Τρεις στους δέκα χρήστες smartphone δεν κλειδώνουν τη συσκευή τους

Έρευνες - Μελέτες

04 Μαρτίου 2015

Στο στόχαστρο των ψηφιακών, αλλά και συμβατικών, εγκληματιών τίθενται όλο και πιο συχνά, πλέον, τα “έξυπνα” κινητά, με τους χρήστες να αποδεικνύονται εξαιρετικά αμελείς σε θέματα ασφάλειας. Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά της διόγκωσης των σχετικών κρουσμάτων, αφού, πλέον, περίπου το 10% των ερωτηθέντων χρηστών έχει χάσει ή έχει πέσει θύμα κλοπής της συσκευής του, κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Επιπλέον, το 29,3% δεν κλειδώνει το smartphone του, ενώ περίπου το 20% δεν πραγματοποιεί καθόλου backup των δεδομένων του.

Το 9,7% των χρηστών social media έχει υποστεί απώλεια ή κλοπή του smartphone τους τελευταίους 12 μήνεςΤα παραπάνω στοιχεία αποκάλυψε έρευνα στα social media για τη χρήση των smartphone, που πραγματοποίησε η ESET στο πλαίσιο του Mobile World Congress. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 19,7% των χρηστών, στην πραγματικότητα, δεν δημιουργεί καθόλου αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του. Υπάρχει ένα ποσοστό 35,7%, που το κάνει μόνο κάποιες φορές, με το 19,9% να δηλώνει ότι δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας  καθημερινά, το 14,7% εβδομαδιαία και το 10% μηνιαία.

Στο μεταξύ, αν και ένα από τα καλύτερα εργαλεία προστασίας ενάντια στις παραβιάσεις των τηλεφώνων από φυσικά πρόσωπα, είναι το κλείδωμα της συσκευής, από την έρευνα προκύπτει ότι το 29,3% δεν κλειδώνει το τηλέφωνο ή την οθόνη. Η δε συντριπτική πλειοψηφία, το 55,3%, χρησιμοποιεί αριθμό PIN για κλείδωμα, το 12,5% χρησιμοποιεί δακτυλικά αποτυπώματα και το 3% λειτουργία ανίχνευσης προσώπου.

Πιστοποίηση
Σύμφωνα με την ESET, ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας ενάντια στην πρόσβαση σε δίκτυα επιχειρήσεων, καθώς και σε προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι η χρήση πιστοποίηση διπλού παράγοντα. Στο σημείο αυτό, η έρευνα εντόπισε και ένα θετικό εύρημα, καθώς το 64,9% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί, ήδη, πιστοποίηση για τις online υπηρεσίες (π.χ. μέσω μηνυμάτων κειμένου).

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για υπηρεσίες, όπως τις online τραπεζικές συναλλαγές, οι οποίες  χρησιμοποιούνται από το 53% των ερωτηθέντων χρηστών. Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε τη σημασία της προστασίας του “cloud” των χρηστών smartphone, καθώς, ήδη, το 26,9% χρησιμοποιεί αποκλειστικά αυτές τις υπηρεσίες cloud και το 23,1% αποθηκεύει τα δεδομένα, τόσο τοπικά όσο και στο cloud.

Σύμφωνα με την ESET, για τους χρήστες του Android, μια λύση ασφάλειας είναι απαραίτητη, καθώς πέρυσι οι απειλές, που εντόπισε σε αυτήν την πλατφόρμα ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ - μεταξύ αυτών και το πρώτο ransomware για κρυπτογράφηση αρχείων, που ανακαλύφθηκε από τα εργαστήρια ερευνών της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα είχε ως στόχο τη συγκέντρωση δεδομένων αναφορικά με την ασφάλεια στην κινητή τηλεφωνία. Πραγματοποιήθηκε δε μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης της ESET σε περίπου πεντακόσιους χρήστες social media, που χρησιμοποιούν smartphone, κατά το διάστημα 29 Ιανουαρίου - 17 Φεβρουαρίου 2015.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ