοριών.

- Να είστε πάντα σε επιφυλακή για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επαναφοράς κωδικού πρόσβασης: ειδικά όταν ο όγκος της διαδικτυακής κίνησης βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, όπως συμβαίνει την Cyber Monday.