Έρευνες - Μελέτες

Η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας θα φτάσει το $1,1 τρισ. το 2022

technology_1

Αντοχές στη γεωπολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζει να επιδεικνύει η ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ. Κόντρα στο δυσμενές κλίμα, η αξία της αγοράς τεχνολογίας στην Ευρώπη θα φτάσει το $1,1 τρισ. το 2022. Η επίδοση αυτή σημαίνει ότι, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έλλειψη στελεχών, η ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ θα αυξηθεί κατά 4% το τρέχον έτος.

 

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έλλειψη στελεχών, η ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ θα αυξηθεί κατά 4%Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC), η αγορά τεχνολογίας στην Ευρώπη θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά και τα επόμενα χρόνια. Οι συντάκτες του report “Worldwide ICT Spending Guide” εκτιμούν ότι η αξία της αγοράς ΤΠΕ θα φτάσει το $1,4 τρισ. το 2026, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5% την περίοδο 2021–2026.

 

Οι επενδύσεις σε λογισμικό θα είναι το ισχυρό χαρτί της αγοράς το 2022, με το λογισμικό να είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τεχνολογικός τομέας σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενος από την ταχεία ανάπτυξη που σημειώνουν οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης και φυσικά το cloud.

 

Υποβοηθούμενη από τις επενδύσεις στο cloud, η αγορά λογισμικού θα παραμείνει ανθεκτική, σε αντίθεση με τον κλάδο του hardware, η αξία του οποίου αναμένεται να μειωθεί - αν και οριακά - κατά 0,1% φέτος. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πληθωριστικές πιέσεις, η αναμενόμενη ύφεση και ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας μειώνουν τη ζήτηση για hardware στην Ευρώπη.

 

Πιεσμένη θα είναι και η αγορά των συσκευών, η οποία θα επηρεαστεί περισσότερο από το αυξανόμενο κόστος ζωής, τις ελλείψεις προϊόντων και τις αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις

Ο καταναλωτικός τομέας, ο τραπεζικός κλάδος και η μεταποίηση θα είναι μεταξύ των κορυφαίων επενδυτών σε δαπάνες ΤΠΕ, απορροφώντας σχεδόν το 46% των συνολικών επενδύσεων στην τεχνολογία το 2022.

 

“Η Ευρώπη επηρεάζεται από διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό επηρεάζει πολλές βιομηχανίες, οι οποίες στρέφονται στην αυτοματοποίηση, για να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες και να ελαχιστοποιήσουν τις διαταραχές”, σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας.

 

Όπως επισημαίνουν, πολλές εταιρείες στην Ευρώπη - όπως και παγκοσμίως - θα επενδύσουν στην τεχνολογία με στόχο να μειώσουν την πίεση στο υπάρχον προσωπικό, να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την ανθρώπινη εργασία, όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ανθρώπινοι πόροι.

 

Έντονη η πτώση στη Ρωσία

Η ρωσική αγορά τεχνολογίας, πάντως, δεν θα ακολουθήσει τη γενικότερη θετική τάση της αγοράς ΤΠΕ στην Ευρώπη. Για τη Ρωσία, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι τεχνολογικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 23% το 2022.

Αυτό θα οφείλεται στη σημαντική μείωση των δαπανών hardware, που σχετίζονται με την αποχώρηση πολλών εταιρειών του κλάδου από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι υπηρεσίες λογισμικού και πληροφορικής θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και στη ρωσική αγορά.