Έρευνες - Μελέτες

Πάνω από €5,5 τρισ. το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος

Διπλασιάστηκε μέσα σε μια πενταετία (2015-2020) το κόστος του ηλεκτρονικού εγκλήματος για την παγκόσμια οικονομία, το οποίο πλέον εκτιμάται στα €5,5 τρισ. Δεν είναι τυχαίο ότι - μόνο στην Ευρώπη - σχεδόν το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ε.Ε. (το 28%) έπεσε θύμα κυβερνοεπιθέσεων (στοιχεία για το 2021), ενώ 2 στους 5 χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.

 

Μέσα σε μια πενταετία το κόστος τους ηλεκτρονικού εγκλήματος για την παγκόσμια οικονομία διπλασιάστηκεΗ έξαρση του κυβερνοεγκλήματος είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, ειδικά μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας και το ψηφιακό fast forward στο οποίο έχει οδηγήσει. Υπολογίζεται ότι περίπου 125 δισεκατομμύρια συσκευές θα έχουν συνδεθεί στο Διαδίκτυο μέχρι το 2030, από 27 δισ. το 2021.

 

Στο μεταξύ, οι συνδεδεμένες συσκευές προβλέπεται να αυξηθούν στα 25 δισεκατομμύρια έως το 2025 με το ¼ από αυτές να είναι στην Ευρώπη. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 90% των ανθρώπων άνω των 6 ετών θα έχει διαδικτυακή παρουσία.

 

“Η ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιοποίηση της καθημερινής μας ζωής καθιστά απαραίτητη την προστασία της κοινωνίας μας από τις απειλές του κυβερνοχώρου. Ο κυβερνοχώρος, από τη φύση του, βασίζεται στη διασύνδεση των κοινοτήτων κάθε μορφής και καθώς ο ψηφιακός και φυσικός κόσμος είναι όλο και πιο αλληλένδετοι, προκύπτουν νέοι κίνδυνοι”, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα νέους κανόνες, που ενισχύουν την κυβερνοασφάλεια της Ε.Ε. σε βασικούς τομείς.

 

Νέα Οδηγία

Η οδηγία για την ασφάλεια δικτύου και πληροφοριών (NIS2) στοχεύει στη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ενισχύει, επίσης, τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και παρέχουν υπηρεσίες σε βασικούς τομείς.

 

“Η επικαιροποίηση της οδηγίας NIS του 2016 στοχεύει στη βελτίωση της σαφήνειας και της εφαρμογής των κανόνων, καθώς και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ταχύρρυθμων εξελίξεων σε αυτόν τον τομέα. Καλύπτει περισσότερους τομείς και δραστηριότητες απ’ ό,τι πριν, εξορθολογίζει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και ενισχύει την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας”, τονίζει το Κοινοβούλιο σε σχετικό report.

 

Οι κανόνες απαιτούν από τις χώρες της Ε.Ε. να τηρούν αυστηρότερα μέτρα εφαρμογής και εποπτείας και να εναρμονίσουν τις κυρώσεις τους. Στοχεύει, επίσης, στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών και της διαχείρισης περιστατικών μεγάλης κλίμακας, υπό την αιγίδα του Οργανισμού της Ε.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA).

 

“Σημαντικοί τομείς, όπως οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, τα τρόφιμα, η παραγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τα ηλεκτρονικά είδη και οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών θα υπόκεινται σε αυστηρότερες απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για τη διαχείριση κινδύνων”, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Κρίσιμοι τομείς

Οι τομείς, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δίκτυα και συστήματα πληροφοριών και επομένως κινδυνεύουν περισσότερο από κυβερνοεπιθέσεις, περιλαμβάνουν τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη, τις τηλεπικοινωνίες και τις ψηφιακές υποδομές, τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, την ασφάλεια, τις δημοκρατικές διαδικασίες, το διάστημα και την άμυνα.

 

Η κυβερνοασφάλεια αφορά, επίσης, προσωπικές συσκευές, λειτουργικά συστήματα και συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, όπως συστήματα συναγερμού, ακόμη και νέα ψυγεία.

 

Επίσης, όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινότητά του, καθώς η τηλεργασία, οι διαδικτυακές αγορές και η επικοινωνία μέσω διαδικτύου αύξησαν τη ζήτηση τους κατακόρυφα κατά την περίοδο του εγκλεισμού.