Έρευνες - Μελέτες

Η έλλειψη ημιαγωγών και η σημασία της για την ψηφιακή ασφάλεια

microchips_1

Ανησυχίες που συνδέονται με την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, η οποία αναμένεται να επηρεάσει την εταιρική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εκφράζουν οι αναλυτές. Αυτή είναι μια από τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σχετικά με το τι θα μπορούσαν να περιμένουν η βιομηχανία, οι επιχειρήσεις και οι τελικοί χρήστες από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο το επόμενο έτος.

 

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στον κυβερνοχώρο; Προβλέψεις για το 2023 από ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειαςΣύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, που συγκέντρωσε η Kaspersky, ενώ πολλές εταιρείες χρειάζονται όλο και περισσότερη υπολογιστική ισχύ - servers, σταθμούς εργασίας, hardware δικτύου και ούτω καθεξής - η τιμή του εξοπλισμού συνεχίζει να αυξάνεται το 2023.

 

Επιπλέον, οι επιθέσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης είναι πιθανό να αυξηθούν, όπως και οι στοχευμένες εκστρατείες κατά των ηγετών του κλάδου - ειδικά εκείνων που διαθέτουν κρίσιμες πληροφορίες: ευαίσθητα δεδομένα, κορυφαία τεχνογνωσία και προηγμένες τεχνολογίες.

 

Το 2023 θα παρατηρήσουμε αυξημένες κυβερνοεπιθέσεις με πολιτικά κίνητρα, ομάδες ransomware που κυνηγούν ιατρικά και προσωπικά δεδομένα και σημαντικές αλλαγές στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. Οι ειδικοί αναμένουν, επίσης, διαρροές δεδομένων από παρόχους δημόσιων υπηρεσιών.

 

Αυτά είναι μερικά συμπεράσματα από την έκθεση “Cybersecurity threats: what awaits us in 2023”, που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας της Kaspersky μαζί με διεθνούς φήμης οργανισμούς κυβερνοασφάλειας.

 

Τι μας επιφυλάσσει το 2023

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, ειδικά οι ένοπλες συγκρούσεις, θα έχουν μεγάλη επίδραση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Δεδομένα, συσκευές και δίκτυα πολιτών - όπως κυβερνητικές υπηρεσίες, κρίσιμες υποδομές ή εταιρείες - κινδυνεύουν να διακοπούν ή να καταστραφούν σκόπιμα, συχνά κατά παράβαση των νόμων του πολέμου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ransomware θα παραμείνει μεταξύ των μεγαλύτερων απειλών για τις επιχειρήσεις, ενώ μία από τις κύριες ανησυχίες δεν είναι μόνο η προστασία από αυτές τις επιθέσεις, αλλά και το να είναι οι λύσεις ασφαλείας προσιτές.

 

“Οι απόψεις των ειδικών μας υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της σύγχρονης κυβερνοασφάλειας και την έντονη ανάγκη συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών οργανισμών για την καταπολέμηση των κυβερνοαπειλών στις οποίες εκτίθενται βιομηχανίες, ιδιώτες ή ακόμη και ολόκληρες χώρες”, σχολιάζει η εταιρεία.

 

Κάθε χρόνο, οι ειδικοί της Kaspersky συντάσσουν τις προβλέψεις τους για το Kaspersky Security Bulletin (KSB), το οποίο έχει βοηθήσει παγκόσμιες εταιρείες να οικοδομήσουν μια ισχυρή άμυνα έναντι πιθανών μελλοντικών απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο από το 2006.

 

Εκπρόσωποι από κυβερνητικούς, διεθνείς, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και ΜΚΟ, καθώς και μέλη των ακαδημαϊκών και τεχνικών κοινοτήτων (Συμβούλιο Κυβερνοασφάλειας των ΗΑΕ, FIRST, Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Χάγης, ICRC) συνέβαλαν στο project μεταξύ άλλων.