Ένα από τα χειρότερα εξάμηνα περνά ο κλάδος της τεχνολογίας στο χρηματιστήριο

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

22 Σεπτεμβρίου 2022

Δύσκολες ημέρες όσον αφορά τις χρηματιστηριακές του επιδόσεις περνά ο κλάδος της τεχνολογίας, τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, ο τομέας της τεχνολογίας αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα εξάμηνα του χρόνου στη μεταπολεμική ιστορία όσον αφορά τον χρηματιστηριακό τομέα, ενώ η Ευρώπη, στο σύνολο της, υφίσταται σημαντικές συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Ποιες είναι οι δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες από πλευράς κεφαλαιοποίησηςΗ εταιρεία, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στην κορυφή από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ο γερμανικός κολοσσός λογισμικού SAP, “εκτοπίστηκε” από μια τεχνολογική εταιρεία, που εστιάζει στην υγειονομική περίθαλψη, τη Medtronic. Αντίστοιχα, η ελβετο-σουηδική ΑΒΒ βελτίωσε τη θέση της και πλέον κατατάσσεται 4η, αποφεύγοντας τη βαθιά πτώση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, όπως δείχνει το σχετικό γράφημα, που ενημερώθηκε μετά το 1ο εξάμηνο του 2022.

 

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, στην πρώτη θέση της λίστας με κεφαλαιοποίηση €116,59 δισ. (τον Ιούλιο του 2022) βρίσκεται η ιρλανδική Medronic. Στη δεύτερη θέση της ίδιας κατάταξης βρίσκεται η SAP με κεφαλαιοποίηση €111,45 δισ., ενώ στην τρίτη θέση τοποθετείται η Siemens με κεφαλαιοποίηση €90,83 δισ.

 

Η κατάταξη των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας, με βάση την κεφαλαιοποίησή τους στον Ιούλιο του 2022, τοποθετεί στην 4η θέση την ελβετική ABB (€54,10 δισ.), ενώ ακολουθούν: η Dassault Systems (με κεφαλαιοποίηση €52,20 δισ.), η Biontech (με €38,95 δισ.) και η Ericsson (με €26,74 δισ.).

 

Αλλαγές στην κατάταξη

Σύμφωνα με την ίδια αξιολόγηση, Την 8η, 9η και 10η θέση της ίδιας λίστας καταλαμβάνουν αντίστοιχα η Nokia με κεφαλαιοποίηση €26,05 δισ., η Spotify με €21,41 δισ. και η τσέχικη Avast με κεφαλαιοποίηση €6,44 δισ.

 

“Συγκρίνοντας τις διαφορές των διαγραμμάτων για το 1ο εξάμηνο του έτους, φαίνεται ότι οι τυπικοί πάροχοι λογισμικού ή διαδικτυακών πλατφορμών επλήγησαν περισσότερο από την πτώση της αγοράς απ’ ό,τι οι τεχνολογικές εταιρείες που σχετίζονται με κλάδους υλικών, όπως η υγειονομική περίθαλψη ή τα μηχανήματα”, σχολιάζει σχετικά η BCM Begin Capital Markets.

 

“Ενώ τα έτη 2020 και 2021 ήταν ευνοϊκά για τον τεχνολογικό τομέα, η ανάπτυξη από την αρχή του τρέχοντος έτους κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε κάποιον βαθμό, αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στην επικείμενη έναρξη μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης λόγω του πληθωρισμού που έσπασε ρεκόρ, ενώ, τέλος, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία”, αναφέρει η ίδια εταιρεία.

 

Η κατάταξη των δέκα κορυφαίων παικτών τεχνολογίας στην Ευρώπη βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες, που μπορούν να προστεθούν στην αξιολόγηση, όπως η θέση της εταιρείας στο τμήμα της αγοράς και η εξέλιξη των τριμηνιαίων οικονομικών στοιχείων (σ.σ. πηγή εσόδων και καθαρών εσόδων όλων των εισηγμένων είναι η ετήσια έκθεση 2021 της αντίστοιχης εταιρείας).

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021