Έρευνες - Μελέτες

Βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Ιούνιο

technolo728

Μικρή βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Ιούνιο, ο οποίος υποχώρησε τόσο έναντι του Μαΐου, όσο και σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο διαμορφώθηκε στις 96,6 μονάδες (από 93,8 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα), σε ήπια χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι, όταν κινούνταν στις 104,0 μονάδες.

 

Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον ΙούνιοΣύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιούνιο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησαν ελαφρά και διαμορφώθηκαν στις +14 μονάδες (από +20 μονάδες). Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθένησαν κατά 16 μονάδες στις +36 μονάδες.

 

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης παρέμειναν για δεύτερο συνεχή μένα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν αισθητά και από τις +20 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +36 μονάδες. Ταυτόχρονα, διατηρήθηκαν χαμηλά οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές, στις +14 (από +10) μονάδες.

 

Τέλος, το 36% (από 30%) των επιχειρήσεων δήλωνε τον Ιούνιο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 7% των επιχειρήσεων να αναφέρεται σε ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, το 18% σε ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, το 29% (από 50%) σε χαμηλή ζήτηση, ενώ μόλις το 4% των επιχειρήσεων επισημαίνει παράγοντες σχετικούς με τις τρέχουσες εξελίξεις ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία της.

 

Επιδείνωση κλίματος στην Ελλάδα

Αντίθετα, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σημειώθηκε γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 104,3 μονάδες, σαφώς χαμηλότερα απ’ ό,τι τον προηγούμενο μήνα (108,0 μονάδες), καθώς και έναντι του Ιουνίου του 2021.

 

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν, κυρίως, στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ αντίθετα στον τομέα των Κατασκευών, κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

 

“Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται επί τετράμηνο, χωρίς να διαφαίνεται το τέλος του, οι επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στις παραγγελίες γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στη Βιομηχανία. Αλλαγή τάσης καταγράφεται εκ νέου στη Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, με τον δείκτη να υποχωρεί ελαφρά και να κινείται κοντά στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

 

Υποχώρηση του δείκτη στην Ε.Ε.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούνιο τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 102,5 και τις 104,0 μονάδες αντίστοιχα, από 104,2 και 105,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

 

Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην επιδείνωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και σε μικρότερο βαθμό στο Λιανικό εμπόριο, με τις προσδοκίες να εξασθενούν οριακά στις Υπηρεσίες και να είναι σχεδόν αμετάβλητες στη Βιομηχανία.

 

Παράλληλα, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση σημείωσαν ιστορικό ελάχιστο, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάστασή τους να υποχωρούν στο χαμηλότερο σημείο των προηγούμενων εννέα ετών.

 

Στο μεταξύ, η πρόθεση για μείζονες αγορές και οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση κινήθηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα από την ανάκαμψη της κρίσης της πανδημίας.

 

Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε σε όλες: έντονα στην Ολλανδία (-3,6), ηπιότερα στη Γερμανία και την Ισπανία (-1,9), στην Πολωνία (-1,5) και σε μικρότερο βαθμό στη Γαλλία και την Ιταλία (-1,0).