Έρευνες - Μελέτες

Ρίχνει ρυθμούς η αγορά των “έξυπνων” οικιακών συσκευών

Στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας βρίσκεται η παγκόσμια αγορά των “έξυπνων” οικιακών συσκευών. Καθώς οι προϋπολογισμοί των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο πιέζονται από τις πληθωριστικές πιέσεις, οι πωλήσεις που σχετίζονται με το smart home κινούνται και αυτές σε στενωπό.

 

Στη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές που σχετίζονται με το smart homeΗ επιβράδυνση των καταναλωτών αγορών αναμένεται να επηρεάσει και τις πωλήσεις “έξυπνων” οικιακών συσκευών το 2022, οι οποίες - σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC) - θα είναι στάσιμες κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία στο report “Worldwide Quarterly Smart Home Device Tracker”, οι παγκόσμιες αποστολές συσκευών smart home αναμένεται να παραμείνουν στα 897,4 εκατ. συσκευές, με μεγάλες κατηγορίες, όπως τα έξυπνα ηχεία και οι τηλεοράσεις, να αντιμετωπίζουν μονοψήφια πτώση.

 

“Τα ακραία επίπεδα αγορών, που έχουν σημειωθεί από την έναρξη της πανδημίας, πλησιάζουν στο τέλος τους για έξυπνα ηχεία, τηλεοράσεις και συσκευές ροής, καθώς η ζήτηση για αυτές τις κατηγορίες θα παραμείνει στάσιμη έως ότου η οικονομία δει κάποια βελτίωση, κάτι το οποίο αναμένεται το 2024”, σχολιάζει η IDC.

 

Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η οικονομική στενότητα θα οδηγήσει σε άνοδο άλλες κατηγορίες της αγοράς των “έξυπνων” συσκευών, όπως οι συσκευές εξοικονόμησης κόστους, όπως “ευφυείς” θερμοστάτες και οι “έξυπνοι” λαμπτήρες, καθώς αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να μειώσουν το κόστος κατά τη διάρκεια μιας κατά τα άλλα πληθωριστικής περιόδου.

 

Πρωτοπόρος η Βόρεια Αμερική

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της IDC που περιλαμβάνονται στο σχετικό report, η Βόρεια Αμερική θα ηγηθεί του υπόλοιπου κόσμου τόσο σε όγκο πωλήσεων συσκευών smart home, όσο και σε αξία για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου πρόβλεψης. Ωστόσο, μέχρι το 2026, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού θα ξεπεράσει αυτή της Βόρειας Αμερικής σε όγκους πωλήσεων “έξυπνων” οικιακών συσκευών.

 

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα αυξανόμενα ποσοστά διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων και η συστηματική τόνωση της παρουσίας των κατασκευαστών συσκευών smart home στις περιοχές της Ασίας/Ειρηνικού, της Λατινικής Αμερικής και της EMEA θα συμβάλουν σημαντικά στον ρυθμό υιοθέτησης “έξυπνων” οικιακών συσκευών σε αυτές τις περιοχές του πλανήτη.

 

Θυμίζουμε ότι το 2021 οι πωλήσεις συσκευών smart home αυξήθηκαν κατά 11,7%, σε σύγκριση με το 2020, με περισσότερες από 895 εκατ. συσκευές να διατίθενται στην παγκόσμια αγορά.

 

Πέρα από την τρέχουσα συγκυρία, αποτρεπτικά για την ταχύτερη ανάπτυξη της αγοράς smart home λειτουργούν οι ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων, ο προβληματισμός για το κόστος και οι αμφιβολίες ως προς τη διαλειτουργικότητα συσκευών και συστημάτων.