Στα $315 δισ. τα έσοδα των παρόχων από υπηρεσίες 5G το 2023

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

17 Νοεμβρίου 2022

Κρίσιμη μάζα αποκτούν σταδιακά τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από τις υπηρεσίες 5G. Με τη σταδιακή αύξηση της διείσδυσης της νέας τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών, τα έσοδα από το 5G διευρύνονται και αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερα υπολογίσιμα, κυρίως από το 2023 και μετά.  

 

Τα έσοδα από τις υπηρεσίες 5G θα αντιπροσωπεύουν το 2023 το 35% των συνολικών εσόδων των παρόχωνΜια νέα μελέτη από την Juniper Research εκτιμά ότι τα έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες 5G θα φτάσουν τα $315 δισ. το 2023. Πρόκειται για μια αλματώδη αύξηση, της τάξης του 60%, σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα που αναμένονται φέτος και θα είναι της τάξης των $195 δισ. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το 2023 τα έσοδα από τις υπηρεσίες 5G θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/3 (35%) των συνολικών εσόδων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

 

Οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο ισχυρές για τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένεται ότι - με ορίζοντα το 2027 - το 80% των εσόδων των παρόχων θα προέρχεται από τις υπηρεσίες 5G. Η έρευνα προβλέπει ότι αυτή η αύξηση των εσόδων θα οφείλεται στην επιταχυνόμενη μετάβαση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από τα δίκτυα 4G στη νέα γενιά δικτύων 5G.

 

Παρά την αναμενόμενη οικονομική ύφεση για το 2023 και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια, η έρευνα της Juniper Research εκτιμά ότι η παγκόσμια συνδρομητική βάση του 5G θα διευρυνθεί κατά 600 εκατομμύρια νέες συνδρομές σε παγκόσμιο επίπεδο (5G Monetisation: Business Models, Strategic Recommendations & Market Forecasts 2022-2027).

 

Ανθεκτικός ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών απέδειξε την ευρωστία του έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και η έκθεση προβλέπει ότι η ανάπτυξη του 5G θα είναι επίσης ανθεκτική έναντι αυτής της οικονομικής ύφεσης, λόγω της ζωτικής σημασίας της κινητής σύνδεσης στο Διαδίκτυο σήμερα.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά την ανάπτυξη του Internet of Things και των συνδέσεων σε επίπεδο επιχειρήσεων, τα έσοδα από τις συνδέσεις των καταναλωτών θα συνεχίσουν να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των εσόδων των παρόχων από το 5G. Πάνω από το 95% των παγκόσμιων συνδέσεων 5G το 2027 θα είναι συνδεδεμένες προσωπικές συσκευές, όπως smartphones, tablet, laptops και routers.

 

Οι συνδέσεις

Παγκοσμίως, η υιοθέτηση του 5G από τους καταναλωτές προβλέπεται ότι θα είναι ανθεκτική στον πληθωρισμό: τουλάχιστον 510 εκατ. καταναλωτές σε 37 αγορές είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν το 5G το 2023, σύμφωνα με το report ConsumerLab’s 5G: The Next Wave της Ericsson.

 

Πάντως, καθώς η υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G αυξάνεται και εδραιώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου, η διαθεσιμότητα 5G αναδεικνύεται ως το νέο σημείο αναφοράς ικανοποίησης μεταξύ των καταναλωτών.

 

Έτσι, ενώ πολλές αγορές έχουν επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G μεγαλύτερη από 60%, μόνο το 33% των χρηστών συνήθως αντιλαμβάνονται ότι είναι συνδεδεμένοι σε 5G περισσότερο από το 50% του χρόνου που βρίσκονται συνδεδεμένοι.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021